- Annons -

Har du möbler i konstläder? Då vill du säkert veta hur du sköter och underhåller detta material så att möblerna håller sig i fint skick så länge som möjligt. Läs mer om skötsel av konstläder och få bästa möjliga förutsättningar för att ditt möblemang och dess exteriör håller sig både rent och snyggt en längre tid.

Konstläder förkortas ofta “PU” eftersom det består av textil som färgats och belagts med ett tjockare lager av högblank polyuretan (som förkortas till PU). Materialet är likt läder men mycket mer slitstarkt och innehåller inga animaliska produkter. Det kan vara framställt för att likna skinn, läder eller mocka.

Sedan några år är det väldigt populärt att tillverka möbler och även skor i konstläder. Det är billigare att framställa och väderbeständigt på ett annat sätt än äkta läder, samt enklare att rengöra och hålla snyggt. Det kopplas heller inte till avlivade djur, vilket många föredrar. Dock kan framställningen ha andra negativa konsekvenser för miljön.

 • Då och då behöver du rengöra konstlädret, dels för att hålla det fräscht men också för att skicket ska hålla sig genom åren.

Så underhåller du PU-läder på bästa sättkonstläder

För att undvika att ytan på dina möbler krackelerar finns det ett antal saker att tänka på. Bland annat ska du helst behandla konstlädret två till tre gånger per år med en möbelvårdsprodukt särskilt anpassad för materialet. Detta kan i det längsta förhindra att ytan skadas av fetter, fukt och vätskor från dryck. Medlet rengör på djupet och får bort skadliga ämnen.

 • Rengör med en fuktad och mjuk bomullstrasa
 • Använd medel speciellt för konstläder som PU
 • Efterpolera med en ren och torr trasa i bomull för att få tillbaka det högblanka ytskiktet
 • Kontakta en möbelexpert eller möbelbutik för att få bort en särskilt svår fläck

Skinn och konstläder underhålls inte på samma sätt

Nej, PU-läder har en helt annan uppbyggnad än läder från till exempel en ko. Det gör också att materialet behöver en annan skötsel än det sistnämnda. Vatten och tvål duger inte och kan istället öka på krackeleringen som kan uppkomma av fetter, oljor, fukt och annat slitage. Läs alltid noga på förpackningen när du letar efter en rengörare av konstläder för att hitta rätt, vissa passar bättre på skor än på en soffa till exempel. Använd gärna den produkt som en möbelbutik rekommenderar.

Har du en lädersoffa eller annan möbel i läder, ska du rengöra den på ett annat sätt. Läs mer i vår artikel om hur du rengör din lädersoffa!

Detta kan skada konstlädret

Har du barn eller djur hemma? Eller äter du ofta i soffan? Allt detta påverkar givetvis skicket på dina möbler och slitningen de utsätts för. Konstläder är känslig för en hel del saker som salter, repor, slag, fett, hår, matrester och svett. Något som både barn och djur kan bidra med, men även de som ofta äter måltider i favoritfåtöljen eller soffan. Annat som skadar konstlädret i möbler är följande:

 • Nötning
 • Fukt
 • Ljus
 • Kemikalier

Det är just den tjocka ytbeläggningen av PU som behöver underhållas, och inte alls på samma sätt som du underhåller riktigt läder. Till exempel får du aldrig ställa en möbel i konstläder i kontakt med fuktigt underlag. Du får heller inte torka av soffan i ett starkt rengöringsmedel som innehåller lösningsmedel.  

konstläder

Håll fukt och hårda material borta från soffan

Skydda dina möbler mot varma föremål och färgade vätskor som kaffe och vin. Något som givetvis gäller för de allra flesta typer av material. Nitar på jeans och bälten kan göra repor i det PU-behandlade tyget, se alltså upp med detta.

Allmänna rekommendationer för möbler

Alla möbler, oavsett material, ska hanteras varsamt och underhållas med jämna mellanrum. Det gör att de håller längre och att du slipper köpa nytt. Några fasta tips som generellt gäller för de flesta typer av möbler är följande:

 • Puffa till både dynor och kuddar då och då – för att de ska behålla formen
 • Använd möbeltassar för att skydda golv och undersidan av möbeln
 • Undvik gärna att placera möbler i direkt solljus som sliter på färg och material
 • Bär din möbel genom att lyfta hela stommen, inte bara hålla i ett armstöd. Detta kan skada möbeln.

Lycka till med underhållet av dina möbler och inte minst med skötseln av konstläder!

- Annons -