Så rengör du din textilsoffa rätt

Har du en soffa, en fåtölj eller en annan möbel i textil hemma? Det är få möbler som är mer bekväma att sitta i – och med rätt teknik är det dessutom lätt att rengöra tyget. Få bort ludd, smuts och fläckar med våra råd!

Textilmöblers popularitet beror framförallt på bekvämligheten: tyget anpassar temperatur och form efter våra kroppar. Dessutom finns det en hel massa olika tyger att välja på, i olika färger och mönster. Det gör möbeln mer personlig. En annan framgångsfaktor för möbler klädda i tyg är att de är lätta att rengöra, i alla fall om det går att ta av tyget och sedan enkelt montera på det igen. Men om detta inte fungerar, hur rengör du soffan då?

rengör textilsoffa

En möbel som används – och enkelt smutsas ner

Det är vanligt att äta mat, snacks och dricka allehanda drycker i den bekväma tygsoffan. Och varför inte? Det är skönt att luta sig tillbaka mot mjuka dynor som anpassar sig efter ens kropp, skönare än en köksstol. Men se upp. Rätt som det är spiller du en kopp kaffe över sidostödet, dräller mat när du ska ta en tugga eller smular med rostbrödet. Kanske får ena dynan till och med en svårborttagen vinfläck efter ett samkväm. Ju mer du använder din soffa, desto oftare behöver du även rengöra den. Både för att få bort eventuella fläckar, men även annan smuts från mat, husdjur och generellt användning.

  • Att tänka på! Underhållet av tyget ska ske varsamt och regelbundet – det gör att din soffa håller sitt fina skick längre.

Så underhåller du textilsoffan

Så hur rengör du egentligen tyg på bästa sätt? Textilier till möbler är av annan beskaffenhet än till exempel kläder, då det finns en annan tålighet i tyget från tillverkningen. Det innebär dock att de inte är lika enkla att tvätta i en tvättmaskin. Ibland går det an, men ofta behöver du rengöra tyget på ett annat sätt. Det du behöver tänka på kring skötsel av textilier för möbelbeklädnad är följande:

  • Dammsug soffan lika ofta som du dammsuger rummet den står i. Soffans tyg drar gärna till sig smuts eftersom den används så mycket. Smutsen kan slita på tyget om det inte tas bort regelbundet.
  • Rengör vid behov med rengöringsmedel avsett för just textilbeklädnad. En rekommendation är något som kallas för skumtvätt. Det är effektivt och skonsamt samtidigt som det rengör på djupet. Finns att hitta på de flesta möbelaffärer.
  • Har du en riktigt svår fläck? Kontakta gärna din möbelbutik för att få tips på hur du ska gå tillväga.

rengör textilsoffa

Allmänna råd kring möbler med tyg

Möbler med textilbeklädnad är känsligare för yttre påverkan än till exempel trä- eller plastmöbler. Därför bör du alltid använda medel avsedda för materialet och tänka på att olika tyg är olika känsliga, vilket innebär att de även behöver olika behandling. Vissa tyger noppar lättare än andra, andra är skörare, vissa drar till sig hund- och katthår enklare. Som tur är finns det nästan alltid information om tygets egenskaper och kvalitet på den butik du köper möbeln, liksom i produktinformationen. Rengöringsmedel brukar även det rekommenderas direkt i möbelaffärer, vilket gör det enklare för dig att hitta rätt redan från början.

Några allmänna råd för din tygsoffas överlevnad är bland annat följande:

  • Ät inte tomatsoppa i soffan – det stänker lätt och sätter sig gärna i tyget.
  • Se till att behandla en rödvins- eller kaffefläck på en gång, gärna med rekommenderat rengöringsmedel. Annars är dessa väldigt svåra att bli av med.
  • Få bort lösa partiklar med dammsugning så ofta du kan, dessa kan annars slita på tyget. Det ser heller inte så fint ut med ludd, smulor och annan smuts i soffan.
  • Se upp för skador i tyget som kan orsakas av nitar i klädesplagg eller bälten.
  • Håll värmeljus och andra värmekällor borta från tyget, det kan skadas eller i värsta fall börja brinna.
  • Ha med fördel en pläd eller filt i soffan för att förlänga livslängden på tyget och göra att det ser fint ut längre. Dessa hittar du lite överallt, inte minst i inredningsaffärer.

Lycka till med att rengöra din soffa i tyg – och hoppas den fortfarande har flera år kvar i sitt fina skick med rätt underhåll!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -