- Annons -

Njut av en heltäckningsmatta i ditt sovrum

Det finns få saker som är så otäcka som att sätta ned fötterna på ett kallt golv precis när man har vaknat. Oavsett om man har trägolv eller stengolv så är det svårt att komma ifrån den där korta morgonchocken när man kliver ur sin varma säng och det är iskallt på golvet.

Ingen pyjamas kan rädda den situationen. Det finns emellertid en lösning för det! Det kanske är många som tänker på 70-talet när de hör heltäckningsmattor och det finns en och annan skräckhistoria om fuktiga mattor eller inrökta lägenheter.

heltäckningsmatta sovrum

Men idag finns helt andra förutsättningar. Dagens mattor är gjorda av material som är lätta att dammsuga och som dessutom binder upp dammet i luften. Detta gör att rum med heltäckningsmatta är bättre för att motverka allergier framkallade av damm. När man väljer att göra jobbet själv kan man förstås också använda färger och mönster som passar precis till den stil som man har i rummet.

Läs också: Att tänka på vid val av köksgolv

Dessutom ger heltäckningsmattor en inklädd känsla till rummet, dämpar höga ljudnivåer och håller rummets temperatur behagligare utan att man behöver bränna på elementen. Om man har barn, kan dessa krypa behagligare på en mjuk yta.

Dammsuga heltäckningsmattor sovrum

Kan man lägga sin egen heltäckningsmatta i sovrummet?

Kanske låter det svårt att lägga heltäckningsmatta själv? Frukta icke! Det är mycket lättare än det låter och blir förstås mer ekonomiskt om man inte anlitar någon utomstående. Att transportera hem mattan är lätt, eftersom många butiker har hemleverans till låga avgifter. Att lägga heltäckningsmatta är förhållandevis okomplicerat. I rum som inte är för stora behövs det inte ens limmas under mattan. Det räcker istället att tejpa med dubbelhäftande tejp längs kanterna för att hålla mattan på plats. Det går bra att skarva en matta om rummet är större än mattans bredd. Det enda som är viktigt är att noggrant mäta rummet och sedan se till att man har en viss skärmån när man sedan beställer heltäckningsmattan.

Lägga heltäckningsmatta i sovrummet

Vad ska man tänka på?

När man lägger heltäckningsmatta själv finns det en del saker som man bör ta i beräkning. Ofta får man höra att heltäckningsmattor inte passar i alla rum och inte heller på alla golvytor. Detta är inte nödvändigtvis rätt nuförtiden. Det går bra att lägga heltäckningsmatta på betonggolv, men då ska man tänka på att inte ha en matta med ett tätt material på baksidan, utan ett som andas. På så sätt slipper man risk för mögel.

heltäckningsmattor sovrum

Det finns också en del skepsis till att ha heltäckningsmattor i kök eller hallar, till exempel, eftersom det finns större risk för att smutsa ner och blötlägga ytorna där. Idag finns emellertid också lösningar för detta!

Det finns grovlekar på mattornas material som inte tillåter smuts att åka ner till botten och som därmed lätt kan dammsugas upp. En tät baksida gör att fukten inte fastnar mellan matta och golv om det blir blött efter skor, eller om det spills något i köket. Dessutom är det rekommenderat att lägga hallmattor eller köksmattor i skurna kvadrater, så att det bara är att byta ut en om den råkar bli extra smutsig.

En annan aspekt som man bör tänka på är vilken färg och vilket eventuellt mönster som man vill ha på sin heltäckningsmatta. Valen är många och det går bra att kombinera med vilken stil man än vill ha på sitt rum, allt från en ljus och fräsch känsla till en mer lekfull stil. Hur vet man då vad som känns rätt?

heltäckningsmatta sovrum - mattprover

Att beställa mattprover i förväg är ett bra sätt att få se lite närmare hur det skulle kunna se ut. På så sätt kan man också ta på mattan och känna vad som känns bäst under fötterna. Det finns olika intensitet på mattorna, som varierar mellan en skala på I (lätt intensitet, för rum där man inte vistas så mycket), till IV (mycket kraftig intensitet, framför allt för offentliga rum där ytterskor används).

Den perfekta heltäckningsmattan för sovrummet

heltäckningsmatta sovrum luddig

Alla har olika stil för sina rum och därför är det viktigt att fundera över hur man själv föredrar att ha det där man ska vila. Många föredrar en ljus och lätt inredning, där en vit och luddig matta skulle passa perfekt. En av fördelarna just med ett rum som man inte går omkring så mycket i är att man kan använda sig av material som är mjukare, eftersom de inte behöver vara lika slittåliga. Och på så sätt man man njuta av en varm och gosig yta att stiga ned på varje morgon!

- Annons -