- Annons -

Att inreda ett litet kök

Köket är hemmets hjärta, detta är en gammal sanning som i mångt och mycket fortfarande stämmer överens med verkligheten. Faktum är att köket varit en samlingsplats under århundraden, inte enbart för matlagning utan också för att umgås med familj, släkt och vänner. Av den anledningen är man som regel extra noga med köket i ett hem, det är där man vill trivas särskilt mycket och det är därför viktigt att köket är precis som man önskar ha det. Köket är också en plats där både vatten och el möts och det är därför av yttersta vikt att all renovering görs enligt gällande regler – och av de yrkesmän som kan detta jobb.

planera litet kök
Bildkälla: freshome.com

Det är dock mycket man kan göra på egen hand när man planerar ett nytt kök. Till att börja med är själva planeringen ofta halva nöjet; här kan man på fri hand skissa fram hur man vill att köket ska se ut. Planeringen är mycket viktig, eftersom man här i ett tidigt skede kan fånga upp sådant som kanske inte kommer fungera så bra. Ett bra första steg är alltså att sitta ned i lugn och ro med papper och penna och börja göra en grov skiss. Man bör vara beredd på att ändra i denna skiss med jämna mellanrum allteftersom. Det är också bra att fråga någon kunnig om vissa lösningar går att genomföra. Det är bättre att fråga i det här stadiet än vid installation, då det kanske är försent!

Bästa sättet att inreda ett litet kök

Precis som med alla andra rum i ett hem, så finns det kök i alla storlekar och former. Oavsett storlek krävs en noggrann planering, men för den som ska inreda ett litet kök krävs lite fingertoppskänsla. Här är utmaningen att få plats med alla “måsten” samtidigt som det förstås ska vara inbjudande utrymmen och en plats där man gärna vistas. Det lilla köket kan med rätt planering bli till en mysig plats, som faktiskt kan slå känslan av ett stort kök i vissa hänseenden.

Litet kök
Bildkälla: cteae.com

I det lilla köket är måtten viktigare än någonsin. Måtten måste naturligtvis stämma i alla storlekar på kök, men här handlar det först och främst om att kunna få plats med allt det som ska finnas i köket. Kanske vill man, förutom självklarheter som kyl & frys och ugn, få plats med en diskmaskin eller en inbyggd mikrovågsugn. Placering av dessa vitvaror blir med andra ord en utmaning och en grov skiss är än mer viktig i dessa fall, så att man försäkrar sig om att allt får plats.

Litet kök inspiration
Bildkälla: ktfjnoob.com

Tänk dock på att de vitvaror som beskrivs ovan finns i olika storlekar, ja framförallt i olika bredder. Vad gäller både spis och diskmaskin kan man spara många centimeter i bredd om man väljer rätt variant, något som spelar stor roll i ett litet kök. När det handlar om kyl & frys kan man spara enormt mycket plats genom att inte välja separata sådana, utan istället satsa på en “över och under”-variant.

litet kök tips
Bildkälla: diynetwork.com

När man fått in den lösning man väljer i skissen, kan man också passa på att rita in diskho och annat som tar plats. Måste man ha en dubbel diskho eller räcker det med en enkel? Ibland kan man också ha dubbla som ligger efter varandra på djupet, vilket förstås sparar mycket plats för ett litet kök i sidled.

Förvaring

Självklart måste man också ha plats för allt annat man behöver trots att det är ett litet kök; tallrikar, bestick, hushållsapparater och annat. Här bör man med andra ord titta på en förvaringslösning som passar in i det nya köket. I alla mindre utrymmen är det smart att överväga vägghängda förvaringslösningar, för att undvika att ta onödig golvyta i besittning. Med andra ord, använd väggarna mer – inte bara vad gäller skåp. Väggarna fungerar utmärkt till att hänga upp kastruller, grytor och annat som tar stor plats och kräver djupa, skrymmande köksskåp. Som inredning i ett litet kök är det dessutom otroligt snyggt att ha mycket köksgeråd framme, eftersom detta ger en känsla av kreativitet.

ett litet kök
Bildkälla: pinterest.com

Något annat som är mycket smart är att använda sig av en smidig köksö. Det finns varianter som är portabla och som man kan flytta omkring som man behagar. Köksön är perfekt för den som inte har så mycket arbetsyta i köket och den kan dessutom användas som förvaring. Något att överväga är också att skilja på spis och ugn; det finns lösningar som innebär att ugnen monteras separat i mitten av ett kabinett (vilket ger mer utrymme i form av skåp under och över ugnen) och där man installerar spishällen alldeles i anslutning till diskhon. Spishällen behöver dessutom inte ha 4 plattor; det räcker gott med 2 om utrymmet är i fokus.

Litet kök inredning
Bildkälla: hgtv.com

Vid inredning av ett litet kök kan man också tänka på att “gömma” maskinerna, om man inte vill att dessa ska ta över designen av köket. Detta görs lätt med passande skåpluckor, som förstås lämpligen matchas med de andra luckorna i köket.

- Annons -