Tredjeplats Sveriges Mysigaste Hem 2023

Frida och Joakim Clarberg har med glädje tagit emot tredjeplatsen i tävlingen Sveriges Mysigaste Hem 2023. Paret, båda verksamma inom sjukvården – Frida som sjuksköterska och Joakim som ambulanssjuksköterska – bor i Ingelstad, strax söder om Växjö.

Deras hem, en vacker Skånelänga på 1,5 plan och 260 kvm, är en perfekt blandning av funktion och estetik, vilket speglar deras praktiska yrken och känsla för hemtrevnad. Med sitt omsorgsfullt utformade hem har familjen Clarberg skapat en varm och välkomnande miljö som uppskattats av både juryn och svenska folket.

Tävlingen med Partners såsom Mio, Landshypotek Bank och Tylö, hyllar kreativitet och personlig stil inom heminredning. Sara och hennes familjs unika och inbjudande hem har vunnit hjärtan över hela Sverige.

Kort fakta om Frida och familj

Namn: Frida Clarberg 37, Joakim Clarberg 41, Siri 10, Lasse 7.
Yrken: Frida är sjuksköterska. Joakim ambulanssjuksköterska
Bor: Ingelstad söder om Växjö
Villa: Skånelänga på 1,5-plan, 260 kvm

1

”Det var både roligt och spännande att vara med, speciellt nu på slutspurten”

Varför köpte ni det här huset?

– Vi letade hus länge utan att hitta något som vi föll för, berättar Frida, till slut hittade vi en ledig tomt i Ingelstad som låg mitt emellan våra dåvarande jobb. Vi ritade huset själva men fick hjälp av en arkitekt. Innan flytten bodde vi i en väldigt liten lägenhet.

Vad är det mysigaste med ert hem?

– Vi gillar att huset har många vinklar och vrår. Materialval och planlösning gör dessutom att det känns som om huset har stått här i många fler år än det faktiskt har, och sen bidrar kamin och orangeri så klart till mysfaktorn! Jag (Frida) är en riktig loppisnörd som älskar prylar och tycker såklart att de bidrar till att göra hemmet mysigt.

Hur gjorde ni för att få det så mysigt?

– Inredningen består mest av loppisfynd och arvegods vilket vi tycker gör det mer ombonat och personligt, vi har dessutom satsat på tapeter, tavlor och mycket gröna växter. Från början var nästan alla väggar vita, berättar Frida, men jag tycker det är kul att måla och tapetsera så det har kommit färg på väggarna efter hand.

2

Berätta något valfritt om ert hem?

– Anledningen till att det blev en skånelänga i Småland är att Frida har spenderat sin barndoms somrar hos sin farmor i Skåne och visst har det funnits en liten dröm om att bo i Skåne, men vi valde att ha en liten del av Skåne i Småland istället.

Vilka är era största inspirationskällor när det kommer till heminredning?

– Jag har varit med min mamma på loppis sedan jag var liten, berättar Frida, hon är en sakletare som jag och har inspirerat mig till att hitta udda och roliga saker att inreda med. Jag hämtar fortfarande massor av inspiration hemma hos henne. De senaste åren har jag också hämtar mycket inspiration från Instagram. Jag blir lätt inspirerad om jag ser en sak, direkt börjar hjärnan jobba och jag kan visualisera hur just det skulle se ut i ett annat sammanhang eller hemma hos oss.

3

Hur har ni lyckats kombinera funktion och estetik för att skapa ett både mysigt och praktiskt hem?

– Vi har stor boyta men inte så många rum, säger Frida, vi har satsat på stora rum istället. Barnen har plats för sina saker i sina rum och gillar att vara där, men det finns också utrymme för pyssel och mys i andra delar av huset. Vi är ofta stort sällskap när det är kalas och då kommer vårt stora matbord väl till pass.

– Har man många loppisprylar så krävs förvaring, det ger anledning att ha flera fina skåp. Jag älskar gamla skåp och har köpt och målat om många, några har hängt med ända sedan barndomen. Skåpen gör att det inte blir lika mycket synliga grejer och ger ett mindre rörigt intryck.

4

Vilka var de största utmaningarna ni stötte på när ni inredde ert hem och hur övervann ni dem?

– Jag tycker utmaningen har varit att få ett nybyggt hus mysigt och ombonat. Men genom att välja genuina material och inreda med äldre möbler tycker jag ändå vi har lyckats ganska bra. Dubbeldörrarna in till vår dotters rum kommer från mitt föräldrahem, de är över 100 år gamla, vi har också byggt vitrinskåp av gamla fönster.

Läs också: Hon vann SMH 2023

– Vårt hus har högt i tak och öppen planlösning men vi har ändå försökt få till en rumskänsla med hjälp av möblering och färgsättning, man får faktiskt känslan av att gå in i ett annat rum trots att det hänger ihop i en öppen yta.

5

Hur har ni tänkt kring hållbarhet och miljö?

– Vi tänker i stort sett alltid second hand i första hand. Behöver vi något “nytt” så kikar vi på loppis eller begagnatmarknaden först. Det får hellre ta lite tid, än att vi ska ta genvägen och köpa något nytt, massproducerat. Loppad inredning är både bra för miljön och bidrar till ett mer personligt hem så vi tycker det är win-win!

Läs också: Hon vann andraplats i SMH 2023

Hur har ni tänkt gällande färg- och ljussättning?

– Grönt har blivit den röda (gröna) tråden i vårt hem, den återkommer på många ställen både vad gäller möbler, väggar och i inredningsdetaljer. Det bryts av med mönstrade tapeter på sina ställen men utan att de tar över för mycket.

– Vi har mycket ljusinsläpp och stora fönster på ena sidan av huset vilket gör att huset badar i ljus när solen skiner. Det finns en tanke med placeringen av fönstren runt om huset och här fick vi mycket hjälp av arkitekten som hjälpte oss att rita huset.

– Sen är lampor är en sak som är kul att köpa på loppis. Det finns så många roliga och udda, så vi har gott om loppade lampor utspridda i huset. Flera ljuskällor skapar också en mysig atmosfär.

Har ni någon favoritdel i huset?

– Ett av våra favoritrum är orangeriet som ligger i anslutning till köket, där har vi golvvärme vilket gör att det hålls frostfritt och kan användas året runt och är perfekt för vinterförvaring av medelhavsväxter som olivträd och citronträd.

– I orangeriet finns plats för middagsbjudning eller bara sitta och pyssla, där är ett otrolig fint ljus året runt, så behöver man lite ljusterapi kan man slå sig ner där ute en stund och bara njuta. Genom de stora fönsterna kan man vila ögonen på den stora perennrabatten i trädgården.

6

Hur har ert hem förändrats över tid?

– När vi byggde huset valde vi neutrala färger och vita väggar, vi ville bo in oss först. Vi har sedan gjort om rummen efterhand med enklare förvandlingar som att måla om och tapetsera. Vi har blivit mer vågade efter hand i våra val vad gäller både färger och inredning, idag räknas nog vårt hem som ganska färgstarkt.

– Trädgården är såklart under uppbyggnad som det blir när man bygger ett nytt hus på en tom tomt. Vi har gjort lite efterhand och nu rymmer trädgården perenrabatter, träd, växthus och blomsterodling. Det gör mycket för innemiljön att man kan blicka ut över en blomstrande trädgård. För mig har trädgården och blommor blivit ett stort nyfunnet intresse sen vi blev med hus, berättar Frida.

7

Har ni några tips för att skapa ett mysigt och inbjudande hem på en begränsad budget?

– Gå på loppis! Det finns så mycket fin inredning att köpa second hand och det finns något för alla, bara man har lite tålamod. Jag tycker man ska våga köpa och göra om, hittar man ett fint skåp i fel färg går det ju att måla. Äldre möbler är oftast i bättre kvalité med massivt trä, det gör att de håller i många år och kan göras om flera gånger eller säljas vidare om man tröttnar.

Har ni några framtida projekt eller förändringar planerade?

– Inte i nuläget, men vi kan tänka oss att göra om köket någon gång i framtiden. Och trädgården är såklart ett levande projekt, där blir man aldrig klar.

Vad skulle ni vilja ge för råd till någon som vill skapa ett lika mysigt och välkomnande hem som ert?

– Våga gå din egen väg, säger Frida, lyssna inte så mycket på vilka trender som gäller just nu eller vad andra tycker. Häng upp tavlor på väggarna och ha växter i fönsterna. Och kom ihåg att alla upplever mysigt olika, en minimalist skulle troligtvis få panik i vårt hem medans någon som gillar saker skulle älska det.

– Vill man satsa på att få in mer blickfång är mitt tips att försöka skapa samlingar och våga ta ut svängarna – en ensam sak kan se mer plottrigt ut än en samling på fem. Gillar du mässingsljusstakar, ställ inte fram två, utan kanske tio. Det ger ett effektfullt intryck.

– Personliga och unika inredningsdetaljer hittar man ofta på second hand, men det krävs träning för att få ett bra loppisöga så gå på loppis ofta och våga köp hem saker! Det värsta som kan hända är att det inte blir bra, då kan man bara skänka det till en välgörenhetsorganisation.

8

Detta vann familjen Ekström

  • 10.000 kr presentkort från Mio
  • Bastuaggregat med kontrollpanel värde 12 350 kr från Tylö
  • Hemligt innehåll från Landshypotek Bank.

Slutresultat för Sveriges Mysigaste Hem 2023

  1. Sara N. Ekström (Röster: 10506)
  2. Julia Nilsson (Röster: 6817)
  3. Frida Clarberg (Röster: 6501)
  4. Marcus Saarenpaa: (Röster: 5750)
  5. Thonny Sandra Lindeberg (Röster: 4280)

Våra Partners 2023

9

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -