Vad passar väl bättre på vintern än snökakor? Dramatiskt snygga kakor med härlig smak. Konsistensen kan nästan också kallas dramatisk: mjuk, seg och spröd på samma gång.
Ingredienser – detta behöver du
- 20 kakor
- 100 g mörk choklad, 55 %
- 60 g rumsvarmt smör
- 1 dl ljust muscovadosocker (120 g)
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl (120 g)
- ½ dl kakao (20 g)
- 1 tsk bakpulver (5 g)
- 1 tsk vaniljsocker (3 g)
- 2 krm salt
- lite drygt 1 msk mjölk (23 g)
- Strösocker och florsocker att rulla i
Gör så här
- Smält chokladen.
- Blanda smör och muscovadosocker i en bunke. Vispa till en krämig smet med elvisp. Rör ner ägget och sedan chokladen.
- Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Häll ner i smeten tillsammans med mjölken. Rör ihop till en kladdig deg och låt stå i kylen i minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i florsocker. Bollarna ska bli vita och helt täcka degen.
- Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, och platta till dem en aning på toppen för att få dem att börja spricka lite.
- Grädda i mitten av ugnen i 12‒15 minuter. Låt kallna på plåten. Förvara i lufttät burk i kylen.
Smälta choklad
Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) smält enligt nedan:
I vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placerabunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten. Låt chokladen smälta och rör om då och då.
I micro: Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekunders intervaller på medeleffekt tills chokladen har smält. Rör om mellan intervallerna.