- Annons -

[emaillocker]Möbler i lackat trä behöver sin beskärda del kärlek för att hålla sig fina så länge som möjligt. Här skriver vi om hur du underhåller dina lackade trämöbel med en enkel guide![/emaillocker]

Trä är inte bara vackert, det är även ett levande material som måste skötas om. Det finns stora variationer i bland annat ådringar och färg, något som gör varje trämöbel unik på sitt sätt. Hur tålig ytan är beror till stor del på vilken behandling den fått under tillverkningen. Tänk på att lackade trämöbler med tiden ändrar utseende eftersom det är ett organiskt material. 

underhåll lackade möbler

 • Något som starkt kan påverka en trämöbels utseende är hur denna är placerad inomhus. Ljuset utifrån bleker ytan och får träet att mogna och därmed ändra nyans. Se till att hela träytan utsätts för lika mycket ljus. Valnöt mognar fortare än andra träsorter.

Faktorer som påverkar träet

Något som är bra att ha i åtanke är inte bara det underhåll som krävs i form av lack och rengöring, utan även de förutsättningar som leder till att träet ändrar utseende. Som nämnt ovan påverkar till exempel ljus träets färg och nyanserna i ådringarna. Men även användning påverkar givetvis hur sliten eller inte en möbel i trä blir. Trä som har blivit behandlat med trälack är tåligare än det som blivit målade med vax, olja eller bets. Men trots detta finns det ett behov av underhåll. Några bra saker att tänka på gällande möbler i lackat trä är följande:

 • Låt inte ett fuktigt glas eller utspillt rödvin ligga kvar på träytan. Det fläckar ner träet och är sedan i princip omöjligt att få bort. Vätskan tar sin ner under träytan.
 • Ha inte en varm kopp kaffe eller te direkt mot träytan, det kan skapa fläckar som är riktigt svåra att få bort.
 • Var försiktig med vassa saker i närheten av trä, som knivar och liknande.
 • Rengör träet med rätt typ av produkt, gärna en skonsam behandling med lätt fuktad trasa.
 • Ha din trämöbel i skydd från väder och vind, kalla temperaturer och fukt. En möbel som är gjord för att vara inomhus, ska vara inomhus och inte stå utomhus. Inte ens under sommarhalvåret.

Ett levande material

Temperatur och fuktighet påverkar hur trä krymper och sväller. Det gör att dörrar, lådor, tilläggsskivor och liknande faktiskt kan variera i passning beroende på fuktighetshalt och temperatur. Ett tips är att regelbundet justera beslag, spik och skruv för att inte sprickor ska uppstå när träet rör sig. Som sagt är materialet högst levande, till skillnad mot plast och annan syntet. Detta är besvärligt ibland men framförallt är det också charmen med möblerna.

Det gäller alltså att hålla koll på sprickor på grund av träets rörelse, särskilt när det kommer till lackade trämöbler eftersom sprickor syns extra väl på dessa.

underhåll lackade möbler

Underhåll, rengör och skydda träet rätt

Men hur håller du din lackade trämöbel i bra skick så länge som möjligt? Det krävs framförallt en portion sunt förnuft (torka bort vätska) men även en del produkter som vårdar och förstärker ytskiktet.

 • Skydda trälackets känsliga yta genom att lägga på ett lager vax. Här finns det massor av olika varianter att välja på. Bestämt i samråd med expert och hitta rätt glans, lösningsmedel och råvara.
 • Lacka om ytan med en lack som har färg i sig. Det döljer effektivt skador och fläckar.
 • Fräscha till en fläckad yta genom att använda en bra polish, denna rengör ytan och får bort märken av glas och varma muggar utan att ändra utseendet alltför mycket. Använd den polish som rekommenderas i möbelbutik eller i en färghandel.

Ibland kan det vara så att en skada har trängt ner i träet genom lackens skyddande lager. Detta är dessvärre svårt att göra något åt själv. Har du kunskapen kan du slipa bort eventuella märken, då måste du först få bort lacken med fint sandpapper. Sedan fortsätter du ett tag till och tar bort märken eller fläckar. Därefter rengör du, lackar om och vaxar ytan.

Har du inte modet att göra detta själv, eller är helt enkelt för rädd om ditt vackra valnötsbord? Se till att ta kontakt med en expert på trä som även har rätt verktyg för att ta bort fläckar med. Ibland krävs specialistkunskaper eftersom trä kan variera så mycket i egenskaper, beroende på träsort. Med särskild utrustning kan de få bort märken utan att skada möbeln.

Generella råd för att skydda en lackad trämöbel

Det finns även en del tips för hur du redan från start tar hand om dina möbler i lackat trä. Detta är bland annat:

 • Montera försiktigt och gör det på en ren, mjuk yta där inget grus eller annat kan skada träytan.
 • Träytor med lack är känsliga för repor och slag, var varsam.
 • Lyft inte din trämöbel i toppskivan eller i en låda, se till att hålla hårt i underredet och stommen istället.
 • Ställ aldrig en möbel i trä på ett fuktig underlag, träet suger åt sig fukten och sväller. Det gör att den eventuellt kan spricka på kuppen.

Lycka till med att underhålla och rengöra dina lackade trämöbler önskar vi på Villalivet!

- Annons -