Val av barnsäng – ingen barnlek

Valet av den första barnsängen, efter spjälsängen, kommer oftast när barnet har fyllt 2 år. Att välja säng kan väl inte vara så svårt, men så enkelt är det inte. Det är en investering som påverkar barnet, och där ditt barn kommer att spendera stora delar av sitt tidiga växande liv. Hur länge ska barnet ha den här sängen? Vilken slags madrass? Vad för modell? Det är en del att tänka på innan barnsängen införskaffas, men vi hjälper dig att välja rätt!

 

När ditt barn är ungefär fem år och begär en ”säng för stora barn”, finns det flera varianter att välja mellan. De flesta barn älskar våningssängar, och det sparar på utrymme i rummet ifall de delar rum, men se till att du kan hålla de minsta ifrån den översta sängen. Se även till att våningssängen har ett stadigt stöd och att madrassen är tillräckligt tjock; även stora barn kan rulla ur sängen när de sover. Ett annat måste är en säker stege. Leta efter en våningssäng som uppfyller de högsta standard för att den ska vara så säker som möjligt för dina barn. Många barn, när de når tonåren, bestämmer sig för att de är för gamla för våningssängar, så det är även smart att välja en våningssäng som kan monteras ner och användas som två separata sängar.

 

Våningssängen rolle
Våningssängen “rolle” innehåller inte bara 2 sängar, utan 3! Den tredje sängen är ”osynlig” när den inte används. Denna säng är perfekt för barnrum och trånga utrymmen. Sängen är även delbar och går att använda som enkelsängar. Dessutom ingår det fina hjulförsedda förvaringslådor och ribbottnar

 

Om våningssängar inte är ditt barns stil, men du har ont om utrymme, så överväg en loftsäng. Dessa passar utmärkt in i barnrum med mindre plats då det ger plats åt en lekhörna, ett skrivbord eller plats för mer förvaring, under sängen! Vissa erbjuder en extrasäng att installera under loftet.

 

Barnsäng med stege
En fin svensktillverkad loftsäng med en bra höjd under sängen. Här behöver du inte införskaffa ett nytt skrivbord heller, då det finns ett praktiskt sådant på kortsidan. Tillverkad av ”norrlandsfuru” och levereras med skrivbord och stege.

 

 

En annan variant som sparar plats är de sängar som det går att dra fram en tillhörande säng underifrån. På det sättet behövs det ingen extrasäng åt kompisar som sover över – den finns ju redan i sängen! Det går lätt att ta ut den extrasängen när det väl behövs, och lika lätt att sätta tillbaka den igen när den inte behövs. Välj en sådan här variant som rör sig lätt och smidigt och är en som ditt barn själv kan hantera, och se till att kanterna på extrasängen inte är vassa. Vissa sängar erbjuder även ytterligare förvaringsutrymme tillsammans med extrasängen.

 

Barnsäng med förvaring
Enkelsängen ”thomas ii” kommer med två sängar tillsammans med förvaring och madrass.

 

En annan populär variant, särskilt hos flickor, är himmelssängar. Vissa av dessa sängar har även tillbehörande förvaringslådor, eller en extra säng. Vissa varianter lockar även pojkar, så det finns inte endast himmelssängar som passar små prinsessor – även små prinsar!

 

Rosa himmelsäng
Denna variant av himmelsäng är en lite större sådan, 90 x 200 cm, och kallas för mimmi. En populär barnsäng som kommer i flera olika färger och passar särskilt bra för de barn som älskar disneyfilmen frost. Denna säng går även utmärkt att använda som soffa när den inte används för att sova i.

 

 

Självklart behöver inte sängen vara särskilt märkvärdig, eller fylla någon annan funktion än att sova i. Då funkar det lika bra med en vanlig enkel säng, kanske till och med en lite bredare säng för att få plats med kompisar som sover över (eller om du som förälder behöver sova i rummet efter en mardröm). Att investera i en större säng redan när barnen är i tidig ålder kan vara ett smart drag då de kan ha sängen så länge de behagar, och på det sättet sparar du pengar och behöver inte tänka på att skaffa en ny säng med tiden som barnen växer. Men, det finns så klart enkelsängar som är lite mindre och särskilt anpassade för yngre barn. De finns i flera olika modeller och storlekar, som passar ditt barns smak!

Hello Kitty barnsäng
En enkelsäng med motiv av den populära katten hello kitty. En flickas drömsäng!

 

Bilsäng för pojkarna
Om sängen med hello kitty motiv är en flickas drömsäng, så är denna säng i form av en bil en pojkes drömsäng! Bilsängen ”m-max” kommer tillsammans med en madrass och lamellbotten, och denna säng är även energibesparande (och inte bara för små människor) då den använder sig av led-belysning. Den inbyggda led-belysningen kan du enkelt stänga av eller sätta på med en knapp.

 

Som du kanske har förstått vid det här laget så finns det en hel djungel med barnsängar att välja mellan. Vad för variant du och ditt barn bestämmer er för är helt upp till er. Behöver ni mer utrymme? Extra förvaring? Ska det följa ett visst inredningsmönster? En tillfällig säng eller en säng som ska kunna användas i flera år? Tänk mest på att inte gå och köpa den första bästa, billigaste sängen, då en säng är en investering och kan göra stor skillnad för framtida budget och ditt barns hälsa. Så, tänk efter noga innan valet av säng görs!

Samtliga sängar i artikeln kommer från sajterna barnsängar.se och barnmöbler.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -