- Annons -

8 Enkla tips för att rengöra diskmaskinen – snabbt, enkelt och effektivt!

Om du upptäckt att diskmaskinen inte gör rent all disk ordentligt eller luktar lite unket är det ett tecken på att du behöver rengöra diskmaskinen. Över tid byggs det upp avlagringar som både försämrar prestandan och ger just dålig lukt. Här kommer en artikel som förklarar hur du gör för att rengöra diskmaskinen på bästa sätt.

Rengöra diskmaskin titelbild

Förberedelser

Börja med att besluta om du ska göra en fullständig rengöring eller bara försöka fräscha upp diskmaskinen med lite diskmaskinsalt och spolglans. Ibland kan det göra stor skillnad och det tar förstås inte lika mycket tid som en fullständig rengöring. Dessa produkter köps enkelt i en vanlig mataffär. Om det är första gången du ska rengöra en viss modell av diskmaskin är det klokt att ta en noggrann titt i användarmanualen. Se till att du har alla rengöringsprodukter som behövs. För fullständig rengöring är det bra att ha ättika/bikarbonat/citonsyra.

Rengöra diskmaskinen - innandömet
Bildkälla: www.apartmenttherapy.com

Hur du rengör diskmaskinen steg-för-steg

1. Se till att diskmaskinen är helt tom. Ställ in diskmaskinen på den aktuella modellens varmaste program och kör programmet.

2. Ta på ett par skyddande diskhandskar. Även kläderna kan vara värda att skydda, alternativt byt till ett par kläder som du inte är rädd om. Golvet under och omkring diskmaskinen är också i farozonen så överväg att lägga ut skyddande underlag.

3. Alla lösa delar i diskmaskinen ska tas ut. Det inkluderar besticklådan och filtret. Delarna rengörs med fördel i diskhon. Vanligt handdiskmedel duger bra.

4. En mindre borste kommer åt i alla skrymslen i diskmaskinen. Till exempel går det att använda en gammal tandborste. Ett annat alternativ är att använda en rengöringssvamp. Alla gummilister och mindre utrymmen ska skrubbas. Som rengöringsmedel på insidan kan du använda antingen såpa eller utspädd ättika.

5. Spolramarna ska göras rent. Ibland kan det ha fastnat skräp i hålen i form av gamla matrester. Ett tips är att använda en tandpetare för att få bort sådant skräp.

6. Tänk på att ramen behöver en rengöring. Diskmaskinen själv rengör inte ramen, men när den laddas är det möjligt att smuts samlas där.

7. Kalkavlagringar kan tas bort genom att placera antingen 2-3 matskedar citronsyra eller 1-2 deciliter ättika i diskmedelsfacket. Sedan sätter du igång ett kort program. När programmet är klart torkar du ur diskmaskinen med en svamp. Både ättika och citronsyra kan enkelt hittas i mataffären. Dock finns det också speciellt framtagna rengöringsmedel för diskmaskiner som fungerar lika bra.

8. Bikarbonat är ett annat effektivt rengöringsmedel. Strö i så fall en liten kopp i botten av diskmaskinen och kör ett kort program på högsta temperatur. Det brukar bland annat kunna ta bort fläckar.

Efter att ha gjort dessa sju steg kommer du se en klar skillnad på din disk. Regelbunden rengöring av diskmaskinen ser till att den fortsätter att klara sin uppgift på ett effektivt sätt, utan att lukta. Att göra lite underhåll varje månad kommer hålla både din disk och din diskmaskin skinande rena.

Rengöra diskmaskinen - lösa delar
Bildkälla: www.apartmenttherapy.com

Tips för att inte behöva rengöra diskmaskinen lika ofta

1. Lämna diskmaskinens dörr på glänt efter varje avslutat program. Då kommer diskmaskinen torka bättre. Därmed hjälper du inte bakterier att frodas och dessutom minskar risken för mögel.

2. Ladda inte diskmaskinen förrän du spolat bort den värsta smutsen från tallrikar och dylikt. Tanken med en diskmaskin är inte att den ska sköta avfallshantering. Alltför mycket matrester har en negativ inverkan och bidrar både till stopp och dålig lukt.

3. Använd inte för mycket diskmedel. Manualen för diskmaskinen anger hur mycket som ska användas för hårt eller mjukt vatten. Följ rekommendationer och generellt är det bättre att använda för lite än för mycket.

4. Då och då är det lämpligt att köra ett tomt program, eftersom det hjälper till att rengöra diskmaskinen. För att rengöra mer på djupet kan du använda en liten mängd ättiksprit eller citronsyra utspädd med vatten i diskmedelsfacket inför körningen.

- Annons -