Såpa och bakpulver – bästa sätten för att rengöra ugnen

KATEGORI

Bästa sättet att rengöra ugnen

Att rengöra ugnen med såpa/ättika/bakpulver kan vara minst lika effektivt som att använda dyra, speciella rengöringsmedel och förutom den ekonomiska aspekten är det mer miljövänligt och sliter ofta mindre på ugnens olika delar. Innan du sätter igång bör du veta vilken sorts ugn du har, så att du inte förstör beläggningen med frätande ämnen.

En gammal metod som fungerar mycket väl i de flesta fall är att använda sig av ättika. Du ställer in en skål med en liten mängd ättika, en halv deciliter eller liknande, i ugnen och drar upp värmen till 50 grader.

Använd tjugofyraprocentig ättika för bästa effekt. Efter en timme tar du ut skålen med ättika och låter ugnen svalna något. Sedan rengör du ugnen med svamp eller trasa och valfritt annat rengöringsmedel som till exempel såpa.

Läs också: Enkla tips för att motverka stopp i handfatet

Ättikan gör att fett och smuts löses upp i kombination med fukten och värmen, detta underlättar rengöringen av ugnen kraftigt. Det går förstås lättare att rengöra ugnen om smuts inte är ingrott och det är därför rekommenderat att rengöra ugnen regelbundet.

Rengöra ugn med bakpulver – klassiskt och effektivt

En annan klassisk metod för att rengöra ugnen är att använda sig av bakpulver. Blanda ut bakpulvret med vatten så att det blir en pasta. Fördela sedan denna pasta på ugnens väggar, golv och tak så att de täcks.

Låt sedan detta stå i 12 timmar, till exempel över natten då ugnen sällan används. När pastan har fått verka tar du en våt trasa och torkar bort pastan och förhoppningsvis smuts som följer med.

Där det fortfarande finns smuts och matrester kvar kan du sedan spruta med en flaska som du fyllt med vinäger. Bakpulvret och vinägern reagerar tillsammans, löser upp smutsen och bildar ett skum.

Läs också: Lättaste sättet att rengöra mässing utan krångel

Torka även av detta med en våt trasa och sedan har du en ren och fläckfri ugn framför dig. Torka ur genom att ha ugnen på låg värme och sätt tillbaka galler och eventuella plåtar, varför inte fyllda med din favoriträtt?

När det gäller ugnsgallret är det naturligtvis lättast att ta ut gallret och rengöra det för sig, till exempel i diskhon. Lägg gallret i varmt vatten med diskmedel ett tag, sedan blir det lättare att ta bort fläckar med en tvättsvamp eller annan rengöringsutrustning.

Rengöra ugn med såpa

I många fall räcker det med att putsa glaset på plats när du rengör ugnen som på bilden ovan. Är det mycket som är ingrott och smutsigt eller finns det två glas där smuts har kommit in mellan?

Då kan det vara bra att ta ur glaset och rengöra det separat. Ibland krävs det starkare medel än såpa eller diskmedel och då ska man var noga med att se att de inte repar ytan. Detta gäller förstås också de redskap du använder när du rengör ytan. En mjuk trasa är ett säkert kort.

Rengöra ugn med ättika

Utsidan av ugnen rengör du enklast med en fuktig trasa som på bilden. När det gäller spisen beror rengöringssättet på vilken sorts spis du har. En glaskeramikhäll eller induktionshäll kräver andra redskap och rengöringsmedel än en traditionell gjutjärnsspis för att inte skada spisen.

Här är instruktionsboken den bästa källan för att få guidning i hur din spis bör tas om hand. Har du gasspis gäller förstås också andra rekommendationer för rengöring av den.

Rengöra ugn med svinto

Rengöringen av ugnen beror förstås också på vilken sorts ugn du har. Många ugnar som säljs idag har speciella beläggningar som gör att maten inte bränner fast. Nackdelen med dessa beläggningar är att de inte fungerar om de skrapas upp vilket händer om du använder vassa redskap i matlagningen eller använder vassa redskap vid rengöringen.

Undvik alltså Svinto eller tvättsvampar med slipande yta, som du ser på bilden ovan. Något som också förstör beläggningen är användning av frätande ämnen.

I instruktionsboken till din ugn hittar du information om beläggningen och vad den tål och inte tål. Om du inte har kvar instruktionsboken finns det många resurser på nätet, både från tillverkare och andra källor som lägger ut dessa på nätet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -