Belysning i kök

Köket brukar i de flesta hem vara hjärtat, på flera sätt. I köket lagar man mat, äter frukost, lunch och middag och umgås. Här skapas traditioner med julbak, kanske påskäggsmålning och många härliga bakningsstunder. Detta rum är också en arbetsplats där många tillbringar mycket tid, inte bara med matlagning, måltider och bakande utan även med disk och städning. De sistnämnda sysslorna är kanske inte lika njutbara att utföra som matlagningen men kan, med en mysig och praktisk miljö i köket, bli relativt trivsamma. En mycket viktig faktor för trivsel i köket är belysningen. Här nedan följer beskrivning av olika ljuskällor i köket och vad man kan tänka på.

allmänbelysning i köket

Allmänbelysning

Liksom i övriga rum behövs allmänbelysning i köket, d.v.s. taklampor eller liknande. I belysningsväg finns mycket att välja mellan; infällda takspotlights, industriella lysrör eller en designad lampa över köksbordet. Oftast har man någon sorts belysning i taket plus en eller flera lampor över matbord och eventuell köksö. Det man bör tänka på är dels att lamporna bör passa in i stil och inredning med övrig belysning och inredning i köket, dels att allmänbelysningen bör vara praktisk. T.ex. kan belysning av kökstak i form av infällda takspottar vara snygga men kanske inte så praktiska om de placeras direkt över en arbetsyta eller inte kan dämpas med hjälp av dimmer. En superdesignad industriell naken glödlampa med stålarmatur kanske inte passar så bra i ett lantligt kök. Det är därför viktigt att tänka igenom hela miljön i köket då man väljer allmänbelysning.

arbetsbelysning i köket

Arbetsbelysning

Som nämnts ovan sker mycket arbete i ett kök. Det ska skäras, hackas, blandas, stekas, kokas och vispas. Över köksbänkar och vid spis, samt gärna även vid köksö och/ eller köksbord är det lämpligt med bra arbetsbelysning som gör att man ser tydligt vad man gör och även kan njuta av färger hos det man hanterar och tillagar. När man arbetar behövs oftast ganska starkt ljus men även detta bör med fördel vara möjligt att reglera med dimmer så att man kan dämpa ned till mysigare ljus när man är färdig med arbetet eller vill dölja eventuellt icke-undanröjd disk.

punktbelysning i köket

Punktbelysning

För att ett rum ska ha en bra ljussättning rekommenderas ett flertal olika ljuskällor. Punktbelysning är sådan belysning som sätter fokus på olika ställen i rummet. I köket kan man t.ex. ha punktbelysning under köksskåpen för att belysa gröna kryddväxter, en fruktskål, vackra verktyg och liknande.

Fint och stämningsskapande är också att ha enkla pendellampor i fönstren som kan vara tända även på nätterna för den som behöver gå upp på natten och laga välling till små barn till exempel.

Även i köksskåp i form av vitrinskåp blir punktbelysning fint över vinglas, vaser, serviser eller annat fint man vill placera där. Ska man ha belysta vitrinskåp i köket gäller det dock att man har ordning i skåpen. Det är inte platsen för omaka matlådor eller den där penn-, gem- och tejplådan som ofta finns i köket.

miljöbelysning i köket

Miljö och energi

Man bör inte glömma bort miljö- och energifrågor vid val av ljussättning i köket. Idag finns många armaturer som fungerar med både LED- och lågenergilampor. Bra för både miljön och plånboken med lampor som både håller länge och dessutom drar lite energi.

belysning i köket - design

Design och enhetlighet

När man funderat igenom vilka behov av ljuskällor man har i köket är det bara att börja planera och leta efter lampor och armaturer som kan passa. Det finns ett stort utbud både online och i fysiska butiker med både praktiska, snygga och miljövänliga lampor. Oftast har ett visst märke matchande lampserier i form av både t.ex. kökslampa, matchande pendellampa att ha ovanför köksö eller bänk samt små vackra fönsterlampor i samma stil för ett enhetligt intryck.