- Annons -

Köksteknik skapar matlagningsglädje och smakupplevelser

För 30 år sedan såg alla kök i princip likadana ut. Idag är valmöjligheterna stora och många väljer sin egen stil. De tydliga trenderna ses snarare i ny köksteknik och smarta lösningar än hur folk väljer att inreda sina kök. Här tittar vi närmare på vad som är nytt och smart på köksfronten just nu.

Teknik och digitalisering har intagit våra kök. Allt från inbyggda musikanläggningar till smarta vitvaror som styrs med appar i telefonen förändrar hur vi jobbar i våra kök. Med ny teknik och nya produkter blir det både enklare och roligare att jobba i köket. Smakupplevelsen har blivit viktigare när vi lagar mat och kvalitet går ofta före kvantitet vid val av råvaror.
Ny köksteknik hjälper oss att hålla maten fräsch. Det finns kylskåp med system som skapar optimala förvaringsförhållanden för olika typer av livsmedel och vinkylar med separata och justerbara klimatzoner. Ångugnar finns idag hos många leverantörer precis som ugnar med flera funktioner som olika sorters grill-, pizza- och baklägen. Spisar finns med både grillgaller, ångkokare och stekbord. Och teknik som Sous Vide, som tidigare inte varit tillgänglig för andra än proffsen, tar sig nu in i de privata köken och gör det möjligt att laga mat som riktiga stjärnkockar därhemma.

köksteknik

Avskalat utan handtag

Avskalat Handtagslösa luckor och lådor som öppnas med ett tryck är inget nytt. I Mieles serie ArtLine tas konceptet ett steg längre med de handtagslösa inbyggnadsprodukterna med glasfronter och integrerade displayer med touchfunktion.

Foto: Miele

 

 

Digitalisering i köket

köksteknik

Några exempel på smarta vitvaror som underlättar livet:
• Siemens app Home Connect låter dig styra anslutna Siemens produkter som ugnar, kyl/frys, diskmaskin och kaffemaskin.
• Samsungs kylskåp Family Hub har flera avancerade funktioner som nås via en app i telefonen. Bland annat en kamera som fotar innehållet i kylskåpet så att du lätt kan se vad som finns hemma.
• I Mieles [email protected] kommunicerar fläktkåpa med spishäll och anpassar automatiskt effekten utifrån hällens inställningar. • Med Bosch ugnar Serie 8 behöver du bara välja maträtt i en meny så fixar funktionen Assist resten.

 

 

Inspiration från proffsen

köksteknik

Jobba tillsammans-kök

Det finns inga gränser när man bygger kök idag. Kökstillverkaren Kitchn föreslår ett kök som består av en stor köksö och samtlig förvaring bakom skjutdörrar längs med en vägg. Köket är inspirerat av de professionella köken där du ska jobba i högt tempo och från flera håll.

Foto: Kitchn

 

Snygga och tåliga bänk­skivor

köksteknik

Sten är populärt

Bänkskivor har blivit en viktig detalj i köket. Sten- och betongkänsla är populärt och ett material som kommer starkt är Dekton – ett reptåligt och lättskött material med hög motståndskraft.

Foto: Härjedalskök

 

Modernt eller tradition

köksteknik

Många vågar ta ut svängarna och väljer kanske ett kök med industrikänsla eller med inspiration från restaurangköken. Men lika vanligt är tradition, och lantköket är populärt, precis som retrostilen. Vedum har tagit fasta på båda och skapat ett kök i 50-talsstil samt en trendig version av det klassiska lantköket och en variant med luckor i pärlspont med porslinsknoppar.

Foto: Härjedalskök

 

Sous vide

köksteknik

Vakuum för bästa tillagningen

Sous vide-tekniken har länge använts på top­p­restauranger runt om i världen. Sous vide innebär att man tillagar maten i en vakuumförpackning på låg och exakt temperatur under en längre tid i ett vattenbad eller ångugn. Näringsämnen och smak bibehålls och temperaturen på insidan och utsidan av råvaran är densamma under tillagningen. Du kan laga med större precision och resultatet bli mörare och saftigare kött och spröda grönsaker med kraftigare smak. Sous vide-maskiner för hemmabruk finns i olika varianter, storlekar och prisklasser.

 

Den nya generationen fläktar

köksteknik

Kortaste vägen för oset är nedåt

Takintegrerade fläktar har blivit populärt. Det är stilrent och gör köket luftigt. Nu kommer nästa generation fläktar, integrerade i eller vid sidan av spishällen och som drar ångorna neråt istället för uppåt. Bland annat Siemens bänkfläkt iQ700 eller Vario bänkfläkt från Gaggenau.

Foto: Gaggenau

 

Detaljer/smarta prylar

köksteknik

• Stilrena eluttaget Twist från JE Beslag som integreras i bänkskivan.
• En inbyggd värmelåda kan hålla både tallrikar och mat varm. Finns hos många leverantörer.
• Mieles nya kompakta vinkyl KWT 6112 iG för inbyggnad tar inte mer plats än en mikrovågsugn. • De färgglada spisarna i serien Portofino från Smeg är något för den som vill sticka ut.
• Vedums anpassnings­bara lådsystem Scala och Classic. • HTH:s MagicMoveID där bakre delen i överskåpet kan föras ner mot bänkskivan för bättre åtkomst.
• Köksblandaren Metris/Talis Select från Hansgrohe med utdragbar pip och möjligheter att välja stråle.

Foto: Hansgrohe

 

Text: Jenny Knudsen Sengoltz

- Annons -