- Annons -

Den sista touchen att lägga i ditt kök är att få dit rätt diskho. Men vilken ska du välja? I djungeln av diskhoar finns massor av varianter och olika material att välja på. Vi hjälper dig att välja rätt – både i stil, utformning och material.

Du som någon gång renoverat eller byggt ett kök och ska välja diskho vet hur stort utbudet av handfaten är. De finns i massa olika stilar såsom rektangulära med skarpa kanter, med rundade hörn, ovala i formen eller helt runda och med eller utan stor eller liten renslåda. För att inte tala om materialen. Du kan välja både rostfritt, porslin eller diskho i sten. Det är rent av ett gissel att hitta rätt om du inte innan vet exakt vad det är som du är ute efter. Men lugn bara. Vi guidar dig till rätt diskho för ditt kök.

Diskhotrenderna just nu

Något som bör läggas på minnet när det kommer till diskhoar och trender, är att det som är det trendigaste valet just nu, sällan är det mest funktionella och praktiska alternativet. Vill du vara trendig i ditt val är det fyrkantiga diskhoar med skarpa hörn du ska leta efter, men om du hellre är praktisk är rundade hörn något att föredra. Ett material som du däremot i princip alltid kan välja, oavsett vilken sorts diskho du fastnar för, är rostfritt stål.  Det är ett material som nog aldrig kommer gå ur tiden. Men om du vill få till en lugnare, varm och inbjudande känsla som lutar åt den lite mer lantliga stilen är det diskho i porslin du ska titta närmare på.

Att tänka på när du väljer din ho

Att det finns många olika varianter av diskhoar på marknaden gör valmöjligheterna större och det är enkelt att skapa ett personligt uttryck i köket genom att hitta en diskho som passar in i ens personliga inredningsstil. Vad som däremot är lite sämre är att vi numera går allt längre ifrån den klassiska rektangulära formen på hoar och utbudet av runda och ovala varianter i olika material har fullkomligt exploderat. Den klassiskt rektangulära diskhon i rostfritt har stora diagonalmått, kommer i ett enda stycke vilket minimerar skarvar mellan diskbänk och ho, så är det däremot inte när det kommer till andra varianter av hoar. De runda hoarna är ofta mindre i storlek, vilket också gör det svårt att använda dessa rent praktiskt för att rengöra sina köksredskap i. Ett tips är därför att alltid välja den rektangulära formen på ho i köket och sedan spara de modernare runda varianterna till badrummet i stället. I kök bör fokus ligga på det praktiska snarare än det kosmetiska helt enkelt.

Diskhons storlek har betydelse

När du väljer vilken diskho du ska sätta i köket är storleken något att fundera extra på, och desto större desto bättre. För även om de flesta idag har diskmaskin i sina kök så används faktiskt hoarna en hel del de också, till exempel för rengöring av de pannor och kastruller som av någon anledning inte får maskindiskas eller vid sköljning och skalning av olika varor inför middagslagningen. Likaså används kökskranens vatten till att fylla upp kastruller med vatten och i vasken är det ofta du slår ut hett överblivet vatten efter en matlagning, så tänk även på att dessa ting ska få plats i din ho. Den ska vara praktisk, funktionell och användbar för vad diskhon är ämnad att användas till kort sagt. Tänk därför på att diskhons diagonalmått ska vara stora och att lådorna ska ha ett ordentligt djup.

Tänk både snyggt och praktiskt vid ho-valet

diskho

Vad många glömmer att tänka på när det är dags att byta ho i köket är att vasken måste passa bra med diskbänken också. Inte bara i den bemärkelse att de ska se snygga ut tillsammans, utan även att det ska finnas ordentlig plats. A och O i ett kök är att köket är funktionellt, och för att köket ska vara det behövs god avlastningsyta på bägge sidor om diskhon. Likaså bör diskhons kant inte vara i jämnhöjd med diskbänken utan i stället vara något högre för att vatten inte ska rinna ner emellan eller ut på diskbänken och orsaka skador. Så är det dessvärre inte på många av de modernare ho-varianterna. Tänk även på att priset för diskhon du väljer gäller just själva hon och inte allt runt omkring såsom kranar eller arbetskostnader för att fästa diskhon i din bänk.

- Annons -