- Annons -

Lär dig hur du monterar köksskåp själv i detta avsnittet av Inspiration Kök.

Här får du all information och vägledning om hur du själv sätter upp köksskåp i avsnittet Inspiration Kök. Vi går grundligt igenom med hjälp av foto och instruktioner hur du gör och vad du borde tänka på innan du ska sätta upp nya köksskåp.

 

Det är inte direkt någon hemlighet att köket är ett av de mest använda rummen i huset. Därför är det naturligt att din köksinredning blir omodern, sliten och helt enkelt tappar sin glans efter några år. Hur gör du då när det är dags att byta ut den? Kostnaden för en ny köksinredning kan bli väldigt hög, lägg därtill kostnaden av montage och hantverk om det behövs. Med det i åtanke kan kostnaden drastiskt skäras ned om du lär dig att montera köksskåpet, eller varför inte hela köket, själv.

 

Sätta upp köksskåp

 

Därför tänkte vi skriva om hur du kan lära dig att sätta upp köksskåp på egen hand och på så sätt få pengar över till annat!

 

Planera, planera och förbered.

Inget är svårt, bara man tar sig tid till det. Var noga med planering och förberedelser eftersom det kommer att avgöra slutresultatet. Börja med att mäta, mät allt och håll koll på dina siffror, detta måste du vara noggrann med. Använd helst ett längre vattenpass och se till så att dina fästen i väggen är av rätt sort och håller bra kvalité, så att du kan montera köksskåpet så felfritt som möjligt.

Planera att montera köksskåp

 

Processen kan som sagt vara tidskrävande men är absolut inget svårt, ta därför hjälp utav någon för att lyfta och hålla. Planera köksskåpen och hur de ska sättas upp, då det är ett viktigt stadie i processen. Det viktigaste (för att det inte ska bli några problem med öppning/stängning) är att de hamnar där de ska – vågrätt och lodrätt.

 

Prova dig fram när du väljer köksskåp som ska monteras så att det inte blir några onödiga glapp, och du får ett genomgående flöde av dina moduler. Det går så klart att köpa till bitar att fylla eventuella springor med. Däremot är det inte säkert när du väljer en ovanlig kombination, kolla upp det innan du beställer. Innan sockeln spikas fast i golvet så får du kolla ifall du behöver beställa passbitar, så att du kan göra justeringar om golvytan är lite ojämn.

 

montera köksskåp

 

Tvärgående bärribba

Oftast kommer du hitta en tvärgående ribba i övre delen på skåpets rygg. Nästan alla moduler, både över- och underskåp är försedda med sådant. Du sätter upp köksskåp mot väggen på bärribban och därför är det viktigt att du använder till exempel mollyplugg vid gipsväggar eller pluggar som är avsedda för väggens material i de förborrade hålen.

Använd gärna skruvtvingar när du monterar köksskåp i sidled och för att undvika spännmärken så kan du lägga skyddsklossar. Kontrollera alltid dina skåp med vattenpasset så att de sitter rätt både lod- och vågrätt.

Material och verktyg

 

Material

 • Sockelbrädor
 • Spik
 • Trälim
 • Passbitar
 • Skruv och plugg
 • Riktbräda
 • Köksskåp
 • Skåpsinredning
 • Hörn och skarvlister
 • Monteringsskruv

Verktyg

 • Måttband
 • Ryggsåg
 • Borrmaskin
 • Borrstål
 • Hammare
 • Skruvtvingar
 • Pennor
 • Tumstock
 • Vinkelhake
 • Vattenpass

 

 

 1. Ditt tvärmått borde ligga mellan 50-55cm. Markera med penna och mät skåpen med tumstock, vattenpass och vinkelhake.
 2. Använd ditt vattenpass och kontrollera platsen där köksskåpen ska stå och ifall de är jämna. Använd dina passbitar annars.
 3. När du ställer sockelbrädan på golvet eller passbitarna, kontrollera så att den står helt i linje.
 4. Sockelns sidor, både kort och långsidan mäter du och sen sågar du. Limma ihop ramen på plats. Till detta bör du använda trälim och spik.
 5. Vill du ha mer stabilitet så För stabil sockelram, såga till stödbrädor med ramens inre breddmått. Placera stöden så varje köksskåp står på en ram.
 6. Om de längsgående sockelbrädorna måste skarvas, koppla styckena med skarvlister. Sätt stödbrädan nära skarven.
 7. Sätt hörnlister över de hörn som är synliga så att alla kapytor och spikskallar döljs ordentligt. Lägg därefter sockeln nå plats.
 8. Kontrollera med vattenpasset att ramen står helt plant. Gör ev justeringar med passbitar innan du spikar fast sockeln i en läkt bakom som är spikad i golvet.
 9. Du kan, av flera orsaker, behöva sätta en synlig lodrät passbit intill väggen. Mät upp passbitens höjd och bredd och såga till brädan för bakkanten.
 10. Skruva eller spika fast passbiten på den längsgående väggen på samma höjd som bänkskåpen sitter. Här är det viktigt att du mäter exakt.
 11. Det behövs två brädor till framkanten. Mät upp och såga till en fästlist och sätt den på samma höjd som den bakre passbiten.
 12. Spika eller skruva fast den synliga passbiten i fästlisten. Tänk på att sockelns kortsida ska sättas så att köksskåpet närmast väggen får stöd av denna.
 13. Gavellisten ska däremot inte monteras helt i nivå med skåpets framkant. Minska måttet med den synliga passbitens tjocklek, så får du rätt mått.
 14. Ställ första köksskåpet på plats, utan in redning och dörr, närmast väggen. Kontrollera lod och våg med vattenpass innan du förankrar i vägg och sockel.
 15. Sätt resterande köksskåp på plats på samma sätt. Håll skåpen i läge med skruvtvingar och skyddsklossar medan du fäster med särskilda monterings-skruvar.
 16. Fäst bänkskivan innan hyllor och luckor sätts på plats. Fäst den med sättlim eller skruva från skåpens undersida.
 17. Som avslutning mellan sockel och golv, kan du spika en trekantslist. Den döljer eventuella passbitar.
 18. Sätt en rak riktbräda på väggen så är det enklare att fästa överskåpen. Brädans överkant ska sitta 50 cm från bänken.
 19. Kontrollera med vattenpasset att riktbrädan sitter helt i våg innan du spikarfast den.
 20. Om det behövs passbitar även för överskåpet, mäter du och sågar till för detta syfte.
 21. Spika eller skruva fast utfyllnaden. Utgå från riktbrädan när du sätter undre biten på plats. Kolla med vattenpass.
 22. Lyft upp första köksskåpet, kontrollmät med vattenpasset innan du markerar för skruvhålen. Förborra, plugga och skruva.
 23. Sätt resterande överskåp på samma sätt. Håll ihop med skruvtvingar medan du fogar med monteringsskruvar.
 24. När samtliga köksskåp är på plats kan du ta bort riktbrädan. Ofta ersätts brädan av en dekorlist med krokar eller dylikt.

 

 

- Annons -