Dags för köksrenovering? – Familjen delar med sig av sina erfarenheter och köksrenoveringstips.
Therese och Fredrick Göthberg köpte hus när barnen var små men väntade med den stora köksrenoveringen. Nu är barnen vuxna och de har skapat ett nytt kök som passar deras behov och intressen, nu när en ny period i livet tar vid. Idén om det perfekta köket fick växa fram – sedan var det bara för dem att genomföra sin köksrenovering.
Genom att riva väggen blev köket inte bara stort och luftigt utan också mer naturligt en del av resten av huset.
Här bor:
Fredrick Göthberg, egenföretagare inom media- och restaurangbranschen, Therese Göthberg, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken, och sonen Felix, 18 år. Dottern Evelina, 22 år, har flyttat hemifrån.
Familjen Göthbergs hus är byggt 1929 och var ett av de första i stadsdelen Högstorp i Växjö. I huset bodde på den tiden två familjer och i källaren fanns en liten godisfabrik. När Therese och Fredrick köpte huset för 16 år sedan var det de stora rummen och husets charm som de föll för. Under åren som gått har de renoverat det mesta inne och satsat stort på tomten. En stor köksrenovering är egentligen det enda som fått vänta, tills nu.
Therese och Fredrick Göthberg tog god tid på sig att drömma om ett nytt kök.
– Barnen har växt upp och vi kom till ett läge där vi kände att vi måste bestämma oss, bo kvar eller sälja. Vi bestämde oss för att bo kvar och då kändes det rätt att satsa på att göra om köket. Vi tycker om att vara i köket, laga mat och umgås. Idag använder vi köket på ett annat sätt än för tio år sedan och vi ville ha ett kök som matchar våra behov bättre. Framförallt ville vi ha ett öppet, välkomnande och funktionellt kök, säger Therese.
Dörren till skafferiet från 1929 valde man att behålla.
Idéer som fått mogna
Första ritningen på det nya köket gjorde de redan för två år sedan. Att låta det ta tid är ett av Fredrick och Therese absolut bästa tips till andra som går i tankar på en köksrenovering.
– Så här i efterhand kan vi se att det var smart av oss att låta idéerna mogna. Vi har haft gott om tid på oss att fundera på hur vi vill använda köket, hur vi vill umgås i det och vilka funktioner som är viktiga för oss. När vi sedan satte igång blev köksrenoveringen en behaglig resa, säger Fredrick. Högst på önskelistan stod ett öppet kök och fri anslutning mot husets baksida. På den stora tomten ryms altan med spa-bad, soldäck med pool, en bar och ett separat uterum. Fredrick och Therese kallar det för sin oas och här vistas familjen så ofta vädret tillåter under perioden april–september. Genom att man tog bort ett par väggar går köket nu naturligt över i hall och vardagsrum samt ut mot altanen. Som kärna i det som nu blivit ett öppet utrymme mellan kök och altan reser sig en ståtlig kakelugn i original från 20-talet. Den kommer från ett gammalt rivningshus och har kaklats upp av en erfaren murare.
– Jag har alltid drömt om att ha en kakelugn, de är så oerhört snygga. Den passar perfekt i det här huset och är en fin möbel som står i centrum, säger Fredrick.
Kakelugnen från 20-talet står i centrum. Guldfärgen plockas upp i detaljer i köksinredningen.
Stilrent och personligt
Enkelt och snyggt. Detaljer som skapar en personlig känsla på en vanlig kakelplatta.
För att få inspiration till kökets stil plöjde Therese och Fredrick igenom tidningar och kökssidor på nätet.
– Vi var på det klara med att vi ville ha ett stilrent och modernt kök. Grått kom vi snabbt fram till eftersom det känns tidlöst. Vi har ett grått badrum så vi vet att det är en färg vi trivs med. En vit marmorskiva föll sig naturligt till det grå och för att bryta av valde vi bambu på köksön. Det vita kaklet var helt nytt i sortimentet och vi föll för det direkt, berättar Therese. Ett petrolfärgat skåp och en lampa som de haft i förra köket ville de gärna behålla. De detaljerna fick styra valet av fondtapet. Therese blev också snart inne på detaljer i guld. Knoppar, silar och blandare i guldfärg ger ett lyxigt intryck och en personlig prägel åt köket.
– Det ger en varmare känsla och det är snyggt att plocka upp detaljerna i kakelugnen.
Skåpet mixas snyggt med detaljer i guld och bryter av mot de grå luckorna i köket.
Valde bort överskåp
Köket är luftigt tack vare den öppna planlösningen, den takintegrerade fläkten och att man valt bort i princip alla överskåp.
– Jag var orolig att vi inte skulle få plats med allt men man får plats med förvånansvärt mycket i lådor. Dessutom har vår köksrenovering varit ett bra tillfälle att göra sig av med sådant vi aldrig använder, säger Therese.
En takintegrerad fläkt skapar rymd i köket.
Det gamla köksbordet har de också gjort sig av med och ersatt med en väl tilltagen köksö med utrymme för både matplats och serveringsyta när det vankas middagsgäster.
– Det är också en perfekt yta när man ska packa upp matkassar. Dessutom har vi placerat kyl, frys och speceriskåp nära köksön vilket underlättar ytterligare, demonstrerar Therese.
Nya behov och intressen i köket har styrt de flesta detaljer. Till exempel kom de fram till att det faktiskt räcker med en halv frys och matlagningsglädjen gjorde att man valde en ugn och som komplement en kombinationsugn med mikro. Intresset för goda viner gör vinkylen med över- och undertemperatur för olika sorters viner till en uppskattad detalj, precis som den inbyggda kaffemaskinen.
– Vinkylen och kaffemaskinen är ett par exempel på sådant som vi inte haft en tanke på om vi gjort om köket för tio år sedan, säger Fredrick.
Vinkyl med olika temperaturer ger perfekt tempererade viner av alla slag.
Professionell hjälp
Therese och Fredrick valde att ta professionell hjälp med hela sin köksrenovering, allt från ritningar och planlösning till kakel och specialsnickerier.
– Det är väldigt skönt med personlig service och någon som man kan bolla idéer med under resans gång. Att ha en och samma kontaktperson som i sin tur sköter kontakter med hantverkare och leverantörer genom hela processen är ovärderligt. Fördelen med totalentreprenad är också att allt verkligen blir gjort, in till sista listen, säger Fredrick.
Från det att det gamla köket revs ut till att det nya stod helt färdigt tog det runt fem veckor.
– Vi har inte stött på några verkligt stora utmaningar men när vi rivit ut allt visade det sig att golvet lutade och vi var tvungna att flytspackla. Det hade vi inte riktigt tagit med i beräkningarna men det är sådant som kan hända när man renoverar gamla hus, säger Fredrick.
– Det är en häftig resa att göra ett större ingrepp på det här viset. Vi ville att köket skulle bli hjärtat i huset, och det blev det efter vår köksrenovering, säger Therese.
Villaliv har pratat med Marianne Färlin, marknadschef på Vedum Kök & Bad, som delar med sig av sin erfarenhet av köksrenovering.
Inspiration är startskottet
Hämta inspiration på webben, i kataloger, tv-program, magasin och i köksbutikernas utställningar. Många köksleverantörer har planeringsverktyg på sina webbplatser där man kan testa olika kombinationer och även få en prisindikation.
Låt processen ta tid
Tänk långsiktigt och utgå ifrån hur du vill att ditt kök ska fungera. Fundera på vad som är bra och dåligt i ditt nuvarande kök.
Ta professionell hjälp för din köksrenovering
En köksplanerare kan hjälpa till med planering, inredningsval, materialval och ritningar. Köksbutikerna har egna eller kan rekommendera erfarna hantverkare vilket sparar både tid och pengar.
Funderar du på avfallskvarn till ditt kök?
I en avfallskvarn som monteras direkt under diskbänken kan du mala ner matavfallet som sedan transporteras bort som slam med avloppsnätet. Avfallskvarnens fördelar är många. Mängden sopor minskar och dålig lukt, flugor och annan ohyra minimeras vilket ger en trevligare köksmiljö. Men tänk på att alla kommuner inte tillåter avfallskvarnar eller kräver att du ansöker om speciellt tillstånd.
Hitta balans mellan design och funktion innan du påbörjar köksrenoveringen
Välj en lösning som passar din stil, dina behov och din personlighet. Köket är bostadens viktigaste rum och ett väl fungerande kök ska vara både trivsamt och praktiskt med genomtänkta lösningar.
Läs på om olika material och deras egenskaper. Se också till att skåpsortimentet hos den köksleverantör du väljer är flexibelt och att produkterna går att komplettera i efterhand.
Välj bästa planlösningen
Hitta en planlösning som lämpar sig för utrymmet. För att få ett bra arbetsflöde bör det finnas gott om plats mellan de olika arbetszonerna; arbetsytor, avställningsytor och förvaring.
Har man gott om plats ger en köksö fantastiska variationsmöjligheter. Den kan ersätta den vanliga matplatsen och vara en naturlig samlingspunkt samtidigt som den kan ge extra arbets- och avställningsyta – eller kompletteras med spishäll och disklåda.
Uppskatta kostnader för att renovera köket
Med planeringsverktygen på webben får du en uppfattning om priset men ta alltid professionell hjälp när du ska uppskatta den totala kostnaden för din köksrenovering.
Snabbsummering
Saker du bör tänka på vid din köksrenovering:
- Leta aktivt efter inspiration till din köksrenovering, vare sig det är från nätet, grannen, TV eller liknande medier.
- Hitta just din stil – vill du ha ett beständigt och funktionellt kök? Eller ett trendigt som ligger i tiden?
- Fundera på vad som är bra och dåligt i ditt nuvarande kök och arbeta ifrån det när du planerar fram ditt nya kök.
- Ta professionell hjälp – fråga en köksplanerare om råd och hjälp för din köksrenovering. Köksbutiker kan rekommendera eller bistå med duktiga hantverkare så du sparar tid och pengar.
- Var noga med balans och design i ditt nya kök – planera ett funktionellt, praktiskt men ändå trivsamt kök som uppfyller alla krav du har på köket som samlingsplats i huset. Köket ska byggas för att hålla men ändå vara fint och tryggt nog att vara en glädje att vistas i.
- Välj en planlösning som gör köket luftigt och öppet nog för att det inte ska kännas trångt och instängt.
- Ta hjälp av planeringsverktyg och uppskatta vad det kan komma att kosta med din köksrenovering.
Text: Jenny Knudsen Sengoltz Foto: Anders Bergön