Måsten i ett modernt kök

Nyfiken på hur du ska inreda köket för att det ska ge ett modernt intryck? Den minimalistiska trenden är nästan en symbol för modern design. Nedan ges tips på hur du får ett stilrent kök och vilka måsten som finns när det gäller detaljer och rätt känsla.

Ett modernt kök är inte bara snyggt att visa upp för vännerna. Det underlättar även rent praktiskt med högkvalitativa och tekniska tillbehör när du ska laga mat. Vare sig du vill ha ett rustikt kök med öppen planlösning eller ett kök med industriell och högglansig design, har vi på Villaliv tipsen om vad du inte får missa!

modernt kök

Köksinspiration – modern inredning och design

När det kommer till hur moderna kök ska se ut finns det en röd tråd genom inredningen – att den ska vara minimalistisk. Stora, öppna ytor, raka linjer och minimalt med småplock är vad som syns i inredningsväg i våra modernaste kök. Den skandinaviska stilen med enkla, platsbyggda inventarier och stilrena utsmyckningar dominerar. Nedan följer tips på hur du får denna stil:

  • Öppen planlösning. En öppen planlösning gör att gränserna mellan kök och vardagsrum eller kök och hall suddas ut. Ytorna blir mer sociala och dessutom ger det intrycket av ett större kök med mer plats och städade ytor.
  • Köksö. En rejäl köksö är stilistiskt modern samtidigt som den ger både funktion, förvaring och blir en bra samlingsplats eller fungerar som en extra matplats.
  • Djupa lådor och höga skåp. Bra förvaringsmöjligheter är nödvändigt för att köket ska få just den minimalistiska design som syns på många håll. Djupa och rustika lådor som sväljer alla redskap, allt porslin och andra kökstillbehör och redskap gör att köket ser välorganiserat ut. Köksskåpen får gärna gå ända upp till takhöjd.
  • Svart kök. De dova och mörka färgerna är här för att stanna. Stilar som syns frekvent är svarta kök i betong, rostfritt stål, metaller eller lack. Stilar som black velvet och art deco är något att utgå ifrån. Blanda gärna de svarta blanka ytorna med detaljer i mörka träslag.
  • Industriell design. En annan populär design är att få köket att efterlikna en fabrik. Högglansiga skåpluckor, rostfritt stål och avskalade enfärgade klinkersgolv passar då bra.
  • Innovativa lösningar. Något vanligt i ett modernt kök är att skippa knoppar och handtag på skåp och lådor för att få dem att se släta ut. Istället bör du satsa på vippande luckor, luckor med en push-to-open-funktion och gärna dämpande lådutdrag.

Modernt kök – kökstillbehör

modernt kök
Integrerade vitvaror och högblanka luckor är måsten i ett modernt kök
  • Kaffemaskin. En högklassig kaffe- eller espressomaskin är ett måste i moderna kök. År 2017 och framåt vill vi ha en baristakänsla så fort vi ska dricka morgonkaffet. Kaffemaskinen får gärna vara stor och ha sin egen plats i köket, precis som spisen eller diskmaskinen.
  • Induktionshäll. I ett modernt kök används uteslutande induktionshällar. En induktionshäll har en teknik som går ut på att magnetfält från hällen skapar en värmeutveckling som leds till kastrullen eller stekpannan. Induktionshällen i sig blir alltså inte varm utan det är kärlen ovanpå den som värms upp.
  • Integrerade vitvaror. Integrerade vitvaror är inte bara vanliga vitvaror som byggs in i skåp. De är skapade för att fungera normalt på stängda ytor. Med inbyggda kyl- eller frysskåp ger du köket en mer personlig prägel eftersom de smälter in i resten av inredningen och du slipper att något sticker ut.
  • Digitala lösningar. Något vi ser allt mer av är moderna och digitala lösningar för våra kökstillbehör. Att koppla ihop vitvaror, spis eller andra köksmaskiner med en app i mobilen som kan styra dem är praktiskt och förenklar köksarbetet mycket. Samtidigt behöver du heller aldrig oroa dig för att du råkat lämna spisen på.