- Annons -

Lådinredning kök – organisera smart i köket

Har du fått nog av röriga lådor när du behöver rota efter redskap under matlagningen? Istället för att samla alla saker i en stor röra kan du organisera och börja laga mat mer effektivt. Här berättar vi hur.

För att lyckas i köket behöver du rätt råvaror och rätt redskap. Dessa vill du kunna hitta smidigt under matlagningen vilket blir enkelt med organiserade kökslådor. Med rätt lådinredning till kök kan du ge alla saker en egen plats. Då kommer matlagningen bli både roligare och mer effektiv på köpet.

lådinredning kök

Besticklåda – en självklarhet i köket

Har du ingen besticklåda i kökslådan? Då är det dags att införskaffa en. Besticklådan är en av de bästa lösningarna för att hålla ordning på besticken. Besticklådor finns i många olika modeller, där huvudsyftet är att organisera upp alla typer av bestick. Antingen placerar du en färdig låda med fasta fack i en av dina kökslådor, eller så köper du avdelare och skapar ditt eget mönster. Det blir då enkelt att hålla isär gafflar, knivar, skedar och andra typer av bestick i lådan.

Många besticklådor är justerbara och kan anpassas beroende på hur stora just dina kökslådor är. Det finns även många olika modeller, där du också kan förvara köksredskap och köksknivar. Det finns till exempel smarta knivställ att placera i kökslådan för att undvika att köksknivarna blir slitna när de ligger mot varandra. Med större fack kan du även sortera upp alla dina köksredskap som slevar, vispar och stekspadar.

För tallrikar, stekpannor och kastruller

Dagens moderna kök har i många fall endast urtagbara lådor under köksbänken istället för traditionella köksskåp. Dessa är större och lika djupa som ett vanligt underskåp. Men funktionen att kunna dra ut lådan gör det mycket mer tillgängligt och ger samtidigt chans till att utnyttja utrymmet optimalt. Istället för att ställa alla tallrikar och fat långt in i ett skåp, kan du fint rada upp dem och smidigt komma åt dem genom att dra ut lådan.

Samma sak gäller till exempel bunkar, kastruller och stora skålar. Genom att endast placera ut olika avdelare i lådan kan du enkelt hålla ordning även i lådan för kastruller. Gör plats åt locken längs ena kortsidan och rada upp kastrullerna bakom. Risken för att du ställer tillbaka en kastrull eller stekpanna huller om buller blir minimal om du vet att den har sin plats i ett av facken som du skapat med en avdelare.

Lådinredning kök – förvaring av torrvaror

Det är inte bara köksredskap som förvaras i lådorna. I många fall behöver du använda utrymmet även till torrvaror som mjöl, pasta och kryddor. Istället för att bara placera alla pastapaket helt oorganiserat kan du skapa bra lådförvaring. Köp till exempel praktiska glasburkar att ha spannmål och pasta i. Märk upp burkarna och fyll på när innehållet börjar sina. Var noga med att det är täta lock på burkarna för att innehållet ska hålla sig  fräscht. Det går även bra att placera mindre öppna lådor i lådan för att enkelt organisera mindre saker som till exempel tepåsar, kaffefilter och sugrör i.

Kryddburkar behöver självklart också en egen plats i köket. Har du ett nyare kök kan det vara möjligt att du har en mindre låda i anslutning till spisen. Syftet med denna låda är att placera en kryddhållare anpassad för alla dina kryddburkar. Med ett liggande kryddställ ligger brukarna kvar på sin plats och kan struktureras upp. Lägg med fördel de kryddor du använder oftast längst fram och de du använder mer sällan längre bak. Då kan du enkelt dra ut lådan under matlagningen och snabbt krydda maten.

- Annons -