- Annons -

Vi lever i en värld som blir allt mer miljömedveten och en stor del av denna medvetenhet handlar om att spara vatten på olika sätt. Här tipsar vi om hur du kan spara vatten med hjälp av att byta till en vattensnål kökskran. Det är hög tid att du skaffar en och marknaden är full av smarta kranar och blandare – som spar in på både miljö och plånbok.[emaillocker]

I köket är det mycket vatten som går åt till matlagning, disk och annat. Byt ut kökskranen mot en resurssnål kökskran för att spara in på din vattenförbrukning. Men tänk på att det inte bara handlar om vattenförbrukningen, det handlar också om energiförbrukningen som kommer med uppvärmningen. Idag finns det många lösningar som kan spara in på båda, såsom att byta till kranmunstycke och kranar helt byggda för att vara vattensnåla.

Spara upp till 20 procent vatten utan komfortskillnad

En av fördelarna med att byta ut din kökskran mot en resurssnål kran är att du kan spara upp till 20 procent vatten utan att det direkt påverkar dina vanor eller din komfort. Dagens energieffektiva kranar finns i olika utföranden och är designade med flertalet fiffiga funktioner. En funktion som till exempel finns på vissa kranar är att vattnet är ljummet när reglaget står i mitten, istället för att vara varmare. Om någon skulle vilja ha riktigt varmt vatten från den här kranen, måste en fjäderbelastning tryckas in för att det ska bli möjligt. Liknande funktion finns för att kontrollera vattenflöde. Genom att trycka upp en spärr kan man få mer vattenflöde från kranen. Idag är det frivilligt att miljömärka kranar, inte ett krav. Men en kravmässig miljömärkning kan vara på ingång. Det finns idag olika märkningar som indikerar om det är en vattensparande köksblandare och kran. Håll utkik efter märkningarna EcoSafe och ESS, Energy Saving System eller den vattensparande tekniken Eco-tap.[/emaillocker]

kökskran

Går också att byta munstycke

Om du inte vill byta ut hela kökskranen just nu så finns det också munstycken som du kan köpa för att dra ner på din vattenförbrukning. Du kan exempelvis hitta perlatorer som sparar på vatten genom att blanda in luft redan vid låga temperaturer, och du kan även hitta sparstrålsamlare vilket är vanligt förekommande.

Lev vatten- och energisnålt överlag

Ett av målen med de nydesignade kökskranarna, och andra hushållskranar på marknaden som tar större hänsyn till miljö och plånbok, är att vi inte ska behöva dra in på komforten. Snarare att vi ska bli energismartare i vår vattenförbrukning. Det handlar om små förändringar som inte ska påverka oss mer än att vi använder mindre vatten. Det kan handla om så enkla saker som att installera en miljövänligare kran och att diska handdisken i vattenbad, istället för under rinnande kran.

Det bästa sättet att spara in på vatten, och därigenom även miljö och pengar, är att implementera levnadssätt och rutiner som sparar in på vatten överlag. Du kan spara in långt mer än 20 procent på din vatten- och energiförbrukning om du också sparar på vattnet medvetet i vardagen. Följande saker gör mycket för hemmets vatten-och energiförbrukning.

  • Duscha snabbt.
  • Bada inte badkar så ofta.
  • Kör tvättmaskin och diskmaskin på sparprogram.
  • Tvätta och diska i lägre temperaturer.
  • Sätt packning på droppande kranar.

Läs fler tips på Energimyndighetens sajt.

- Annons -