- Annons -

Tips på bra knivvård

En riktigt vass kniv är en bra investering för dig som lagar mycket mat, men även för dig som håller på med jakt och fiske. Bra knivvård är viktigt för att hålla kniven vass och i gott skick. Såhär sköter du den på bästa sätt för att få den att prestera bra och hålla länge.

När du sköter om din kniv kommer den dels att hålla längre, och dels bli smidigare att använda. Knivvård förhindrar också att du skär dig på en slö egg eller att kniven börjar rosta sönder. Därför bör du lägga lite tid på tvätt, förvaring och underhåll. Vi på Villaliv tipsar om hur du tar hand om kniven så att den håller god kvalitet i många år framöver!

knivvård
Genom att ha dina knivar i ett knivställ kan du förlänga livslängden på dina köksknivar

Knivvård – detta behöver du göra

  • Tvätta kniven rätt. Handtvätta alltid dina knivar eftersom diskmaskinen sliter mycket på dem. Disktabletter innehåller slipmedel som gör knivarna slöa och de kan lätt skadas i trådkorgar eller mot andra redskap. Varmt vatten, diskmedel och en mjuk tvätt- eller disksvamp räcker därför bra.
  • Förvara kniven säkert. Knivar ska helst förvaras i speciella knivställ eller hängas på väggen. Står eller ligger de tillsammans med andra knivar eller köksredskap kan de slitas på grund av att de regelbundet slår emot dessa.
  • Använd alltid en skärbräda. Skär aldrig mot kanter, bord eller diskbänken. En skärbräda i plast eller trä är det bästa underlaget för en kniv.
  • Underhåll skärpan. Bryn knivens egg med jämna mellanrum. När den blir riktigt slö kan du slipa den med slipstenar eller lämna in den till någon som kan göra detta åt dig. Självklart finns det också massor av slipmaskiner. De vanligaste modellerna är sharpmaker, rullslip och våtslip.
  • Håll kniven rostfri. Detta gör du enklast genom att rengöra och torka den så snabbt som möjligt efter användning. Därefter kan du smörja den med en vårdande olja. Matolja fungerar alldeles utmärkt. Har rost börjat uppkomma kan du försöka slipa bort den försiktigt med sandpapper.
  • Håll knivfodralet rent. Tvätta alltid läderfodralet med en fuktig trasa och galltvål. Smörj in med fett eller olja och torka sedan bort den vätska som ej sjunkit in.
  • Polera ytan. Att polera knivar är något du kan göra om du vill att de ska vara glansiga. Detta kan du göra med speciella polermaskiner eller genom borstar, vax eller en putsduk med slippasta.

Slipa knivar – när och hur?

Slipning är bland det viktigaste inom knivvård av flera anledningar. Kniven glider bättre om den är vass och du behöver inte anstränga dig lika mycket när du skär. Du minskar risken för att slinta med den och skada dig. Dessutom får du ett finare resultat när du skär. En ordentlig slipning ökar också knivens livslängd. Att slipa kniven är något du bör göra en eller två gånger per år för att underhålla skärpan. Det beror dock lite på vad du använder kniven till. Skär du mycket fisk med dina köksknivar kan slipningen behöva ske oftare. Detta eftersom fiskkött sliter mycket på eggen. Att slipa knivar är inte speciellt svårt bara du har en bra slipsten eller maskin. Knivar kan slipas många gånger, ända tills de blir så tunna att de går av. Är du osäker på hur du ska göra kan du alltid lämna in kniven till någon, men var då noga med att fråga om de har rätt verktyg på firman för just din kniv.

knivvård

Om du väljer att lämna in knivarna på slipning kan du bryna dem hemma mellan gångerna för att underhålla dem. När du bryner kniven använder du en så kallad brynstav. Denna är gjord av stål, diamant eller keramik. Brynstaven avlägsnar inte metallen men hjälper till att slipa på knivens yta. Beroende på typ av kniv bör du välja ett visst bryne för din knivvård eftersom brynstavarna avlägsnar olika mängd metall. Stålbryne passar bra för europeiska knivar och keramikbryne passar både för europeiska och japanska knivar. Diamantbryne är starkare och passar för dig som har en rejäl kockkniv eller köttkniv.

- Annons -