- Annons -

Lär dig diska miljövänligt

Idag är det enkelt att diska miljövänligt, speciellt om du äger en diskmaskin. Väljer du att diska för hand istället finns det smarta knep för att göra diskningen både effektiv och energisnål ändå. Här beskriver vi hur du gör diskningen mer miljövänlig.

Att diska kräver varmt vatten och diskmedel vilket i många fall är en bov vad gäller miljöpåverkan. Slösar vi på vatten och använder diskmedel med skadliga kemikalier kommer detta påverka klimatet. Men väljer du rätt metod när du diskar är det lättare än du tror att diska miljövänligt och det blir snabbt en självklar vana i vardagen.

diska miljövänligt

Diska smart – välj diskmaskinen

Råd och Rön gjorde för några år sedan ett test för att kunna avgöra om det är mest miljövänligt att diska för hand eller med diskmaskin. Efter testet fastslogs att en diskning med hjälp av diskmaskin både var mer effektiv och energisnål jämfört med att diska för hand, speciellt om en modern och hyfsat ny diskmaskin används. Vattenåtgången blir väldigt mycket högre vid handdisk jämfört med en diskning i diskmaskinen.

För att diska smart och så optimalt som möjligt i diskmaskin ska du hoppa momentet att skölja av porslinet innan du stoppar in det i maskinen. Det är bättre att skrapa av matresterna i soporna istället. Du ska även skaffa dig en tillräckligt stor diskmaskin för hushållet så att du kan ladda den full varje gång du kör igång den. Moderna diskmaskiner har oftast ett energisparprogram du kan välja för att göra diskningen så energisnål som möjligt. Om det är vanlig vardagsdisk som ska bli ren behöver du inte välja ett diskprogram som inkluderar fördiskning. Detta är bara nödvändigt om du har riktigt smutsig disk.

Disktips när du diskar för hand

Men allt går ju inte in i diskmaskinen och alla har inte möjlighet att skaffa det heller för den delen. Tunna glas, stekpannor och porslin du ärvt av förfäder rekommenderar vi att du diskar för hand. Men du kan diska hållbart ändå. Se till exempel alltid till att skrapa av matrester ordentligt efter middagen för att slippa att de torkar och fastnar. När det sedan är dags att börja diska ska du undvika att ha vattenkranen på. Det största misstaget du kan göra när du handdiskar är att diska under rinnande vatten. Fyll istället upp diskhon med varmt vatten och diskmedel för att kunna diska där. Fyll även en balja med vatten att ha på sidan av för att kunna skölja av porslinet från diskmedel efter diskningen.

Miljövänligt diskmedel

Det mest populära diskmedlet i svenska hem må vara Yes Handdiskmedel. Alla känner igen tv-reklamen, färgen och dess dryga funktion vilken fungerar fint för handdiskning. Dock har EU nu skärpt klassificeringarna vad gäller kemikalier. Detta har bidragit till att en del av innehållet i Yes uppfyller inte längre innehållskraven för att klassas som ett miljövänligt alternativ, vilket har resulterat i att storsäljaren har förlorat sin Svanen-märkning.

Självklart finns det andra alternativ på marknaden som är mer skonsamma för både dig och miljön. När du letar efter ett diskmedel som du tycker är bra ska du försöka hitta ett diskmedel som är effektivt även i låga vattentemperaturer. Desto kallare vatten du kan diska med desto mindre påverkar du miljön. Det går även att leta efter ett miljövänligt diskmedel genom att leta efter symboler på förpackningar som visar att det är miljövänligt eller ekologiskt.

- Annons -