- Annons -

Bästa sättet att måla kakel i kök och badrum

Alla känner inte till att det går att måla på kakel. Faktum är att det är ett enkelt sätt att piffa upp antingen sitt kök eller sitt badrum. Framför allt blir det betydligt billigare än att kakla om. Även om du funderar på att göra en större renovering i framtiden kan det vara en bra tillfällig lösning för att förvandla tråkiga och slitna kakelplattor till något som ser mycket bättre ut.

Att måla på kakel är inte mer komplicerat än att måla dörrar, lister och liknande. Dock måste man tänka på att våtutrymmen ställer särskilda krav. Skulle du omedelbart ställa dig och måla kommer inte färgen fästa ordentligt och den skulle snabbt nötas bort. Följ istället stegen i denna artikel så ökar chansen att du får ett riktigt bra slutresultat.

måla kakel före
Måla kakel i slitet kök och se det blomstra – i följande kök börjar kaklet se slitet ut och det kan göra underverk att måla om det.

Vad behövs för att måla kakel?

  • Häftgrundfärg
  • Alkydfärg till kakel
  • Målartvätt
  • Ättiksyra
  • Spackel för våtutrymme
  • Slippapper
  • Skumgummiroller
  • Smal målarpensel
  • Nylonskursvampar

I vissa fall är det enbart fogarna mellan kakelplattorna som du vill snygga till. Då kan du fråga i din färghandel efter en specialutformad penna som används för att just bättra på kakelfogar. Innan du börjar måla kakel bör du också undersöka vilket skick kakelplattorna och fogarna är i. Det går att knacka lite på plattorna och skrapa i fogarna. Om kakelfogarna är trasiga eller om plattorna sitter fast dåligt är det sannolikt bättre att byta ut dem än att måla om, men verkar de vara i dugligt skick är det bara att gå vidare och börja måla.

Hur du målar kakel – steg-för-steg

1. Inled med att rengöra kaklet noggrant. Bäst är att använda målartvätt. Anledningen till detta steg är att du måste bli av med både fett och smuts för att färgen ska fästa ordentligt. Nylonskursvampar underlättar rengöringen. Ett annat tips är att kalka av fogarna mellan kakelplattorna. Då använder du med fördel ättika som späds ut med vatten. Ungefär 10-15% är lagom. Glöm inte att tvätta rent ytan efteråt med vatten och låt det torka. Efter cirka 12 timmar kan du gå vidare till nästa steg.

måla kakel grundfärg

2. Finns hål, ojämnheter eller sprickor behöver du spackla. Du bör använda ett spackel särskilt avsett för våtutrymmen. När det har applicerats måste du ge det tid att torka enligt förpackningens instruktioner. Efter att det torkat färdigt är det dags att slipa ytan med sandpapper tills allt är jämt. Slippapper korn 120 är ett vettigt alternativ.

3. Börja inte att måla förrän de ytor som ska målas är helt torra. Annars riskerar du att stänga in fukt som fastnar under färgen. Att måla på kakel är att måla på ett svårt underlag. Därför bör du inte slarva med grundmålning, utan lägg på ett lager häftgrund som är särskilt avsett för svåra underlag. Vilket måleriverktyg som används är valfritt, men att använda en roller av skumgummi brukar vara en av de mest praktiska lösningarna för ett slätt och jämnt slutresultat.

Måla kakel efter spackel och tvätt
Grundmåla ordentligt när du målar kakel – att grundmåla ordentligt är en av nycklarna till att lyckas.

4. Fogarna kan ställa till en del bekymmer när du ska måla kakel. Om det är svårt att komma åt dem med en roller är det enklast att återkomma till dem i efterhand med en liten pensel. Försök undvika att färgen hinner torka, utan överbliven färg kan rollas ut på kakelplattorna med jämna mellanrum.

5. Efter att grundfärgen har torkat färdigt är det hög tid att börja med lackfärgen. Vill du spara tid är det klokt att välja en liknande nyans på lackfärgen som för grundfärgen. Då krävs färre omgångar, vanligtvis räcker det med två. Se dock till att stryka på så många omgångar som krävs för att det ska se bra ut och försök att hålla ytan så jämn som möjligt. Vill du ha ett mer färgglatt kök eller badrum går det att välja en stark kulör, men oftast är det rekommenderat att välja mer neutrala färger, inte minst för badrummet. Det brukar passa bäst med den övriga inredningen, samt det är ett säkrare kort om du tänkt byta bostad i framtiden.

Måla kakel grått
Tänk på vilka färger du väljer när du målar kaklet – neutrala färger som vitt och grått gör sig speciellt bra på kakelplattor.

6. Nu är du klar. Under den första veckan bör du vara väldigt försiktig med den målade ytan, oavsett om det är i köket eller badrummet. Färgen är som mest sårbar innan den torkat ordentligt. Allra mest ömtålig är den de första dagarna, så se till att den får torka åtminstone i ett par dagar innan den utsätts för någon form av påfrestning.

Måla kakel före och efter
Köket kan bli som nytt med några lager färg – klart! Att måla på kakel i köket kan vara den lilla skillnaden som piffar upp ditt kök och ger det “lilla extra”.
- Annons -