Enkel guide för effektiv källsortering hemma

KATEGORI

Börja med källsortering hemma

Idag finns stora möjligheter till källsortering hemma. Det är positivt för miljön att källsortera eftersom källsortering ger effekter på flera olika sätt. Det bildas inte lika mycket växthusgaser när man återvinner eftersom allt avfall inte bränns. Mängden avfall som går till deponi minskar och värdefulla naturresurser sparas.

Det är kommunen som har ansvar för hushållsavfall och de kan även svara på frågor och informera om källsortering hemma.

Vilka avfallstyper kan man källsortera hemma?

Det finns många olika typer av avfall som uppkommer i ett hushåll. Några av de vanligaste är:

 • Hushållsavfall i form av matrester, blöjor, diskborstar, kaffefilter och liknande.
 • Plast, hård och mjuk i form av flaskor, påsar, dunkar, burkar
 • Kartonger och pappersförpackningar
 • Tidningspapper
 • Metall
 • Färgat glas
 • Ofärgat glas

Förutom dessa typer finns även avfall som oftast inte hanteras på vanliga insamlingsstationer i bostadsområden. Exempel på sådant är:

 • Elektronikskrot
 • Färg och andra kemikalier
 • Batterier
 • Olika typer av byggavfall
 • Lysrör
 • Glödlampor

Källsorteringsmöjligheterna varierar från kommun till kommun och även inom bostadsområden. I vissa områden kan man t.ex. få en extra soptunna för utsortering av komposterbart matavfall. Vissa bostadsföreningar har ett eget återvinningsrum där även farligare avfall och grovsopor kan sorteras före extern avhämtning.

Hur ska man göra när man källsorterar där hemma?

Ett första steg till källsortering är att läsa information och regler som finns i bostadsområdet och kommunen. Ta en promenad förbi närmaste återvinningsstation för att se vilka fraktioner som kan lämnas där. Metall, glas, papper, kartonger är alla lätta fraktioner att förstå och sortera ut. Börja i liten skala; även små insatser är ett steg framåt för både miljön och för en nybliven källsorterare.

Snygg källsortering hemma

För att kunna sortera avfallet snyggt utan att få stora mängder sopor som står i kassar här och var är det viktigt att man har ett system för sorteringen. Man bör även ha disciplin att då och då åka eller gå till återvinningsstationen med det som sorterats.

Utdragbara lådor och behållare

En smart lösning för sortering av avfall är behållare på en utskjutbar hylla under diskbänken:

Källsortering hemma utdragbara lådor
Denna är enkel att använda och döljer effektivt avfallsbehållarna. Nackdelen är att man inte får rum med så mycket i dessa behållare innan de behöver tömmas.

För skåp som redan är utdragbara i sig själva kan liknande lösning användas. Behållare som passar till olika dimensioner på skåp finns på t.ex. IKEA eller Rusta.

Källsortering där hemma
Dessa behållare kan tillåtas vara något större än sådana som monteras på skenor i skåp. Man kan välja hur många fraktioner per låda man vill sortera. Även här behöver man vara bra på att tömma behållarna relativt ofta.
snygg källsortering hemma
Nackdelar med öppna behållare i lådor/på skenor enligt ovan kan vara att en viss lukt sprids med luftdraget när man öppnar lådor eller skåp, men om man ser till att skölja ur kartonger, glasbehållare, burkar och liknande minskas problemet.

Grundförvaring

Källsortering hemma med IKEA
Även skoskåp kan användas som returförvaring. T.ex. IKEA har utfällbara lådor i skåp som kan vara ganska grunda men ändå rymmer en del.

Tunnor

För den som har mycket plats och vill ha en tät och snygg förvaring för avfallssorteringen finns även tunnor med lock i olika prisklasser.

Zinktunna källsortering hemma
Här är exempelvis en zinktunna som gör sig utmärkt för källsortering hemma. Bildkälla: Pinterest

Korgar

En annan praktisk lösning som inte döljer avfallet lika bra, men som kan fungera för t.ex. tidningar eller liknande, är korgar med handtag. I dessa kan avfall som ska återvinnas placeras och när korgen är full är det bara att lyfta över den i en bil eller bära den som den är utan att behöva tömma över i kassar först.

Trådkorg för källsortering hemma
Trådkorg från exempelvis Clas Ohlson som gör sig bra för mindre förvaring av källsorteringsmaterial. Bildkälla: Clas Ohlson
Trädkorgar från IKEA för källsortering där hemma
Trädkorgar i stil med dessa från IKEA är inte bara bra för att förvara bollar och dylika föremål utan också väldigt händiga att ta med när man ska källsortera hemma och behöver forsla skräp och liknande i en rymlig och tålig korg. Bildkälla: IKEA

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas