- Annons -

 

Måla kök – fräscha upp köket med färg

Istället för att riva ut hela köket kan du ta till penseln och visa dina målarfärdigheter. Det är mer praktiskt och prisvärt att måla om i köket istället för att kosta på en helrenovering. Måla köksluckorna, väggar eller kaklet och gör en märkbar förändring. Här beskriver vi hur du gör.

[emaillocker]Köket är hemmets hjärta vilket betyder att rummet ska vara fridfullt att vistas i. Är köket slitet kan det istället bli tråkigt att bjuda in till stora middagar, att laga mat eller att umgås i rummet. Med lite färg kan köket bli favoritplatsen i hemmet igen, det är enklare än du tror.

Måla köksluckor

Köksinredning är oftast fast installerad på väggar och tak. Det blir därför ett stort projekt om du vill riva ut och byta all inredning. För att göra det lite enklare kan du istället välja att måla kök endast genom att fokusera på att måla om köksluckorna och lådorna. Färgen kommer skapa en helt ny och fräsch miljö i köket. Det är både enklare och billigare att måla istället för att köpa nytt.[/emaillocker]

Måla köksluckorna med fördel i en blank färg. Detta bryter av snyggt mot matta väggar och är samtidigt lätt att torka av. Såhär gör du:måla kök

  1.  Ta av alla köksluckor från skåpen och skruva av gångjärnen.
  2.  Slipa luckorna försiktigt med ett fint sandpapper för att ge den nya färgen bättre fäste. Se även till att gammal och lös färg slipas bort.
  3. Rengör sedan luckorna ordentligt från fett och damm.
  4. Måla sedan luckorna med primer för att få färgen att fästa bra. Använd en fin pensel som minimerar risken för att det blir ränder och spår i färgen.
  5. När primern har torkat kan du börja måla med den kulör du valt.
  6. När luckorna har torkat ordentligt kan du fästa nya handtag eller knoppar på dem för ett effektfullt resultat.

När luckorna är målade behöver du säkerligen även måla om stommen och eventuella lådor i köket. Detta gör du på samma sätt som med köksluckorna. Tänk på att skydda väggar, golv och bänkskiva innan du börjar. Var även noga med att vänta till all färg har torkat efter målningen innan du monterar upp köksluckor och lådor igen.

Tips! Är du den som är för bekväm för att måla kök själv? Det är smidigt att lämna in köksluckorna på lackning om du saknar tid eller intresse för att måla på egen hand. Lackningen brukar i de flesta fall gå snabbt och ytan blir väldigt blank och slät.

Måla om på andra ställen i köket

måla kök
Bildkälla: Biltema.se

Är det inget fel på dina köksluckor kan du istället uppgradera kök genom att måla om väggarna. Måla dem i en ny kulör eller välj en fin tapet att fästa på väggen. Tänk på att rengöra väggarna noga från fett och smuts innan du börjar för att få den nya färgen att fästa.

Visste du att du även kan måla på kakel? Har du kakel i köket som behöver piffas till kan du måla om fogarna, eller till och med hela ytan om du vill. Med kakelfärg kan du få kaklet att bli som nytt igen. Fogpennor finns i olika färger vilka du hittar hos en bygghandel. Antingen målar du om fogen i en ny färg eller så fyller du i den befintliga för att få den fräsch igen. Väljer du istället att måla om hela kakelytan behöver du en speciell kakelfärg. Denna typ av färg hittar du också hos en bygghandel eller välsorterade färgbutiker. Färgen ska vara vattenresistent, speciellt om du målar ytor nära diskbänken.

- Annons -