- Annons -

Hur får man ett lantligt kök?

Vem vill inte ha ett trivsamt och inbjudande kök? Köket har varit familjens samlingspunkt i århundraden, inte bara för att äta mat utan helt enkelt för att träffas och prata om allt möjligt kring köksbordet. Av precis den anledningen är det naturligt att man önskar en extra skön och mysig miljö i köket, samtidigt som det förstås ska vara funktionellt. Det finns massor av olika stilar när det handlar om kök och allt handlar förstås som vanligt om eget tycke och smak. Vissa vill ha ett modernt, lite kalt kök och vissa vill ha en mer “sprudlande” stil som skakar om sinnena.

En av dessa köksstilar är det lantliga köket, som kommit tillbaka i ny form på senare år. En del människor söker sig tillbaka till en lite äldre stil av känslomässiga skäl. Det finns dock ingenting som säger att en äldre stil måste vara mossig i sin karaktär, här är det fritt fram att tolka elementen och kombinera ihop ett kök som passar.

lantligt kök i vitt

Vad är ett lantligt kök?

Den lantliga stilen är egentligen inte enbart en enda stil, utan kan ta sig olika uttryck beroende på vad kökets ägare har för preferenser. Ett lantligt kök kan vara mycket traditionellt samtidigt som det också kan vara modernt, eller en kombination av både och. Det lantliga kan finnas både i val av golv och av tapeter, i det möblemang man vill ha samt i de inredningsdetaljer man väljer att använda sig av. Vad som betraktas som lantligt är dessutom något som varierar beroende på vem man frågar; detta är med andra ord lite av en tolkningsfråga.

lantligt kök i trä

Bästa sättet att få till ett lantligt kök

Som alltid när det är dags att renovera i hemmet, är det bästa första steget att planera ordentligt. Av den anledningen är det en god idé att sätta sig ned i lugn och ro med papper och penna, för att skissa på det nya köket. Här bör man få med allt från val av golv till de blomvaser man önskar ha på bordet. Det handlar förstås om att få till en fungerande helhet och man kommer tjäna mycket på att ha en bra bild av planerna för köket innan man skrider till verket.

Börja dock med grundstrukturen. Hur mycket i köket kommer att förändras? Ska man riva ut precis allt, inklusive köksskåp och golv, eller kommer man satsa på en lättare ansiktslyftning? Man kanske rentav ska riva en vägg? Tänk på, när det handlar om mer komplicerade förändringar, att rådfråga någon kunnig person så att det överhuvudtaget är möjligt att göra som det var tänkt.

lantligt minikök

Lantlig stil

Det är få saker som får till en rejäl förändring i ett rum som ett nytt golv. Den lantliga stilen “tillåter” en mängd olika stilar vad gäller golv, men riktigt snyggt och rustikt blir det när man har ett rejält trägolv under fötterna. Bor man i ett äldre hus med gamla trägolv, kan det vara en riktig dunderkur för köket att slipa upp dessa och kanske till och med måla dem om man så önskar.

Köksluckor betyder också väldigt mycket för utseendet i ett lantligt kök och här kan man med fördel satsa på en variant som är snidad på ett klassiskt sätt. Många väljer köksluckor i vitt till ett lantligt kök och detta får samtidigt köket att kännas mycket ljusare än vid valet av en mörk variant. Tänk också på att knopparna betyder mycket för utseendet. Här finns det massor att välja på. En del väljer ganska stora beslag på sina luckor och lådor, antingen i mässing eller i silver. Valet är dock helt upp till varje person så det är värt att ta god tid på sig innan man gör sitt val.

Den lantliga stilen finns också i alla de fina inredningsdetaljer som finns på marknaden; vackra gardiner, kökshanddukar och köksporslin i härliga pastellfärger gör köket till en skön plats med mycket färg och glädje. En snygg köksbänk blir också till ett central blickfång, antingen i sten eller varför inte i naturträ?

lantligt kök i rustik stil

- Annons -