En kökskran syns mycket och används varje dag, så det är viktigt att du väljer rätt modell för dina behov, din plånbok och inte minst för ditt kök. Det är helt klart en av de mest användbara och snyggaste detaljerna som finns i detta rum, om du väljer rätt vill säga. Om du vill byta kran hjälper vi här dig att välja en som passar din stil och dina behov.

Oavsett om du ska bygga ett nytt kök från grunden eller renovera ditt befintliga kök och bara ska byta blandare är ditt val av kökskran väldigt viktigt. Blandare finns i många olika modeller och med många funktioner som fungerar olika bra i olika typer av kök. Vad behöver du tänka på och ta hänsyn till för att välja rätt kran för dig? Villaliv guidar dig rätt.

kran

Energiaspekten vid val av kran

I våra hem börjar vi bli allt mer medvetna om vår energiförbrukning. Inte bara för att spara in pengar, utan också för att bespara miljön onödiga påfrestningar. Den moderna livsstilen och behovet av vatten i hem gör att det idag ställs helt nya krav på tekniken som utvecklas för att förse våra hem med vatten. Hushållen är idag alltså allt mer medvetna om energin som går åt på grund av vår vattenförbrukning, för att inte tala om hur mycket energi vårt varmvatten drar. Genom att skaffa rätt blandare kan du spara in på denna energi. Idag finns många modeller som drar ner på vattenförbrukningen och som samtidigt har ett bra tryck i strålen, det är precis en sådan modell som du ska ha. Frågan är bara vilken.

Underhåll, brukbarhet och materialvalkran

Förutom energiförbrukningen finns det andra saker som är bra att tänka på vid val av kran till köket, och en sådan sak är underhåll. Det bästa är att välja en kran som är lätt att hålla ren. Men hur vet du då det? Kolla på kranen du funderar på att välja. På den bör det inte finnas massor av små vrår som du inte kommer åt med trasa, disksvamp eller tandborste, då är du good to go.

Glöm inte att tänka på kranens funktion, alltså den utöver den mest självklara, det vill säga vattenflöde och växlingen mellan varm- och kallvatten. En sådan sak är kranens förhållande till diskhon och avståndet som blir där. Det är viktigt att en större hink eller en stor kastrull går in under kökskranen, annars begränsas dess användbarhet. Tänk även på att det ska vara enkelt för dig att få rätt temperatur på vattnet.

När det kommer till material är de flesta kökskranar tillverkade av förkromad mässing, ett mycket hållbart material. Antingen är det borstat eller blankt sådant, vad du ska ha beror på vad du tycker är snyggast. Det finns såklart andra material på marknaden också, och ett snyggt sådant är mässing i mer ren form vilket är ett material som ger kontrast till köket.

Engrepps- eller tvågreppsblandare?

När du ska byta kran kan det vara intressant att känna till hur engreppsblandaren idag ofta är standard i våra hem. Det beror på att det finns flera fördelar med denna och den främsta är att den bra när det kommer till att få rätt temperatur på vattnet, då du enkelt kan få till det med en hand. Ofta har dessa blandare en enklare och mer modern design.

Tvågreppsblandaren är en äldre modell blandare, som har två vreden där ett är för varmt vatten och ett är för kallt vatten. Med denna blandare är det svårare att få till rätt temperatur på vattnet. Tvågreppsblandare är dock ofta väldigt snygga och inte sällan även retro i stilen. Så om du kan stå ut med att det är lite knepigare att få till rätt temperatur när du ska tvätta händerna, kan tvågreppsblandaren vara något för dig.

Massor av designblandare

kran

Det finns hur mycket blandare som helst i olika design på marknaden. Om du är osäker på vilken typ av kran som passar i ditt kök så kan du alltid fråga dig fram i butiker. För att ge dig lite inspiration, tycker vi att en gammaldags design med tvågreppsblandare kan passa i sommarhuset eller i retroköket rent stilmässigt. Samtidigt kan denna typ av blandare även fungera väl i det avskalade moderna köket som en extra finess för att ge köket mer personlighet eller bryta av från allt modernt. De rendesignade och stilrena blandarna med enhandsgrepp passar i de flesta kök enligt oss, men är extra bra val för dig som gärna spenderar tid i köket och gillar matlagning.

Lycka till med ditt val av kran till köket!