Tips för att möblera vardagsrummet

Hur du möblerar ditt vardagsrum

Vardagsrummet är ett av hemmets viktigaste rum. Varför? Jo, det är här de flesta både kopplar av och underhåller gäster. Det är ett rum som används till att umgås med familj, släkt och vänner. Av precis den anledningen är det förstås viktigt att vardagsrummet känns både inbjudande, bekvämt och funktionellt. Detta ställer naturligtvis krav på att rummet möbleras på lämpligt sätt. Självklart möblerar man ett vardagsrum efter eget tycke och smak, så att det blir precis så inbjudande som man vill ha det.

1

 

Vardagsrum ser förstås olika ut i olika hem. I vissa bostäder utgör vardagsrummet enbart en plats som är avsedd för att titta på TV, och som med andra ord har en bekväm soffgrupp som central pjäs, medan vissa har ett vardagsrum som är avdelat för att fylla olika syften. Vanligt för de som har ett större vardagsrum är att ha en matsalsdel och en soffgruppsdel. På så sätt kan rummet användas i flera olika syften, där den gemensamma nämnaren är en plats där man umgås. Vardagsrummet kan förstås också användas enbart som matsal, eller “finrum” som ofta är fallet hemma hos den lite äldre generationen. Oavsett vilket råder det inga tvivel om hur viktigt detta rum är för de flesta människor. Men, hur inreder man då ett vardagsrum på bästa sätt?

Möblera vardagsrum - tips

Bästa sättet att möblera ett vardagsrum

Som alltid när man projekterar för något i ett hem, så är det bra att plocka fram papper och penna. På så sätt är det lättare att åskådliggöra förändringen innan man utför den och man kan “leka” med lite olika lösningar innan man bestämmer om en slutgiltig lösning. Att skissa på det nya rummet är halva nöjet. Ett tips är att gärna engagera hela familjen så att alla kan få vara med och säga sitt. Vad som är bästa sättet att inreda för en person kanske inte är det bästa sättet för någon annan, detta är viktigt att komma ihåg. Det är därför värt att våga gå på magkänslan när man möblerar ett vardagsrum.

möblera vardagsrum i vinkel

Centralt i vardagsrummet är ofta soffan. Det är här man kopplar av, umgås, läser, ser på TV och njuter av varandras sällskap. Placeringen av soffan är därför viktig. Om möjligt, bör man undvika att placera soffan med ryggen mot entrén till vardagsrummet när man möblerar. Genom att istället låta soffan stå vänd framåt skapar man en välkomnande känsla. Det är också en fördel att använda vissa attribut i rummet som fångar blicken, exempelvis en större tavla eller några riktigt färgglada inredningsdetaljer som kuddar och mattor. Man kan också satsa på en spegel av modell större och på så sätt också förstora rummet på optisk väg.

möblera vardagsrum i ljus stil

Mattor är en viktig detalj i alla rum, men kanske främst i vardagsrummet. Vad man väljer för mattor beror förstås på tycke och smak, men också på hur rummet ser ut i övrigt. Den som bor i ett äldre hus och gjort en ansträngning för att ta fram och slipa upp fina golv vill förstås inte gömma de vackra golven under några mattor. Då kan det vara vettigt att vara sparsam med mattorna. I övrigt är det bra att fundera på rummets komposition när man väljer mattor; vilka färger finns i rummet och vad passar in? Vilken “plats” ska mattan ta designmässigt – ska den vara ett blickfång eller smälta in? I de fall man har ett större vardagsrum som används för flera syften, kanske man väljer att använda mattor som avdelare i rummet.

möblera vardagsrummet med öppen planlösning

Belysning är också en viktig faktor att ta med i planeringen när man ska möblera ett vardagsrum. Välj därför lampor och deras placering med omsorg. Ljuset ska både vara mysigt och funktionellt. Populärt är att sätta in spottar i taket som går att rikta åt olika håll, gärna kompletterade med dimmer så att man kan ställa in intensiteten på ljuset efter behov. Väl valda bordslampor och fönsterlampor kompletterar både designen av rummet och den belysning som behövs. Tänk också på att ha några bra läslampor om man tycker om att ofta sitta och läsa i soffan eller i en fåtölj. Det allra senaste inom belysning är LED-lampor som går att styra med fjärrkontroll. Detta kan vara en extra bekväm detalj i ett vardagsrum.

Hur möblera vardagsrum

 

När man möblerar vardagsrummet är det förstås också viktigt att mjuka upp rummet med olika inredningsdetaljer som “rundar av” det större möblemanget. Här är det fritt fram att smycka rummet på alla möjliga sätt som man känner passar. Vackra vaser och ljusstakar samt en fin bordsduk gör förstås mycket för utseendet och trivseln. Bara en så enkel sak som en blombukett gör underverk för känslan i rummet. Våga dessutom använda starka färger, om det är så att det på möbler och väggar har använts ganska diskreta kulörer. En vit eller beige soffa förändras på ett lätt och effektivt sätt med några färgglada kuddar, gärna i några olika kulörer. Något annat som gör mycket för rummets utseende är gardiner, som antingen kan få tillåtas ta stor plats eller leva en diskret tillvaro.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -