8 saker som inte hör hemma i vasken

KATEGORI

Du har säkert hört talas om att man inte ska spola ner målarfärg och matfett i vasken. Men vet du varför? Här går vi igenom vad som inte hör hemma i diskhon, om du inte mot all förmodan älskar att rensa vasken.

Proppar, hygien och bondvett – det krävs egentligen inte många incitament för att inte hälla ner var och varannan produkt i vasken. En del saker är rent skadliga, medan andra mest skapar problem för dig själv. Har du koll på vad du får och inte får hälla ner i vasken? Om inte, så är det dags att lära sig!

Slipp rensa vasken på matrester rensa vasken

Står du och skalar potatis och morötter ner i diskhon? Sköljer du av den halvätna köttfärssåsen rakt ner i vasken? Det är många saker vi gör dagligen som egentligen bara försvårar för oss själva.

Spontant låter det kanske ergonomiskt att slippa böja sig över komposten, men faktum är att du måste böja dig ner över den tillslut ändå. Att skölja ner matrester som slinker förbi filtret i vasken är varken hygieniskt eller bra för ditt avlopp.

– Ha hellre en hink i höjd med diskbänken där du enkelt kan slänga lökskal och andra matrester ner i komposten när du är klar. De matrester som hamnar i vasken hovar du upp med slaskrensaren eller hushållspappret.  

…och fett och olja

Du har precis stekt ägg till frukost och det första du gör efter att ha lagt över ägget på frukostmackan är att skölja av pannan. Fettet smälter rakt ner i din vask. Ser ut att slinka ner ganska smidigt i avloppet, eller hur?

Läs också: Stopp i handfatet: Här får du 5 enkla tips

Men faktum är att fett inte förblir sådär mjukt och följsamt där nere i dina rör. Istället skapas en beläggning i systemet som skapar en stenhård fettklump du gärna inte vill kännas vid.

– Torka alltid av stekpannan med hushållspapper innan du sköljer av den i diskhon.

rensa vasken

…eller ägg som stelnar

Var det bara äggulan du skulle ha? Då kanske du tänker att du kan hälla av äggvitan ner i avloppet istället. Det skadar väl ingen? Kanske mest dig, eller den som ska rensa avloppet sen. Äggvitan kommer nämligen stelna i dina rör och skapa en omelett som proppar igen.

– Häll istället äggvitan i ja, precis, komposten!

Mediciner, nagellack, målarfärg och lacknafta

Bara för att det är i flytande form betyder det inte att det försvinner av sig själv. Målarfärg, mediciner, lacknafta, nagellack och t-sprit hör absolut inte hemma i vattensystemet! Giftiga ämnen som dessa saker kan ge ifrån sig kemikalier som rinner rakt ut i vårt gemensamma vattensystem. Dessutom är det inte alls bra för ditt avlopp.

– Lämna alltid in dessa avfall på din återvinningscentral.

Stearin

Visst sker det gradvis och i små etapper, men att hälla gamla stearinrester i vasken är illa oavsett om det är mycket eller lite åt gången. Förr eller senare kommer nämligen stearinet att skapa en propp någonstans i ditt rör.

Har du tur hamnar det ytligt i röret, har du otur är det svårt att komma åt. Gör dig själv och ditt rör en tjänst och ha aldrig stearin i diskhon.

– Ställ ljusstaken i ett kärl och häll på kokande vatten. Stearinet kommer smälta och bilda en beläggning på ytan som du enkelt kan ta bort med handen.

Kaffe

Gammal kaffesump är bra för din blomjord som luckrar upp och håller din jord luftig och fin. Det är med andra ord bättre att hälla din kaffesump i rabatten då och då eller hälla ut den i komposten.

Att det slinker ner kaffesumpsrester i avloppet är inte bra. Det kommer nämligen, tillsammans med fett som oundvikligen följer med ner, skapa svårlösliga proppar.

– Kaffet hör hemma i jord eller kompost!

rensa vasken

Pysselrester som gips, betong eller spackel

Kanske har ditt barn fått ett litet utgrävningsset, eller har ni kanske pysslat med gips eller betong? Vad än orsaken är till att du står och tvekar vid diskhon om du kan skölja ner det du håller i handen eller inte, så är svaret ett blankt nej!

– De verktyg du vill skölja av från spackel, gips och liknande lägger du i en hink med vatten och låter det lösas av och sjunka till botten. Häll ut vattnet i vasken och lämna beläggningen på återvinningscentralen.

Rensa inte avloppet med kaustiksoda

Många som har fått en propp vill gärna använda kaustiksoda att lösa upp proppen med. Tyvärr är det sällan det fungerar, och när proppen sedan är kvar ligger det dessutom en beläggning frätande gift som rörmokaren eller den frivillige i familjen ska ta itu med.

– Rensa enklare proppar med bakpulver och kokande vatten. Upprepa det några gånger tills proppen löser sig. Om inte, får proppen avlägsnas manuellt. Antingen av en rörmokare eller dig själv.

För att undvika trista scenarion med svårlösta proppar du måste rensa vasken från, se helt enkelt till att inte använda din diskho som en soptunna! Allt som inte är vatten eller diskmedel ska i största möjliga mån hållas utanför.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -