- Annons -

Är du i färd med en köksrenovering och funderar på vilken köksbänk och köksskiva du ska välja? Det valet är något som vi på Villalivet.se kan guida dig i. Alla olika sorters bänkskivor har sina för och nackdelar – vi hjälper dig att välja rätt köksskiva och köksbänk att ha i köket.

Den del av köket som är mest iögonfallande är köksbänken med dess köksskiva, precis som det också är den delen av köket som slits allra mest. Nyckeln till att välja rätt köksskiva är därför att välja den som både är snygg och tålig på samma gång, vilket heller inte är det lättaste att göra. På marknaden för diskbänkar och köksskivor finns det en massa olika material att välja bland och alla har sina för- och nackdelar. Villalivet.se går här igenom några utav de allra populäraste materialen för att hjälpa dig att välja den som passar dina behov.

köksskiva

Köksskiva i massivt trä

Den vanligaste formen av bänkskivor i köket är av massivt trä och dessa är ofta tillverkade av trästavar i ett visst träslag. Vilket träslag som köksskivor görs av varierar och alla har olika utseende, struktur, färg och hållbarhet beroende på vilken typ av träslag som används och vilken tjocklek skivan är i. Men det fina med den här typen av material är att du kan slipa om köksskivan när ytan blivit sliten med tiden, vilket kan göras flera gånger om, speciellt om du valt en tjockare skiva. Vad som däremot är lite utav en nackdel med detta material är att det kräver en del underhåll i form av att skivorna behöver oljas med jämna mellanrum och är även känsliga mot märken. Ställer du en varm kastrull eller ett fuktigt glas på skivan får du nästan räkna med att det kommer lämna fula märken. Tänk även på att en köksskiva i massivt trä aldrig är helt vattentät, så ett knep att lägga på minnet är att det går att hårdlacka dessa köksskivor för att få ett vattentåligare underlag.

Köksskiva i sten

Ett allt populärare material på köksskiva är sten, såsom marmor, kompositsten eller i granit. Fördelen med den här typen av bänkskivor är att de i princip är helt underhållsfria, inte tar upp olika dofter, är enkla att rengöra och är otroligt tåliga. Vill man ha en köksskiva i sten ska man vara beredd på att dessa kostar en hel del, men fördelen är att alla skivor blir specialgjorda och anpassade för just ditt kök. En nackdel är dock att ha stenskivor i anslutning till diskmaskin och diskställ då det är lätt hänt att man slår sönder ett glas eller två på den hårda ytan om man ställer ner det för hårt eller slinter under diskningen. Fördelen är dock att själva bänkskivan har riktigt bra hållbarhet och skadas inte i första taget.

Köksskivor i rostfritt stål

För dig som gillar en stilren känsla i köket är köksskivor i rostfritt stål att föredra. Dessa bänkskivor ger ett sterilt intryck och kan antingen vara högblanka eller mattpolerade, och du väljer själv om du vill att skivan ska vara med eller utan inbyggd ho. Fördelen med dessa skivor är att de är enkla att polera upp om repor uppkommit, de tål i princip hur mycket fukt som helst och är väldigt enkla att hålla fräscha. Enda nackdelen med dessa köksskivor är att de, likt stenskivorna, alltid måste måttbeställas och anpassas till just ditt kök vilket även märks i kostnad.

- Annons -