Att tänka på när du ska välja bänkskiva till köket

När du står inför ögonblicket där du ska välja bänkskiva till köket är det lätt att bli överväldigad av alla olika material som det går att välja mellan. För de allra flesta spelar utseendet en avgörande roll, men priset och hur länge bänkskivan håller sig fräsch och snygg är andra viktiga saker att ha i åtanke. I denna artikel finns information om de vanliga materialen och goda råd som underlättar ditt beslut.

För- och nackdelar med olika material

välja bänkskiva till köket - laminat
Bänkskiva i laminat är prisvärt och flexibelt vid färg och tryck, men klarar inte värme så bra och slits lätt i kanterna över tid.
  • Bänkskiva i laminat. Kortfattat består laminatskivor av flera skikt som pressas samman. För bänkskivor i laminat brukar det röra sig om papper och lim. Fördelen med laminat är att det är prisvärt och flexibelt när det gäller färg och tryck. Nackdelen är att laminat inte klarar värme särskilt bra och över tid har laminatskivor en tendens att slitas i kanterna.
Välja bänkskiva till köket - kompaktlaminat
Bänkskiva i kompaktlaminat är som namnet föreslår mer kompakt än vanlig laminat och kan vara tunnare, samt tål fukt bättre, men är vanligtvis något dyrare än en bänkskiva i laminat.
  • Bänkskiva i kompaktlaminat. En nyare typ av laminat som brukar bestå av hårdpressat papper. Ett utmärkt alternativ för den som vill ha en tunn bänkskiva. Om bänkskivan har samma färg rakt igenom blir repor mindre framträdande. Jämfört med vanliga laminatskivor klarar bänkskivor i kompaktlaminat fukt bättre, men är något dyrare.
Välja bänkskiva till köket - natursten granit
Bänkskivor i natursten är oftast lätta att rengöra och extremt hållbara, men kostar minst dubbelt så mycket som bänkskivor i laminat.
  • Bänkskiva i natursten. Ett material som baseras på naturligt förekommande stenmaterial såsom marmor, granit eller kalksten. På grund av sin hårdhet och hållbarhet är granit vanligast. Vad som kännetecknar natursten är att det är lätt att rengöra. Mörka varianter är mindre känsliga för fläckar än ljusa varianter. Bänkskivor i natursten är i regel minst dubbelt så dyra som laminatskivor.
Välja bänkskiva till köket - kvarts
Bänkskivor i kvartskomposit är också hållbart och tåligt, men samtidigt dyrt, och vanligtvis mer värmekänsligt än natursten.
  • Bänkskiva i kvartskomposit. Genom att blanda sten och bindemedel och därefter pressa och gjuta det har man tagit fram ett material som är både hållbart och tåligt. Till skillnad från natursten finns inga små porer där bakterier kan ta sig in. Finns i flera färger och är precis som natursten lätt att rengöra, men samtidigt relativt dyrt. Dessutom är det något mer värmekänsligt. Corian är namnet på en särskild variant av kvartskomposit med mer plast i blandningen. Kan användas för mer sofistikerad köksdesign, men är också dyrare och något mer känsligt för repor.
välja bänkskiva till köket - massivt trä
Bänkskiva i massivt trä är det traditionella valet, och är hållbart, men tål inte värme eller starka rengörande medel så bra.
  • Bänkskiva i massivt trä. Givet val för ett gammaldags, traditionellt kök med träinredning, men står sig också bra jämfört med moderna material. Ek, ask, valnöt och bok är de vanligaste alternativen. Ger en varm känsla eftersom det är ett levande material. Skivan går att slipa om, vilket i praktiken ger mycket lång hållbarhet. Tål dock inte hög värme eller starka rengöringsmedel. Priset beror på träslaget och kvaliteten.
Välja bänkskiva till köket - rostfritt stål
Bänkskiva i rostfritt stål är för det hygieniska köket. Lätt att rengöra och hållbart. Kan se tråkigt ut, och priset varierar på kvalité.
  • Bänkskiva i rostfritt stål. Extremt tåligt och lättrengjort material som är det mest hygieniska valet till köket. Finns i olika utföranden som högblankt eller matt. Nackdelen med materialet är att det kan ge ett något sterilt och tråkigt intryck. Repor sticker också ut i underlaget. Kan antingen vara billig eller dyr beroende på vilken prisklass som väljs. Billiga varianter är i klass med laminat, medan dyra varianter kan kosta lika mycket som natursten.
Välja bänkskiva till köket - keramik
Bänkskivor i keramik är hårda och värmetåliga och ser exklusivt ut, men är fasligt dyrt.
  • Bänkskiva i keramik. För den som letar efter en bänkskiva till köket som är värmetålig och samtidigt extremt hård är keramik sannolikt det bästa alternativet. Många uppskattar också det exklusiva utseendet. Den huvudsakliga nackdelen är priset. Bänkskivor tillverkade av detta material är generellt sett dyra.
Välja bänkskiva till köket - glas
Bänkskivor i glas är utomordentligt tåligt och klarar värme ypperligt, men kan bli repigt. Håller sig på en lagom nivå prismässigt.
  • Bänkskiva i glas. I ett modernt och stilrent kök brukar en bänkskiva i glas passa in väldigt bra. Materialet tål värme på ett utomordentligt sätt och är förhållandevis tåligt. Problemet är att om det väl uppstår repor är det svårt att göra någonting åt det. Angående priset brukar de hamna i mellanskiktet. En bänkskiva i glas är inte lika dyr som till exempel en bänkskiva i granit eller korian, men heller inte lika billig som en i laminat.
Välja bänkskiva till köket - betong
Bänkskivor i betong kan egentligen beskrivas med ett uttryck: allt-i-allo. Priset beror på om man gjuter betongskivan själv eller ej.
  • Bänkskiva i betong. Ett tåligt material som klarar det mesta. Ytan kan dock ha några brister och vätskor med syra som till exempel vin och vinäger kan i vissa fall ge fläckar. Annars ger det en hård bänkyta och ett särskilt utseende som kan ge en intressant kontrast mot andra material i köksinredningen. Fördelen med betong är att det kan gjutas och den som gjuter sin bänkskiva själv kan spara mycket pengar. Om man köper en färdig bänkskiva i betong blir det dock ganska dyrt.

Vad säger experterna?

Med bakgrunden ovan är det dags att fundera över om du ska satsa på en bänkskiva i valnöt/betong/marmor/rostfritt stål/corian/kakel/glas eller laminat. Oftast är det klokt att lyssna på erfarna köksinredare när du ska välja bänkskiva till köket. De har koll på materialens olika egenskaper och även vad som för tillfället är mest prisvärt. En annan sak att tänka på är att bänkskivan används nästan varje dag. Därför är det rekommenderat att inte kompromissa, utan välj en pålitlig leverantör av bänkskiva som kan garantera hög kvalitet.

Kvartskomposit framhålls ofta som ett bra val. Anledningen är att det finns många variationsmöjligheter. Bänkskivorna är tillgängliga i flera olika färger, vilket gör det möjligt att hitta en variant som passar perfekt tillsammans med den övriga köksinredningen. Till skillnad från bänkskivor i natursten har bänkskivor i kvartskomposit heller inga porer. Rengöringen blir enklare och bakterier har ingen möjlighet att frodas.

För den prismedvetna eller den som snart tänkt flytta är det inte så dumt att välja en bänkskiva i laminat till köket. En sådan bänkskiva kommer inte hålla lika länge som de dyra materialen, men det billiga inköpspriset gör att det inte blir någon större investering att byta ut den när den börjar bli för sliten. Massivt trä brukar vara något dyrare. Fördelen med en bänkskiva i massivt trä till köket är att den kan slipas om när den blir sliten istället för att helt bytas ut.

Glöm inte att oavsett vilken bänkskiva du väljer till köket är det ingen god idé att placera heta kastruller eller grytor på bänkskivan. Använd underlägg och ta hand om bänkskivan så håller den längre.