Byta köksluckor: vanliga misstag och vad du kan göra mot det

KATEGORI

Vanliga misstag när du ska byta köksluckor

Att byta köksluckor har blivit ett vanligt sätt att piffa upp köket och ge det ett nytt fräscht utseende utan att behöva spendera särskilt mycket pengar. Framför allt är det mycket billigare än att köpa nya köksluckor och få dem installerade av en renoveringsfirma. Samtidigt är det inte helt problemfritt. Ganska många saker kan gå snett. Här kommer en genomgång av några av de vanligaste misstagen.

Du ger inte projektet tillräckligt med tid

Att byta köksluckor är inte något som kan göras under en söndagseftermiddag. Sanningen är att inte ens hela helgen räcker. Istället bör man räkna med att det kan ta åtminstone fyra till sju dagar om varje arbetsmoment ges tillräckligt med tid. Dessutom bör man ta regelbundna pauser för att inte slita ut sig.

Läs också: Köksrenovering kostnad: Vad kostar det att renovera köket?

Du har orealistiska förväntningar

Hur slutresultatet blir beror till stor del på de egna kunskaperna. Att byta köksluckor är en konst i sig och saknar man erfarenhet lär det inte bli perfekt första gången. Bäst är att vara ödmjuk och inte överskatta sin egen förmåga. Det kan bli både mer tidskrävande och mer kämpigt än du förväntat dig, men det är bättre än att slarva och behöva göra om allting.

byta köksluckor fettavlagningar
Det är relativt vanligt att man får byta köksluckor för att de ser misskötta ut – ibland av något så oskyldigt som fettavlagringar. Tänk därför på att renhålla dina köksluckor, och var försiktig så att fett inte får samlas och försämra köksluckornas kvalité.

Du rengör inte trämaterialet

Även om ditt kök ser helt rent ut finns det troligtvis fettavlagringar på köksluckorna. Rätt förberedelse av materialet innan du ska byta köksluckor är väldigt viktigt. Använd ett medel som kan lösa upp fett och se till att luckorna är noggrant rengjorda, annars kommer inte färgen fastna ordentligt. Som tur är finns särskilda avfettningsmedel som är bra för den som ska renovera i köket.

Du tar inte bort luckorna och beslagen

Ett av de viktiga stegen är att ta bort luckorna och beslagen. En del försöker spara tid genom att måla allt när det sitter på plats. Det är ingen långsiktig lösning. Färgen kommer snabbt nötas bort från bland annat gångjärnen, kanske tar det bara någon månad.

Du hoppar över att märka de saker du tagit loss

När det är dags att sätta tillbaka luckor och lådor kanske du märker att någonting inte passar. Metallbeslag som tagits loss kan också se helt likadana ut, men plötsligt inte passa. Över tid kan en del saker nötas på ett speciellt sätt. Det bästa är att sätta tillbaka sakerna precis där du tog loss dem. Markeringstejp underlättar.

Byta köksluckor - sandpapprade hyllor
Alltför många får byta köksluckor före sin tid för att de inte tog sig tid att använda sandpapper på sina kökshyllor och -luckor. Se till att färgen fastnar och ytan ser bra ut, så slipper köksluckornas färg att bli sliten på förhand.

Du sandpapprar inte ordentligt

Trots att dina köksluckor kan se ut att vara i gott skick är det viktigt att använda sandpapper för att färgen ska fastna som det är tänkt. Se till att förbereda alla ytor som ska målas och fuska inte med sandpappret. Tanken är inte att slipa ner för mycket, utan bara att ytan går från blank till matt.

För mycket damm och smuts

Dammsug upp damm och smuts innan du börjar måla. Resultatet blir inte bra om du målar på en yta med partiklar som inte har något där att göra. Det kan lätt se ut som om det fastnat sandkorn i färgen när du målat klart och enda sättet att fixa det är att slipa bort färgen och måla om.

Du grundmålar inte

Det kan vara frestande att skippa grundmålningen när du ska byta köksluckor. Antagligen kommer dina köksluckor fortfarande se perfekta ut en tid, men några veckor eller några månader senare kanske några skavanker under färgen börjar komma fram i ljuset. Se till att grundmåla ordentligt för att slippa framtida överraskningar.

Byta köksluckor
Att man ångrar sig om färg och form är en av de vanligaste och största anledningarna till att folk vill byta köksluckor. Se till att du vet vilken färg du vill ha och varför, så slipper du ändra dig längre fram.

Du väljer fel färg

När det gäller färgval finns det egentligen inget rätt eller fel för just ditt kök. Samtidigt är det ansträngande att byta köksluckor och du lär inte vilja göra om det i första taget, så säkerställ att du valt rätt färg innan du börjar.

Du väljer en för billig färg

Resultatet blir bättre om färgen håller hög kvalitet. Det är inte värt att välja en billig färg bara för att spara in någon hundralapp.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -