Bygga pool – expertens tips

KATEGORI

Bygga pool – experten tipsar inför bygget!

Vi har pratat med Emma Nygren Tibblin, mark­nads­­ansvarig på Folkpool som berättar och tipsar om vad man bör tänka på när man ska köpa ett poolpaket och montera poolen själv.

Hur kommer man igång?
Besök en poolbutik och boka gärna ett hembesök av en erfaren säljare.
Ta in fler offerter från olika leverantörer, göra en rejäl budet som innefattar allt från grävning till den färdiga poolen med den omgivande miljön. Många poolägare värdesätter närheten till sin poolbutik, där det finns många tillbehör, förbrukningsvaror och service att tillgå.

Vad tjänar man på att bygga poolen själv?
– Priset för ett poolpaket kan variera ganska kraftigt beroende på vilken typ av pool och leverantör du väljer. Slutpriset varierar också beroende på om du väljer att ta in olika entreprenörer för arbetet eller om du gör den största delen av arbetet själv.
Generellt sett kan man säga att priset på poolen dubblas om du inte utför något av arbetet själv. I de flesta fall behöver man anlita någon för att till exempel frakta bort jordmassorna, såvida man inte kan använda dessa till andra platser på tomten. Hur mycket pengar du sparar på att göra det mesta själv varierar men du kan absolut spara en hel del.

bygga-pool-latt-att-montera

Den här poolen hör till de som är lätta att montera själv ovan eller under mark. De byggs som en timmerstuga med reglar som hakas i varandra.

Hur svårt är det?
– Med tydliga manualer från pooltillverkaren är det inte speciellt svårt för den normalhändige att montera ihop sin egen pool. Det kan vara bra att vara flera personer, minst två och helst tre för vissa av momenten.

Hur lång tid tar det?
– Det kan variera något beroende på hur markgrunden ser ut och vilken typ av pool som ska byggas men från start till badklar pool kan man i de flesta fall räkna med ett arbete på ungefär fyra veckor.

Vad bör man tänka på när man ska välja poolmodell?
– Det är viktigt att fundera över hur poolen ska användas. Vad det huvudsakliga syftet är, om det till exempel är för bad och lek, avkoppling eller kanske träning?
Ska man använda poolen för till exempel träning så behöver den vara tillräckligt stor och man kan även installera en jetstream i poolväggen.
När poolen ska vara ett smycke för tomten bör man se till att poolen passar väl in med tomtens utformning. Har man barn ska man tänka på att det ska finnas gott om utrymme för bad och lek.

Är det några modeller som är enklare än andra att montera själv?
– Vissa modeller är enklare, som till exempel de som kan monteras ovan eller delvis i mark, och som byggs i likhet med en timmerstuga med reglar som hakas i varandra. Andra innefattar moment som kräver lite mer arbete och dit kan man egentligen räkna alla pooler som ska grävas ner.

Vad är viktigt att tänka på när man ska montera en pool själv med ett färdigt poolpaket?
– Viktigt att tänka på är att man har helheten framför sig så att man inte blir stående i något moment man inte räknat med. Ett bra förarbete är en förutsättning för att få ett bra resultat.

bygga-pool-svarare-att-montera

Den här poolen är lite mer komplicerad att bygga själv. Bland annat för att den byggs upp med frigolitblock som sedan ska fyllas med betong och armering.

Vilka val kan man göra när man köper en pool?
– I princip så är innehållet i varje paket valbart, allt ifrån vilken färg linern ska ha till utseendet på lamporna. Du kan även välja värmekälla och där är poolvärmepump allra vanligast då det är mest energieffektivt. En del väljer också solvärme då det kommit en del effektiva produkter på marknaden.

Finns det något annat som är viktigt att tänka på när man ska bygga en pool?
– Det är jätteviktigt att tänka på att vattenkvalitén ska vara bra. Det finns lite olika alternativ som till exempel klor eller saltvatten. Det är viktigt att man håller koll på badvattnet så det håller bra kvalitet hela tiden, både för sin egen men även för poolens skull. Är det vid något tillfälle som det kan vara svårare att montera en pool på tomten? – Ja främst om man har berg på tomten, då kan man antingen spränga bort eller välja en pool som är helt eller delvis ovanför mark.

Text: Jenny Olsson. Foto: Folkpool.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -