Poolsommar – att välja rätt material och konstruktion

KATEGORI

Poolsommar – att välja rätt material och konstruktion

Bad betyder sommar. Och med möjligheten att bada på tomten kan villalivet bli ett riktigt semesterparadis. Men vilken slags pool som passar dig och din familj bäst är kanske inte givet. Material och konstruktion är en av de första och kanske största frågorna du måste ta ställning till. I den här poolguiden jämför vi olika typer av markpooler, det vill säga helt eller delvis nedgrävda pooler.

bygga pool

Oavsett vilken typ av markpool man pratar om så bör den hålla i minst 25 år. Det viktigaste valet du gör är att bygga din pool ordentligt och se till att markarbetet är bra. Det finns många möjligheter, men också många fallgropar när det kommer till att bygga en markpool. Vill du slippa överraskningar så är det viktigt att tänka igenom budget, önskemål och möjligheter noga innan bygget påbörjas. Begär alltid offert från flera företag innan du bestämmer dig. Priset kan skilja sig åt mellan olika leverantörer, även kvaliteten och vad som ingår i poolpaketet.

Tänker du dig en betongpool eller en glasfiberpool? En betongpool som kläs i kakel eller mosaik ger oftast ett väldigt lyxigt och gediget intryck men kostnaden för själva gjutningen kan lätt dra iväg. En sådan pool behöver också tömmas under vintern för att inte kaklet skall skadas när vattnet fryser. En prefabricerad pool som kommer direkt från leverantören är oftast billigare och lätt att montera. Ett annat alternativ är att bygga stommen i stål, trä eller thermoblock och klä insidan med en liner. Liner är en formsvetsad poolduk av pvc, som monteras som ytskikt i poolen. En fördel är att den kan bytas ut när den blir sliten eller blekt – eller om du tröttnar på färgen eller mönstret.

Poolsommar i sikte - välj material och konstruktion! 1

De vanligaste typerna av markpool

  • Glasfiberpool
  • Polystyrenblock med liner – Thermopool
  • Tryckimpregnerad träpool med liner
  • Stålpool med liner
  • Gjuten betongpool klädd med kakel

Bygga pool av glasfiber

Det som lockar många att köpa en glasfiberpool är att den levereras färdig, redo att sänkas ner. Är den av bra kvalitet har den lång livslängd. Men det kan vara svårt att avgöra. De finns nämligen i alla kvaliteter och prisnivåer.
– Levereras som färdigt badkar, så du behöver inte bygga ihop själva poolen
– Enkel att installera
– Tålig pool med lång livslängd
– Kräver bra dränering och är inte lämplig där grundvattnet är högt
– De klenare konstruktionerna kräver gjutning med sandblandad betong runt poolen
– Finns många olika kvaliteter – gör ett medvetet kvalitetsval
– Blåsor och blekt ytskikt är komplicerat och dyrt att åtgärda

Bygga pool i polystyren/thermoblock med liner

Funderar du på att bygga pool genom att  gjuta eller mura en kan thermopoolen vara ett bra alternativ. Själva stommen är av polystyren som du armerar och gjuter i och sedan lägger en liner i. Nackdelen med stommen är att den är känslig för sättningar och kräver extra markarbete.
– Billigare och enklare än att bygga traditionell helgjuten pool
– Stabil konstruktion av beständigt material
– Isolerad mot mark kyla
– Inte lika flexibel poolstomme som de prefabricerade poolerna i plåt eller trä
– Lite dyrare konstruktion än trä eller plåt, ofta gjuter man en platta

Poolsommar i sikte - välj material och konstruktion! 5

Pool av stål med liner

Stålpoolen är en poolkonstruktion som antingen bygger på förzinkad eller rostfri plåt. Varmförzinkade är ofta av bättre kvalitet än de förförzinkade. Den byggs antingen på en gjuten platta eller på en bädd med dränerande material. Ytmaterialet är liner. Minska rostrisken genom att välja en kvalitet avsedd för nedgrävning.
– Flexibel konstruktion, klarar små rörelser i marken
– Enkel för konsumenten att skruva ihop
– Det finns risk för rostangrepp

Bygga pool av tryckimpregnerat trä

med liner – prefabricerad
Träpoolen byggs på samma sätt som stålpoolen med skillnaden att konstruktionen är av tryckimpregnerad furu i A-klass. Nackdelen är att det trots detta finns risk för att träet ruttnar. Valet mellan trä eller stål är en smaksak. Ytmaterialet är liner.
+ Flexibel konstruktion, klarar små rörelser i marken
+ Enkel för konsumenten att skruva ihop
– Risk att konstruktionen ruttnar

Gjuten betongpool med kakel

Betongpoolen kan du formsätta hur du vill, klä med mosaik och bygga så att vatten rinner över kanten. Men prislappen är hög. Här är markarbetet extremt viktigt, eftersom det finns risk för sättningar och dyra reparationer. Den kräver mer underhåll och rengöring.

  • Exklusivt intryck
  • Kan formsättas hur du vill
  • Mycket dyrare, från ca 1 miljon kronor och uppåt.
  • Behöver tömmas på vintern för att undvika skador på kaklet, alternativt hållas uppvärmd
  • Kräver fullgott markarbete då den är känslig för sättningar

Poolsommar i sikte - välj material och konstruktion! 2

Bäst miljöval

Det går inte att säga vilken pooltyp som är bäst miljömässigt. Polystyren har lång livslängd men produceras av olja. Trä är en förnyelsebar resurs med lång livslängd som passar vårt klimat. Man kan vända sig mot tanken på att tryckimpregnerat trä är behandlat med gifter. Både stål och trä är tåligt men överlever inte på sikt. Betong har längst livslängd men är dyrt och har som regel högre underhållskostnader över tid.

Mer att tänka på!

Poolens placering

Vill du ha poolen i direkt anslutning till altanen eller uteplatsen eller bygga in den under ett pooltak och göra ett helt poolrum? Ett poolrum har ofta sektioner som går att skjuta åt sidan när vädret tillåter. Du kan bygga ihop poolområdet med altanen så att du inte ens behöver gå ut för att komma till poolen.

Poolens form

Har du en stor och plan tomt så kan du välja vilken form på poolen du vill. Är tomten lång och smal så kan det passa bättre med en rektangulär eller oval pool. Har du en lummig trädgård och vill placera den en bit från huset för att skapa en avskild miljö så kan en formpool passa bra.

Uppvärmning

Kanske vill du ha solpaneler som huvudsaklig värmekälla eller värma poolen med hjälp av en fristående luft-vattenvärmepump. Kom ihåg att ta med kostnader för värmekällan i budgeten.Poolsommar i sikte - välj material och konstruktion! 3

Montering

Utöver själva poolkostnaden kommer även med kostnaderna för monteringen, det vill säga någon som kommer och schaktar, monterar och fyller igen runt poolen.

Underhåll

Att rensa och hålla väggarna rena är viktigt för att badet ska vara hälsosamt. I en markpool med liner kan vattnet vara kvar i poolen även under vintern. Men ledningar, filter och pumpar ska tömmas på vatten för att inte sprängas under vintern.

Poolsommar i sikte - välj material och konstruktion! 4

Bygganmälan när du ska bygga pool

Det finns inga krav på byggnadstillstånd för en markpool. Det kan däremot krävas marktillstånd eller en bygganmälan för att bygga den. Tala med kommunen innan arbetet med markpoolen sätts igång så du är på den säkra sidan.

Text Eva Linetti.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -