Dags att odla sparris!

Odla sparris i egen trädgård eller blomlådor

Sparris är en mycket populär grönsak som anses som en delikatess av många. Det går att köpa sparris hela året från olika länder runtom i världen. I Sverige kan sparris dock endast skördas i maj och juni från fria odlingar. Det är främst i södra Sverige som sparris kan odlas naturligt, t.ex. på Gotland, i Bohuslän, i Skåne, delar av Östergötland samt även vid Upplandskusten.

odla sparris till soppa
Att odla sparris i ens egen trädgård är snällt för miljön och garanterar ett ständigt flöde av sparris. Tänk att få njuta av en god sparrissoppa, året om!

Olika typer av sparris

De vanligaste varianterna av sparris är grön sparris och vit sparris. Det är samma sorts växt, hävdar vissa. Skillnaden mellan grön och vit sparris är att den gröna får växa upp i solljus medan den vita täcks av jord. Dock finns det andra uppfattningar om att grön och vit sparris inte riktigt är samma växt.

Förutom de två vanligaste finns idag ett antal andra sparrissorter:

  • Vildsparris – sparris som faktiskt växer vilt. Ovanlig men en spännande variant.
  • Violett sparris – Skördas inte i Sverige men i Italien där den dock är ovanlig.
  • Minisparris – finns som grön och vit precis som fullstorleksvarianterna men har sötare smak.
  • Sparrisbroccoli – som är en korsning mellan sparris och broccoli. Det blir ingen renodlad sparris men grönsaken har smak av de båda ingående grönsakerna.
plantera sparris
Det finns en hel del olika sparrissorter, alla med olika kännetecken och utmaningar. Läs på om de olika sorterna och bestäm dig för vilken som verkar passa dig bäst!

Att odla sparris

Det går alldeles utmärkt att odla sparris i egen trädgård, på stor balkong eller i pallkrage. Det är en flerårig växt som, rätt skött, kan ge skörd i många år. Dock tar det lite tid att driva upp en sparrisplanta. Man kan antingen så från frö eller köpa plantor. Odling kan ske i trädgård eller i stora krukor om man har en rymlig balkong eller uteplats.

odla sparris
Att odla sparris i ens egna trädgård går alldeles utmärkt, och ger en riktigt bra skörd – varje år. Sparrisen kan dock vara lite långsam i starten, så lite tålamod krävs.

Sparris från frön

Frösådd blir billigare men det tar längre tid. Det tar runt tre år innan man kan få den första skörden och ytterligare två år innan sparrisplantorna ger fullstor skörd. Dock kan det kännas mer äkta om man verkligen har sått sparrisplantorna från grunden och sparrisplantor klarar att ge skörd i många år framöver.

Att plantera sparris som frön är enkelt. Fröna sätts, precis som många andra växtfrön, i små krukor under våren och får därefter under kärleksfull omvårdnad med vatten och solljus växa till plantor. Dessa plantor sätts därefter i krukor och får växa ytterligare innan de planteras ut i trädgårdsland eller pallkrage.

odla sparris olika sorter
Frösådd går också att använda till att odla sparrisen i krukor, men kan ta upp till fem år innan man har en riktig, full skörd av sparris för eget bruk.

Sparris från plantor

För en nybörjarodlare av sparris kan det vara enklare och framförallt snabbare att köpa sparrisplantor att sätta ut. Liksom med sparrisfrön och de flesta växter i trädgården bör planteringen ske på våren när frosten gått ur jorden och vädret är någorlunda stabilt.

Sparris trivs i jord som är rik på sand och mull men behöver också gödsel för att nå upp till en bra storlek. Ett soligt läge är att föredra.

När man sår sparrisplantorna bör man gräva ned dem en bit i jorden, ca 16-18 cm. Detta är för att rötterna ska få ordentlig plats att växa. Det är bra om man inte täcker rötterna helt i början utan endast fyller på med 6-8 cm jord så att fukt och solvärme når ned ordentligt. Allteftersom rötterna och plantorna växer och blir större ska man fylla på med mer jord så att sparrisodlingsgropen eller fåran framåt hösten är i nivå med resten av jorden runtomkring.

Sparrisplantorna bör också få rum att växa i förhållande till varandra och man bör därför lämna en radie på ca 60 centimeter runt varje planta.

När plantorna blivit 30-40 cm höga ska man gödsla och därefter gärna en gång till framåt sensommaren för att plantorna ska må riktigt bra och klara vintern.

vit odlad sparris
Först ett år efter att man odlat sparris så kan man börja njuta av dem, och det gäller att inte snåla med antalet sparris man planterar i marken. Sparris går åt, tro’t eller ej!

Hur mycket sparris behöver man och när kan man skörda?

Eftersom många gillar sparris så är det trevligt att, om man ändå odlar, slippa snåla på denna läckerhet. För en familj av sparrisälskare rekommenderas minst fem och gärna upp till tio plantor för att tillfredsställa behovet.

Första året när man satt ut sparrisplantor kan man inte skörda, men däremot året efter, i maj-juni som nämnts ovan. Sparris kan bara skördas en gång per år så det gäller att njuta av delikatesserna från trädgården när det är säsong.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar