Huslivet – April

KATEGORI

Huslivet – april

April är månaden då vi äntligen kan sätta de kliande trädgårdsfingrar na i arbete. Nu vaknar trädgården till liv och på de flesta håll kan vi nog redan se hur det börjat spira.

Allra bäst är att starta trädgårdssäsongen med en rejäl städning, klipp ner vissna perenner och rensa bort skräp och löv för nu behövs ljus i rabatten så att det kan få fart och växa på riktigt.

Ser du sniglar i trädgården så ta bort dem med en gång. En snigel kan lägga upp till 400 ägg under en säsong så ut med bekämpningsmedel eller plocka dem direkt, det besparar dig massor av arbete längre fram i sommar.

Ska du odla grönsaker i år är det dags att förbereda trädgårdslandet så passa på att gödsla ordentligt. Är jorden kompakt så vänd samtidigt ner lite kompost och barkmull, det ger jorden en bra struktur och gott om näring inför odlingssäsongen.

Du som vill njuta av blomsterprakt i trädgården i sommar kan förså dina sommarblommor inomhus. Så här i början av april är det dags för sorter som blomstertobak, sommarflox, zinnia och buskkrasse. Vill du ha blåklint till midsommar kan du så den i slutet av april, då är det också lagom att sätta frön för lobelia och luktärt.

Läs också: Odla potatis – Experttips och råd för en riklig skörd

Och du, glöm inte nässlorna! Så här på tidiga våren är nässlorna som bäst. Förväll och frys i lagom portioner så har du härligt grönt, fyllt med vitaminer och mineraler att plocka fram resten av året.

Att göra i april:

  • Klipp ner perenner
  • Gödsla
  • Så somamrblommor
  • Sätt dahlior i kruka
  • Förgro potatis

Midsommarpotatis

1

Vill du servera sillen med hemodlad potatis är det dags att börja grodda. Sätt potatisen i en äggkartong, placera ljust, i rumstemperatur. Om några veckor har den fina groddar och är redo att sättas ut i landet.

Näring

Nu sätter också krukväxterna fart, se till att de får ordentligt med näring när ljuset återvänder.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -