Bärpajer recept – här är våra favoriter!

Det finns inte så mycket som slår en mumsig, hembakad bärpaj en varm sommardag! Dessutom är det så himla enkelt att bara förbereda i en form och slänga in i ugnen. Paj hör sommaren till och alla har sina favoritrecept, även vi på Villaliv.

Det känns inte som sommar på riktigt förrän alla blåbär med sitt ris på sensommaren färgar marken krispigt grön och djupt blå. Baka olika pajer med egenplockat gott, men det fungerar lika bra att handla godsakerna för att lyckas med bakningen. Här snackar vi bra bärpajer recept!

Seg äppel- och blåbärspaj

Bärpajer recept

Var inte rädd för att blanda det goda, så varför inte blanda både bär och frukt tillsammans med lite nötter för härlig seghet? Äppelpaj är otroligt gott, men lika gott är paj med blåbär. När det gäller paj kan du baka den med egentligen vilka bär och vilken frukt som helst, det mesta passar väldigt bra ihop. Vilka bär gillar du bäst? Testa att kombinera med din favoritfrukt. Följande sega paj blandar det bästa av två världar, blåbär och äpplen, och du behöver:

Till pajdegen

  • 3 dl fiberhavregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,25 tsk kardemumma
  • 2,5 dl socker
  • 7 msk ljus sirap
  • 275 gram smör
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 200 gram finhackade hasselnötter

Till fyllningen:

  • cirka 220 gram blåbär
  • 1 stort eller 2 små äpplen
  • 4 tsk kanel
  • 0,5 dl muskovadosocker

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Smält smöret så att ungefär hälften smälter och andra hälften bara mjukas upp en aning, blanda sedan ner det med de torra ingredienserna samt tillsätt äggen och sirapen. Knåda degen med händerna så att allt blir ordentligt blandat. Nu låter du pajdegen vila en stund och går vidare till att fixa fyllningen.

Skiva dina äpplen tunt och blanda bitarna tillsammans med blåbär och tillsätt de torra ingredienserna. Blanda lite till så att kanel och socker hamnar på alla blåbär och äpplen. Knåda ut 2/3 av pajdegen i en pajform, lägg sedan ut fyllningen och lägg resterande 1/3 av pajdegen som ett tunt lock över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, ta sedan ut pajen och täck med ugnsfolie, grädda i 15 minuter till. Låt pajen svalna och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Du kan testa att göra egna bärpajer recept! Genom att göra en sammanslagning av ditt bästa recept på blåbärspaj med ditt bästa äppelpaj recept kan du skapa succé på fikabordet.

Blåbärspaj recept med klassisk smuldeg

bärpajer recept

Glöm inte att det är minst lika gott att följa ett mer klassiskt bärpaj recept. Varför inte göra en gammal hederlig smulpaj med blåbär? Här följer vårt favoritrecept, som varken innehåller mycket socker eller smör.

Till smuldegen

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Till fyllningen

  • cirka 450 gram blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och fördela ut den jämnt i en smörsmord pajform. Lägg sedan alla torra ingredienser till smuldegen i en skål och blanda ihop dem, fördela och mixa därefter det rumstempererade smöret i blandningen med fingrarna. När alla smörklumpar är utom synhåll så är det dags att sprida ut smuldegen över fyllningen i pajformen. Grädda pajen gyllenbrun i mitten av ugnen under 20-25 minuter. Låt svalna något och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

- Annons -