Lite nyttigare glass – utan glassmaskin
Under ett soligt sommarlov kan glasstjatet och frekvensen plåga mitt samvete. Som omväxling kan du göra lite ”nyttigare” glass och dessutom låta barnen få vara kreativa och hitta på olika smaksättningar.
Grundingredienser ca 2-3 portioner
- 3 dl vispgrädde
- 3 st äggulor
- 2 msk socker
- 0,5 tsk äkta vaniljpulver
Smaksättningstips
- Färska bär efter säsong och smak
- Lakritspulver, salmiaksalt
- Choklad, (ju högre kakaohalt, desto mindre sockerhalt), hackad eller smält ner
- Mandel, hasselnötter, pekannötter mfl.
- Likör eller punsch
- Kaffepulver och lite rom eller konjak
- Vaniljsocker
- Kryddor! Prova dig fram med kanel, kardemumma eller saffran
Gör så här:
- Vispa 3 dl grädde hårt i en bunke. Rör sedan i äggulorna, vaniljpulvret och socker.
- Rör ner valfri smaksättning i gräddblandningen.
- Stoppa i frysen i ca 3 timmar.
- Ta ut ur frysen. Rör gärna runt lite. Glassen kan med fördel vara kallt och frusen, men fortfarande kännas krämig.