Chokladbollar, en av våra självklara klassiker till fikat!
Här får du några olika recept, så du kan bjuda någon du tycker om på något gott och lättfixat till fikat.
Chokladbollar grundrecept
Ingredienser:
- 3 dl havregryn
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kallt kaffe
Rulla bollarna i kokos, pärlsocker, strössel, hackad choklad, hackade nötter eller precis vad du själv tycker är gott!
Michaelas Raw-Food Chokladbollar gjorda på dadlar
Ingredienser:
- 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
- 1 dl hackade mandlar, jag har tagit naturella cashewnötter
- 1 dl kokosflingor
- 1/2 dl kakao
- 1 liten (1/2 dl) kopp espresso eller starkt kaffe
- 1-2 nypor flingsalt
- Kokos att rulla i
Gör så här:
- Börja med att kärna ut dadlarna och släng bort kärnorna. Lägg dadlarna i en bunke.
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa med en stavmixer, eller i en matberedare.
- Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor
- Ställ in bollarna kallt innan servering.
Chokladbollar med jordgubbar
Ingredienser:
- 100 g mjukt smör
- 1,5 dl socker
- 3,5 dl havregryn
- 2 tsk vaniljsocker
- 3,5 msk kakao
- 2 msk kalle espressokaffe
- 15 st jordgubbar
- kokosflingor
Gör så här:
Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker och kakao och tillsätt sist kallt kaffe. Forma chokladbollarna till små bollar och platta till dem. Lägg en jordgubbe i mitten och rulla ihop till en boll. Rulla i kokos eller pärlsocker. Förvara chokladbollarna i kyl.
Recept från Mitt kök
Helenas kolabollar med espressosmak
Ingredienser 20 st:
- 100 g smör, brynt
- 1 tsk vaniljpulver
- 4 msk kakao
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 3-3,5 dl havregryn
- 4 msk kall espresso
- 1 dl rostad kokos
- 0,5 dl kakao
Så här gör du:
- Bryn smöret tills det börjar få bruna prickar i sig och det doftar som kola så där nötigt Låt smöret svalna.
- Nu blandar du alla andra ingredienser i en skål och och häller sedan i smöret. Ställ bunken i kylen 1 timma så att smöret stelnar.
- Efter en timma i kylen är det dags att rulla små bollar av smeten, storleken väljer du själv. Rulla dem sedan i kokos som med fördel rostas i en torr stekpanna eller i kakao.