- Annons -

Chokladbollar, en av våra självklara klassiker till fikat!

Här får du några olika recept, så du kan bjuda någon du tycker om på något gott och lättfixat till fikat.

Chokladbollar grundrecept

Chokladbollar

Ingredienser:

  • 3 dl havregryn
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe

Rulla bollarna i kokos, pärlsocker, strössel, hackad choklad, hackade nötter eller precis vad du själv tycker är gott!

 

Michaelas Raw-Food Chokladbollar gjorda på dadlar

chokladbollar

Ingredienser:

  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
  • 1 dl hackade mandlar, jag har tagit naturella cashewnötter
  • 1 dl kokosflingor
  • 1/2 dl kakao
  • 1 liten (1/2 dl) kopp espresso eller starkt kaffe
  • 1-2 nypor flingsalt
  •  Kokos att rulla i

Gör så här:

  1. Börja med att kärna ut dadlarna och släng bort kärnorna. Lägg dadlarna i en bunke.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa med en stavmixer, eller i en matberedare.
  3. Forma till runda bollar och rulla i kokosflingor
  4. Ställ in bollarna kallt innan servering.

 

Chokladbollar med jordgubbar

chokladbollar

Ingredienser:

  • 100 g mjukt smör
  • 1,5 dl socker
  • 3,5 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3,5 msk kakao
  • 2 msk kalle espressokaffe
  • 15 st jordgubbar
  • kokosflingor

Gör så här:

Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker och kakao och tillsätt sist kallt kaffe. Forma chokladbollarna till små bollar och platta till dem. Lägg en jordgubbe i mitten och rulla ihop till en boll. Rulla i kokos eller pärlsocker. Förvara chokladbollarna i kyl.

Recept från Mitt kök

 

Helenas kolabollar med espressosmak

chokladbollar

Ingredienser 20 st:

  • 100 g smör, brynt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 msk kakao
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 3-3,5 dl havregryn
  • 4 msk kall espresso
  • 1 dl rostad kokos
  • 0,5 dl kakao

Så här gör du:

  1. Bryn smöret tills det börjar få bruna prickar i sig och det doftar som kola så där nötigt Låt smöret svalna.
  2. Nu blandar du alla andra ingredienser i en skål och och häller sedan i smöret. Ställ bunken i kylen 1 timma så att smöret stelnar.
  3. Efter en timma i kylen är det dags att rulla små bollar av smeten, storleken väljer du själv. Rulla dem sedan i kokos som med fördel rostas i en torr stekpanna eller i kakao.

 

Läs också:

Punschrulle – recept

- Annons -