Alla hjärtans dag närmar sig och du vill bjuda någon eller några speciella på en riktigt god middag med hjärttema. Här får du två supergoda menyförslag i två olika prisklasser.
BudgetmenyLyxmeny
Förrätt
Våffelhjärtan med tonfiskröra
- Grädda våfflor efter hur många ni är, räkna med två “hjärtan”, alltså två delar av våfflan per person. Tips! Använd lite grövre mjöl, tex. grahamsmjöl i våfflan så blir den mer “matig”.
- Gör en god röra på tonfisk i vatten, créme fraîche, majonnäs, dill, hackad rödlök, lite finrivet citronskal och saften från citronen.
- Lägg lite av röran på varje våffelhjärta och toppa med en dillkvist och en citronskiva.
Huvudrätt
Kycklinggratäng med salsasås
- Skiva en purjolök och lägg ett tjockt lager i botten av en gratängform.
- Putsa kycklingfilé och dela dem på längden. Lägg dessa över purjolöken i gratängformen (råa). Salta och peppra lite på kycklingen.
- Blanda en stor burk créme fraiche med en burk hot salsasås väl i en bunke. Salta och peppra efter behag.
- Täck kycklingen med salsasåsen och ställ i i ugnen 175-180 grader i ca 30 minuter eller tills kycklingen är färdig.
- Servera med kokt ris och en sallad.
Dessert
Glass med varm, hjärtansröd hallonsås
- Lägg frysta hallon i en kastrull tillsammans med en liten skvätt vatten. Sockra lite om du vill. Koka på svag värme tills såsen reducerats lite och fått en lite tjockare konsistens.
- Välj din favoritglass och lägg i fina skålar.
- Ringla den varma hallonsåsen över glassen och riv över lite choklad. Njut!
Förrätt
Våffelhjärtan med skagenröra och löjrom
- Grädda våfflor efter hur många ni är, räkna med två “hjärtan”, alltså två delar av våfflan per person. Tips! Använd lite grövre mjöl, tex. grahamsmjöl i våfflan så blir den mer “matig”.
- Skala räkorna och grovhacka hälften av dem. Blanda ner de hackade och de hela räkorna i majonnäs. Riv skalet av en citron och tillsätt i röran tillsammans med saften från citronen. Blanda i hackad dill och lite riven pepparrot.
- Lägg lite av röran på varje våffelhjärta, toppa med löjrom, och garnera med en dillkvist och en citronskiva.
Huvudrätt
Helstekt oxfilé med rödvinssky och krämig potatisgratäng
- Oxfilén. Bryn köttet runt om i rikligt med smör. Salta och peppra. Hit kan du förbereda rätten.
Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125 grader. När termometern visar 50 grader är filén röd inuti, vid 55 grader rosaröd och 60 grader rosa. Det tar 15-20 minuter. Låt köttet stå och vila, insvept i folie några minuter innan du skärs upp det i skivor. - Rödvinssky. Skala och skiva en rödlöken. Smält 1 msk socker i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt 2,5 dl rödvin i det varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i 2,5 msk fond och 2 dl vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
- Gratäng. Skala potatis och skär en purjolök i skivor. Lägg potatis, purjolök i en stor kastrull och häll över grädde och tillsätt en buljongtärning. Salta och peppra efter behag. Tips! Tänk på att grädden dämpar kryddorna lite så snåla inte på saltet och pepparn. Koka potatisen och löken i grädden på svag värme så det inte bränns i botten tills potatisen är al dente. I slutet kan du med fördel lägga i lite bladspenat. Lägg över allt i en gratängform, lägg över lite riven parmesanost och grädda gratängen färdig i ugnen.
- Servera med rödvinsskyn, haricots verts, och en god sallad.
Dessert
Hjärtansröd jordgubbsmousse på browniebotten
Browniebotten
100 g smält smör
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Jordgubbsmoussen
6 gelatinblad
500 g (ca) jordgubbar, frysta eller färska
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
- Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
- Klä botten och kanten på en springform, 23–24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna helt i formen.
- Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
- Vispa äggulor och florsocker fluffigt i en bunke.
- Vispa grädden fluffig, men inte för hård.
- Mixa jordgubbarna till puré med en stavmixer. Värm upp ca 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält ner dem i de varma jordgubbarna. Blanda dem med resten av jordgubbarna och rör om.
- Blanda ihop jordgubbspurén, äggulorna och grädden.
- Bred ut jordgubbsmoussen över den kalla browniebotten och låt den stå och stelna i kylen i 5–6 timmar.
- Dekorera din tårta med jordgubbar, riven choklad och florsocker
Läs också: Myror inomhus: 5 tips på hur du får bort dem