- Annons -

Grilla vegetariskt plock – gott och enkelt

Se till att grilla vegetariskt i sommar! Vi hjälper dig med inspirationen och tipsar om våra allra bästa vegetariska grillrecept. Förrätter och plockmat tillagas med fördel på grillen, och ett smart drag är att det hålla det hela enkelt, det blir oftast godare så.

Det är bra både för din hälsa, plånboken och för miljön att äta mer vegetariskt. Så skippa köttet och testa i stället att grilla vegetariskt i sommar. Det är inte alls svårt och det är dessutom väldigt gott, våga testa olika smakkombinationer och glöm inte bort att allt blir godare på grillen! Det finns massor av läckra alternativ att grilla vego för dig som vill testa nytt och minska köttkonsumtionen.

grilla vegetariskt

Vegetarisk grill – våra plockfavoriter

När de kommer till att grilla vegetariskt så finns det nästan inga gränser. Men det finns mycket att välja bland. För att det ska bli lite lättare för dig så har vi därför samlat några av våra favoritrecept vad gäller plockmat, perfekt att bjuda på innan varmrätten eller ha som tilltugg en varm sommarkväll. Detta kommer garanterat att imponera på vänner, familj eller vem du nu kommer att bjuda på dessa läckerheter!

Grillad sötpotatis med chili- och fetatopping

Detta är ett recept perfekt att servera som förrätt, speciellt om det dröjer en liten stund till nästa rätt ska serveras. Denna grillade sötpotatis med topping är en nytänkande variant på bakpotatisen. Räkna med att du behöver cirka en halv sötpotatis per person, alternativt dela halvorna i två delar om potatisarna är väldigt stora. Detta behöver du:

  • 5 normalstora sötpotatisar (räcker till ca 8-10 personer)
  • olivolja
  • 2 paket fetaost
  • 3 dl gräddfil
  • 1 färsk röd chili
  • flingsalt och svartpeppar
  • lite gräslök

Tillagning: Fyll en kastrull med vatten och salta rikligt, koka sötpotatisen mjuk och låt den sedan svalna. Dela efter det potatisen på mitten och pensla olivolja, krydda med salt och peppar på den beskärda ytan. Grilla potatishalvorna tills de fått en snygg grillyta på bägge sidor. Lägg upp potatisen på ett fat eller en bricka med den beskärda delen uppåt, lägg en klick gräddfil på varje och toppa med smulad fetaost, klippt gräslök och fint hackad chili. Placera gärna ut en liten tesked till varje potatis för att dina gäster ska kunna gröpa ut innehållet.

Grilla vegetarisk minipizza

Det mesta du kan göra i ugnen kan du också slänga på grillen, visste du det? En riktigt god och uppskattad aptitretare är en enkel minipizza som grillas klar. En superfavorit som dessutom gör det mer socialt att hänga vid grillen – alla vill se hur pizzan blir! Toppingen kan varieras utefter vem som ska äta. Ställ upp ett bord med tomatsås, ost, kryddor och olika grönsaker som zucchini, svamp, paprika och eventuellt vegetariskt protein. Varje gäst grillar sin alldeles egna minipizza med topping efter tycke och smak. Förbered enkelt med små utbakade pizzadegar. Följande deg räcker till cirka 4 eller fler minipizzor, beroende på hur små du vill ha dem:

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 0,25 paket jäst

Baka pizza: Se till att vattnet är fingervarmt och lös jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser och baka ihop allt till en deg. Dela degen i antal delar som du vill ha och låt det jäsa i cirka 25 minuter. När jäsningen är klar är det dags att kavla ut dina små degknyten och lägga dessa på grillgallret, pensla snabbt med lite olivolja. Nu är det dags för gästerna att lägga det de vill ha på pizzan. Grilla i ungefär 12 minuter eller tills degen är gyllenbrun.

Bildkälla och Copyright: Zeta.nu

Snabba vegetariska grillspett

Att grilla grönsaker på ett spett är enklare och godare än man kan tro och fungerar utmärkt som plockmat, tillbehör eller aptitretare – allt beror på hur mycket man gör och hur stora grillspetten är. Denna rätt serveras med fördel tillsammans med en kryddig tzatziki eller en chunky hummus. Det här behöver du för att få till riktigt mumsiga vegetariska grillspett:

  • schalottenlök
  • halloumi
  • paprika
  • squash
  • aubergine
  • stora champinjoner
  • körsbärstomater
  • grillpinnar i trä (blötlägg)
  • olivolja
  • flytande honung
  • salt, peppar och chili

Gör såhär: skär upp allt i stora bitar och trä på spetten, pensla med olivolja, krydda och ringla lite honung över. Grilla tills spetten fått en fin färg och grönsakerna tillagats efter smak, vanligtvis tar det cirka 15 minuter. Glöm inte att vända på grillspetten för att få en jämn tillagning!

- Annons -