Grillfest med grönt tema!
Inför din grillfest varje säsong kan du grilla lite grönare och mycket godare. Det finns ju så mycket nya fiffiga tips som ersätter innekökets praktiska prylar och kockarnas mumsiga smaker. Här är några av dem.
Smaklig måltid!
Fin rökig sälta får du av att grilla på en saltsten. Lägg den på grillen med låg värme och låt den värmas upp långsamt med locket på. Välj fisk och skaldjur som är vildfångad eller odlas på hållbart vis. Kika efter MSC- och FSC-märkningen.
Cool stuff 399:-
Vårda skärbrädan miljövänligt!
Stjärnkocken Edin Dzemats skärbräda har måttangivelser på 2 cm, perfekt för uppskärning.
Från Sagaform, ca 1100:–
– Grovrengöring: 1 dl ättika + 2 tsk bikarbonat. Häll ut och låt verka 1 minut och skrubba med varmt vatten. Skölj av och torka.
– Ta bort odörer genom att hälla bikarbonat/bakpulver på brädan. Vänta en stund, diska med varmt vatten.
– Olja in med ekologisk kokosnötsolja för att täppa igen porer och skydda mot fukt.
Big Green Egg har den gamla asiatiska lerugnen som förebild – en traditionell, vedeldad ugn som gav överraskande fina smakmässiga resultat. Perfekt för din grillfest!
Large, ca 12 995:–
Räfflad gjutjärnspanna att lägga direkt på glöden.
Från Lodge, 26 cm, 885:–
Servera på rustik keramik på din grillfest!
Colormix, antracit, 27 cm, från Mio, 89:-
Rustic, grå, 27,5 cm, från House Doctor, 125:-
Ocean, 27 cm, grönsvart från Le Creuset, 249:-
Bra kvalitet istället för slit och släng.
Knvivens blad är av Cromova 18 stål som gör den extra skarp. I serien finns skedar, salladsbestick, ostkniv och krabb/hummerskedar.
Från Global, 1 299 kr/set.
Grönt är skönt och gott!
3 bladig örtsax hjälper dig att klippa örterna i fina småbitar på ett smidigt sätt.
Från Sagaform 89:–
Med en rökpistol kan du enkelt få önskad rökarom på maten på din grillfest. Rökpistolen ger en äkta rökighet till kött, fisk, kyckling, ost, smör eller cocktails – allt kan rökas, enkelt och kontrollerbart. Levereras med detaljerad bruksanvinsing (på engelska).
The Smoking Gun från PolyScience ca 1 250:–
Grädda vedugnsbakad pizza på uteplatsen!
Komplett paket med ugn, spadar, redskap och grilltillbehör. Även för grillning och brödbakning.
Ciao S, från Alfa Pizza, 19 995:-
Kolla på kolen!
Tänd helst grillen med tändpapper eller tändkuber och använd grillkol märkt med Bra miljöval. Finns på de stora livsmedelskedjorna och på en del bensinstationer.
Om du envisas med tändvätska så välj denna som innehåller mer än 50% råvara av biologiskt ursprung istället för fossila oljeprodukter.
Priser från 2017
En lätt grillad lax får en fin yta och behåller sin saftighet. Här smaksätts den med en olivkräm på gröna oliver, ärtskott och krutonger. Välj vildfångad eller hållbart odlad lax med MSC- eller FSC-märkningen.
Ingredienser 4 portioner
400 g lax i bit gärna Salma lax
2 msk Zeta Crème av gröna oliver
1 msk citronsaft färskpressad
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
salt
peppar
färska ärtskott alt. solrosskott eller rucola
1 dl Zeta Krutonger Naturella
Gör så här:
- Grilla laxen snabbt på het grill, 10-15 sekunder per sida.
- Skiva laxen tunt och lägg på tallrik eller fat.
- Blanda olivkräm, citronsaft och olivolja.
- Häll blandningen över laxen, salta och peppra.
- Garnera med ärtskott och krutonger.
Receptet från Zeta i samarbete med Markus Aujalay
Text: Eva Linetti