Risotto med blåmusslor och tomat

4 portioner
Tid: Ca 1 timma

Musselbuljong (4 pers.)
1 nät musslor
1 schalottenlök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivad
5 timjankvistar (alt. 1 tsk torkad)
2 msk rapsolja till stekning
2 dl vitt vin
2 dl vatten

Risotto (4 pers.)
blåmusslorna från buljongen
2 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g cocktailtomater, delade
3 msk rapsolja till stekning
1 g saffran
3 msk tomatpuré
2 dl carnaroliris eller avorioris
2 dl vitt vin
4 dl varm musselbuljong
2 dl riven parmesanost (spara lite till serveringen)
3 msk smör
1 citron, pressad saft och rivet skal
Salt och nymalen svartpeppar

Rensa och skölj musslorna till buljongen noga, släng de som är skadade och öppnade.

Fräs lök, vitlök och timjan i rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt musslorna, häll i vin och vatten och koka under lock tills musslorna har öppnat sig. Det tar ca 4 min. Släng de musslor som inte öppnat sig. Sila av fonden i en bunke och lägg musslorna i en skål och täck med plastfilm.

Fräs lök, vitlök, tomat och saffran på medelvärme i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och ris och fräs ytterligare 1 minut. Häll i vitt vin och 2 dl av musselbuljongen. Låt riset svälla på svag värme under lock och rör om då och då. Tillsätt resterande buljong och späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Riset är klart när det fortfarande har lite av kärna i mitten, det tar ca 30 min.

Rör ner parmesanost och smör. Vänd försiktigt i musslorna och smaka av med saft och rivet skal av citron, salt och nymalen svartpeppar.