Ett recept du bara MÅSTE prova! Kombinationen av saffran och vit choklad är helt enkelt fantastisk!
Portioner: 2 längder
Detta behöver du:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (à 1/2 g)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
1/2 dl socker
1 ägg eller pärlsocker till garnering
- 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
- 2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
- 3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
- 4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- 5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30×40 cm.
- 6. Bred ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
- 7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- 8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- 9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Recept och bild: ica.se