- Annons -

Livet förändrar sig inte av att man köper nya möbler

Det var tidigt nittiotal och inredningskonsten började handla mer om scenografi, styling och livsstil. Då väcktes en längtan efter avskalade hem som var lätta att sköta och hålla rena, med vackra ljusintag och äkta material. Året var 1991 när Nirvan Richter startade Norrgavel hemma i gårdshuset i Lund.

Faktaruta

VILLALIVET INTERVJUN: NIRVAN RICHTER / NORRGAVEL
NAMN: Nirvan Richter 64 år.
FAMILJ: Sambon Arpita Swich 64 år, terapeut. Barnen Sofie 35 år, David 33 år, Helene 26 år, och framlidne Victor då 21 år.
YRKE: Arkitekt, möbelsnickare, styrelseordförande och grundare till Norrgavel.
BOR: 30-talslägenhet mitt i Malmö.
AKTUELL: 25 år med Norrgavel.

Vi ses utanför Norrgavels butik i Malmö. Den ligger granne med lägenheten där han och sambon Arpita bor. Jag tänker att han skulle passa att bo på landet, men han vill inte köra bil. Av praktiska skäl? frågar jag. Av existentiella skäl svarar han, såklart. Nirvan Richter är trogen sina värderingar. Han flyger inte och kör bara bil till lantstället på Bjäre-halvön. Det har tagit honom ända hit, till ett liv och arbete han trivs med. Morgnarna börjar lugnt med yoga, meditation och frukost på sängen.

–Meditation började jag med för tjugo år sen, det har förändrat mig på djupet. Men idag bytte jag ut den mot några övningar som sjukgymnasten gett mig. Kroppen är också viktig!

1993 mötte den första möbelkollektionen dagens ljus. Det är fortfarande Nirvan som ritar allt och är konceptansvarig. Ägandet delar han med barnen. Att han som är utbildad husarkitekt startade inredningsbutik förklarar han så här.

–Inredningen är mer greppbar än huset. Jag valde en plats där jag kunde göra avtryck utan att behöva kompromissa. Där jag kunde använda min starka känsla för naturens material, för människor och ekologi.

Påshyllan är en riktig Norrgavelklassiker. En praktisk förvaringshylla där var sak har sin plats. Den rymmer mycket men är lättplacerad eftersom den tar så liten plats. FOTO: Norrgavel

Nirvan kombinerade det skandinaviskt ljusa och enkla med det japanska förhållningssättet till tingen som bygger på att åldrande är vackert och tillför någonting.

– Jag älskade funktionalismen och modernismen som växte fram åren kring 1930. Men poesin förbyttes i slätstrukenhet och tristess på 60-70 talen. Höjdpunkten inom inredningskonsten fanns åren däremellan, med måttfulla hem Jag hade kommit i kontakt med avskalade hem, som var lätta att sköta och hålla rena, med äkta material och vackra ljusintag. Mot 1900-talets slut började det handla mer om scenografi, styling och livsstil än om funktioner och mänskliga möten. Den västerländska människan fjärmade sig från naturen.

”Saker är inte på ett visst sätt, de blir som vi förhåller oss till dem.”

– Själv har jag mina rötter i Dalarna. Där upplevde jag en känsla i kroppen, att det man skickar ut det får man tillbaka. Det väckte en längtan efter kretslopp, att göra möbler som blir till jord igen. Jag ville göra nya möbler med samma uttryck och känsla.

– Estetiken har alltid varit viktig för Nirvan, en reaktion på sextio- och sjuttiotalets syntet och fulhet.

– Jag hade nästan en religiös längtan efter skönhet. Idag känner jag att utsidan inte har någon betydelse, samtidigt som den har det. Men det är ingen motsättning. Att möbler har en själ säger han bestämt nej till. –Men visst har de olika potential att kommunicera med oss beroende på med vilken omsorg de är gjorda. Naturmaterial gör det mer eftersom de påminner om vår egen kropp.

 

Nirvan Richter vill göra nya möbler med samma uttryck och känsla som förr.
FOTO: Norrgavel

Hemma hos Nirvan finns bara få prydnadssaker, men en del växter. –Det är enkelt och avskalat och oerhört avslappnande. Möblerna finns där och underlättar vardagslivet. Jag har inget behov av att förändra, det tar bara energi. Då flyger tankarna dit och jag vill inte fly.

Det finns heller inga stora planer att förändra Norrgavel.  – Mitt förhållningssätt är att allt är i ständig rörelse, det är spännande och vackert. Jag skulle gärna ha butik i Milano, Paris, NY. Det är inte viktigt, men det vore kul. Stämmer det med värdegrunden så är det bra, vi ska inte göra avkall på det vi tror på.

–Den här soffan kan man kasta i sjön, säger Nirvan för att understryka
att den är gjord av naturmaterial och inte innehåller några gifter. FOTO: Norrgavel

 

TEXT Eva Linetti Eva [email protected]
FOTO: Norrgavel

- Annons -