Handgjort, grovhugget – inte helt perfekt? Eller tvärtom välslipat, bearbetat trä med modern, böjd formgivning? Älskar du trä är 2018 ditt år, trä är nämligen hetare än någonsin. Det tillför både värme och dynamik till ditt hem, från tak till golv och allt däremellan. Både mörka och ljusa träslag funkar just nu, de går enkelt att kombinera och göra personligt. Här tipsar vi om hur du kan tänka.

inredning trä

Den nakna industrilooken som kidnappade hela första delen av 2010-talet verkar ha fått ge vika för den varma och dynamiska träinredningen. För oss som bor på den norra halvan av jordklotet sitter träinredningen i ryggmärgen. Sverige är traditionellt ett träland där furu och ek har format våra hem i århundraden. Enkelt och betsat trä slåss med bränd gran och tall, det är bara att välja vilket läger du tillhör – eller varför inte kombinera?

Det fantastiska med trä i inredning är att det går att kombinera olika träslag och även ta in gamla och nya detaljer. Lär du känna de olika träslagen kan du enkelt bestämma dig för vilken som är din favorit! Den lätt sidenlena björken eller kanske den aningen mattare asken? Kanske grovhugget och rustikt med maffiga detaljer? Du tänker helt rätt!

Trä från mörkt och kraftfullt till ljust och lätt

inredning träFördelen med trä är att du kan tänka stort och smått. Det varierar också något i vilket träslag som är bäst när du ska tänka golv, tak, möbler eller detaljer. Specifikt för i år är att de rustika träslagen dominerar i större möbelarrangemang. Det mörka träet tillför en sällsam elegans till ditt hem och kontrasteras vackert med blått och mint. På golvet är eken fortfarande en bekväm favorit, men även förra sekelskiftets kubbgolv har fått nytt liv. Kubbgolvet består av träklossar som slipas ner och behandlas till vackra, detaljrika och spännande strukturer på ditt golv eller din trappa.

Shou Sugi Ban eller Yakisugi är en japansk brännteknik som framhäver träets ådror och årsringar genom att borsta och bränna trä. Det här är en av de trendigaste träbehandlingarna av alla. Fungerar både på möbler eller på väggar och ger en mörk, kraftfull karaktär. I Japan hittar du hela hus klädda i Yakisugi.

För den som inte är redo för det mörka träet kan ändå trösta sig i att ljusa, smidiga träslag också är riktigt heta. Ljust, smalt och sofistikerat böjträ är på klar uppgång. Här dominerar lönn, bok och ask. Fördelen med dessa är de smala, oförutsägbara formerna som kan ge dina hyllor eller soffbord ett spännande liv.

Vill du vara säker på att köpa något som aldrig verkar gå ur modet så verkar svenskarna inte tröttna på teakmöbler. Men det gäller att vara på hugget, de går åt snabbt i affärerna. På Blocket.se är teak ett av de mest eftertraktade materialen.

Träslagen går enkelt att kombinera

Om du också fallit för inredning i trä är 2018 definitivt ditt år. Varför inte tillföra en träpanel i ditt vardagsrum som får kontrastera med ditt trägolv? Att kombinera träsorter är helt rätt just nu, och fördelen är att träet gärna får vara naket och så naturligt som möjligt.

Matcha med andra material

Trä går alldeles utmärkt att kombinera med andra material. Det gifter sig både med mjuka, spännande textilier och till hårda metaller och sten. I ditt badrum får träet bryta av kakel och marmor och tillför en enkel, svårslagen harmoni. I köket går träet väl ihop med glas och metall. Slitstarka skärbrädor och glasunderlägg är riktigt rätt i år. I vardagsrummet får trägolvet mer liv med spännande mattor av olika karaktär. Det blir rätt hur du än gör!

inredning trä

Trä gör ditt hem personligt

Fördelen med trä i inredning är att det så enkelt blir originellt. Trä är ett levande material där varenda synlig årsring är unik och gör att ditt hem känns personligt. Ett trä går helt enkelt inte att kopiera, varenda balk bär sin egen historia. Trä är tacksamt att dekorera med, och ett så förnybart material ligger helt rätt i tiden just nu.

Som inredningsdetalj kan trä tillföra subtila förändringar i ditt hem som ändå tillför en dynamisk känsla. Jämför ett vardagsrum som går i grått, där alla detaljer är i glas eller metall. Om du sedan lägger till en tavla med träram, eller en snyggt smiden träskål, så händer plötsligt något med rummet. Det kala, lite karga, får en kontrasterande mjukhet som gör att rummet känns mer välkomnande.

Ett badrum kan också behöva de där subtila trädetaljerna för att bryta av den lätt ekande och kala känslan. Här behöver du inte heller arbeta stort, tvålhållare i trä är riktigt snyggt till handfatet, och en träpall i hörnet ger liv åt rummet på en gång.