- Annons -

Behöver det vara svårt och krångligt att måla element?

Att måla element (och tillhörande rör) kan vid en första blick tyckas vara svårt, men det behöver det absolut inte vara. Det handlar mer om att ha lite tålamod och att vara påläst. Ett element där färgen börjat flagna eller där rosten börjat bryta igenom kan förstöra det allra vackraste rummet. Att ta sig an uppgiften att måla sina element kan vara ett trevligt jobb som många till och med upplever som pyssel. Såklart finns det fler anledningar än själva utseendet till varför man bör måla sina element och främsta anledningen är såklart att elementen kräver underhållning.

Måla element med pensel

Vad bör man tänka på innan man sätter igång med att måla elementet?

Det finns vissa saker som man bör tänka på innan man påbörjar arbetet med målning av element, så att spendera lite tid med både planering och undersökning av vad som gäller med exemplevis färg och pensalr är ingen dum ide. Här följer en lista med vad man bör tänka på innan man sätter igång med målningen:

  • Penslar: Först och främst gäller det att fundera på vilka penslar som fungerar bäst när man skall måla om sina element. Det finns idag specifika elementpenslar i olika storlekar och med olika sorters skaft och det är viktigt att välja dessa noggrant. Genom att arbeta med rätt pensel kommer arbetet att utföras mycket smidigare och enklare.
  • Färg: Eftersom ett element hela tiden arbetar med kraftiga värmeväxlingar så gäller det att välja rätt för när man skall måla sina element. Idag vänds specifik färg för detta ändamål som tål denna värme utan att det blir gult eller sker sprickor, baksidan är dock att det inte finns så många färger att välja bland.
  • Skydd: Tänk på att använda plast eller papper för att skydda golvet och väggen bakom elementet.

Måla element

Krävs det något förarbete när man skall måla element?

Ja, det krävs att man genomför ett förarbete innan du målar elementet. Elementen måste vara ordentligt rengjorda för att färgen skall fastna så bra som möjligt. Här följer några tips på hur man bör gå tillväga:

  • Börja med att genomföra en grundlig rengöring av elementet genom att använda målartvätt. Det gäller att få bort all beläggning, speciellt sådant som är mycket fet, annars fastnar inte färgen ordentligt. Man bör även skölja elementet flera gånger.
  • Har elementet löst sittande färg eller rost så bör man försöka slipa bort detta. När det gäller färg så kan man använda sig av en liten målarskrapa för att skrapa bort färgen. Gäller det istället rost så kan man använda sig av slippapper. Blir det ojämnheter kring dessa områden så bör man jämna ut det så gott det går, så att den nya färgen blir så felfri som möjigt.

Nu är det dags för målning! Hur gör man?

När det äntligen blivit dags för själva målningen av elementen så vill man helt enkelt bara sätta igång, men det kan vara värt att följa några enkla tips och råd på hur man faktiskt går tillväga:

  • Har elementet några områden som är fläckiga eller som är nerslipade så bör detta målas innan med alkydgrund. Befinner sig elementet i ett våtutrymme så börman även rostskyddsgrunda innan målningen med färg.
  • När man sätter igång med målningen så bör man först pensla de områden som befinner sig längst in med väggen och på så sätt arbeta sig utåt. Detta minimerar risken att förståra ett område som redan är omgjort. Baksidan av elementet kan målas med en elementroller, som har ett mycket smidigare skaft.
  • När man skall börja med själva framsidan av elementet kan man använda sig av en mindre pensel eftersom det då blir mycket lättare att arbeta och man kommer åt mellan de olika vecken.

Måla elementet noga

- Annons -