Plötsligt börjar den annars så skötsamma och snälla katten att kissa i soffan eller reagera aggressivt vid beröring. Att din katt beter sig konstigt kan ha olika skäl, och du bör vara uppmärksam på att det kan ha både fysiska och psykiska anledningar.
Varför beter katten sig konstigt?
Att katten avviker från sitt normala beteendemönster är oftast ett tecken på att något inte står rätt till. Innan du försöker självdiagnostisera katten är det bra om ni går till er veterinär först.
Vanliga beteendestörningar kan vara:
- Katten kissar utanför lådan
- Reagerar mer aggressivt än förut
- Katten äter inte
- Plötsligt lynnigt beteende
- Svår att få kontakt med
- Håller sig undan, blir skygg
Vi tar upp några av de vanligaste bakomliggande orsakerna till att katten beter sig konstigt här nedan.
Medicinska anledningar att katten beter sig konstigt
Tarmbesvär, allergier, tandvärk, njur- och leverproblem – ja, en katt kan till och med ha epilepsi. Att din katt börjar avvika från sitt normala beteende kan ha att göra med att den lider av en sjukdom. Beroende på vad det är för typ av symtom som katten dras med, kommer den förändra sitt beteendemönster.
Har min katt epilepsi?
Bara en veterinär kan ställa en diagnos på om din katt har epilepsi eller inte. Misstänker du det, bör du kontakta veterinären så snart du kan. Det finns två typer av epilepsi hos katter: primär och sekundär. Den primära är ärftlig, och sekundär beror på någon annan bakomliggande orsak.
Symtom
- Kramper
- Ökad salivproduktion
- Gör ifrån sig
- Aggressivitet
- Hallucinationer
Notera att symtomen kan bero på andra saker också, som allergiska reaktioner eller en annan bakomliggande sjukdom. Konsultera med din veterinär och försök vara så detaljerad du kan i dina svar.
Ålder
Din katt kan reagera negativt på stigande ålder. Den kan gå upp i vikt, sova längre om dagarna och en del katter kan bli aggressiva. Ofta beror reaktionerna på att de fått försämrad syn, hörsel, lukt eller smak. Det gör att katten känner sig otrygg och inte längre kan räkna med sina annars så starka sinnen. Vet du att din katts förändrade beteendemönster beror på åldersrelaterade problem kan du konsultera med din veterinär. Det kan finnas saker du själv kan göra för att underlätta för kattens åldrande.
Hypertyreos
En vanlig åldersrelaterad sjukdom hos katter är hypertyreos, eller giftstruma som det också kallas. Det beror på en tumör i sköldkörteln. Symtom kan vara sämre pälskvalitet, minskad muskelmassa, törst och kräkningar.
Tandproblem
Tandproblem är inte ovanliga hos katter. Det kan röra sig både om tandsten, plack och inflammation i tandköttet. Kanske har din katt ont när den äter, eller har märkbart försämrad andedräkt?
Symtom
- Luktar illa ur munnen
- Minskad matlust
- Reagerar märkligt när den äter/verkar ha ont
Veterinären kan hjälpa dig fastslå en diagnos, så kan du hjälpa din katt till att må bra igen.
Problem med njurarna
Att katten börjar kissa utanför lådan kan ha psykiska orsaker som stress, men det kan lika väl ha att göra med medicinska besvär som rör njurarna. Märker du av att din katt dricker och kissar på ett annat sätt än tidigare? Då kan du kontakta din veterinär för att reda ut ifall din katt lider av en njursjukdom. Många gånger får du ta med ett urinprov.
Sjukdomar som har som symtom att katten kissar mycket
- Cushings sjukdom
- Diabetes
- Hypertereos
- Leversjukdom
- Livmoderinflammation
- Njursjukdomar av olika slag
- Urinvägsinfektion
Stress, depression och andra psykiska problem hos katt
Din vanligtvis vänliga, gosiga katt har börjat hugga till. Kanske biter och klöser den mer än vanligt, eller reagerar med att skjuta rygg och fräsa på ett sätt du inte känner igen sen tidigare. Ifall katten biter till när du kelar med den behöver det inte vara ett tecken på att något är fel. Kanske är den bara i behov av att få varandra ifred och känner sig otrygg för tillfället, eller så tycker den inte om att bli fasthållen. Du får känna av om det är så att katten försöker kommunicera något med dig, eller om beteendet skulle kunna bero på annat.
Katter som reagerar aggressivt på olika sätt kan ha problem med:
- Stress
- Understimulans
- Överstimulans
- Ålder
- Otrygghet
Alla katter har olika toleranströsklar. En del katter blir utan problem upplyfta, andra säger ifrån på en gång. Det är du som kattägare som ska ta hänsyn till, och inte leka eller retas med, kattens toleransnivå.
När katten bits och rivs
Om din katt får tag på din klappande hand och reagerar med att bitas och rivas ska du reagera lågaffektivt. Ta det lugnt och “frys” handen, katten kommer i de allra flesta fallen att sluta. Katten kommer lossa sitt grepp och med största sannolikhet rusa eller promenera iväg och tvätta sig. Reagerar du med att skrika, ruska på handen eller försöka dra undan den kan det trigga kattens jaktbeteende. Kom ihåg att du är många gånger större än katten, och att du kan ha en hotfull och överlägsen position i kattens ögon.
Vi på Villalivet hoppas att du fick lite klarhet i varför din katt beter sig konstigt!