Sakerna du ska tänka på – innan hundköp

Äntligen! Du har bestämt dig: du vill skaffa en hund. Förbered dig på en flera års lång och trogen vänskap. Och tidiga morgonpromenader, daglig skötsel, försäkring, hundvakt, anti-skallträning, bajspåsar, tikskydd och… Ja, vad är det egentligen man ska tänka på innan hundköpet är klart och betalt?

Är du redo för ett hundköp?

Den allra viktigaste frågan att ställa sig själv är om man verkligen är redo för ett hundköp. Med en hund kommer mycket kärlek och vänskap: men det innebär också en hel del skötsel och omvårdnad. En hund som inte får daglig uppmärksamhet, stimulans, lek och omvårdnad kan faktiskt sluta upp som deprimerad. Därför är det viktigt att på förhand ställa sig själv frågan om man är redo att ta det stora ansvaret det innebär att ha en hund.  

  • Din framtida hund kommer finnas vid din sida i tio år eller mer.

Tid

Att hundar behöver stimulans är du nog väl medveten om. Stimulans innefattas både upplevelser i naturen, kärlek, omsorg, träning och daglig skötsel och hygien. En tik löper, en hane kräver lite mer uppmärksamhet. Det du behöver veta är om du har den tid som behövs för att kunna ägna din hund den tid den kräver.

hundköp 1

Kostnader

Är du redo för alla kostnader det innebär att ha hund? Här är en lista på kostnader, fasta och löpande, som du måste lägga ut för din hund:

  • Själva hunden (snittpriset för en hund är runt 13 000 kronor)
  • Mat
  • Försäkring
  • Veterinärkostnader
  • Pälsvård
  • Leksaker, godis
  • Tillbehör såsom koppel och liknande

Att ta reda på vilken hund man ska köpa

En av de svåraste frågorna är förstås vilken hundras man ska skaffa. För en del kommer svaret naturligt, kanske är man uppvuxen med en specifik ras som man tycker om. För andra kommer behovet på senare dagar, när barnen flugit ut och man själv är i behov av mer sällskap och promenader. Kanske har man aldrig haft hund.

Boende och livsstil

Ditt boende och din livsstil är absolut avgörande för om det är lämpligt med hundköp eller inte. Bor du ensam och är på resande fot stora delar av året är en hund i många fall uteslutet. En hundägare bör ha möjlighet att vara med sin hund en stor del av sin tid, annars kan hunden bli deprimerad och ostimulerad. Bor man stort, smått, i staden eller på landet är också faktorer som påverkar valet en del.

Uppfödaren

Ett annat bra sätt att hitta den hund som passar bra ihop med just dig och din familj är genom att besöka en eller fler uppfödare. Vill ni göra en större sak av det kan ni också besöka olika tillställningar där man ställer ut hundar. Poängen med detta är att du ska få en bra bild av olika hundars karaktärsdrag och kunna jämföra mellan olika raser och temperament. Se till att ha alla frågor på plats till uppfödarna. En professionell uppfödare är någon som du sedan kan vända dig till i efterhand om du har fler frågor gällande din hund efter att hundköpet är gjort.

köpa hund

Läs på

Många rekommenderar kanske en viss hundras eller att du “absolut måste” skaffa dig en tik eller en hane. Men våga också tänka utanför boxen. Kanske visar det sig att en hundras som inte så många ens hört talas om är den typen som skulle passa dig bra? Gör din egen research, läs på om några olika hundraser och skapa dig en egen bild som du sedan kan undersöka närmre hos uppfödare.

Sista tipset inför hundköpet: fråga andra

Det enklaste sättet att nysta i vilken hund man ska köpa är genom att fråga runt i ens närhet, eller slänga ut frågan på sociala medier. Många hundägare är villiga att prata länge om just deras hund och vad som är så bra med den! Det finns över 400 olika hundraser i världen. Allt från lång- och korthåriga hundar, till hundar som trivs i stora utrymmen med goda chanser till lek i naturen, och de som är bättre anpassade för trängre miljöer.

Låt inte den långa listan av hundraser göra dig besvär: börja med att undersöka de hundraser du redan känner till och har träffat.

Vi på Villalivet önskar dig ett bra hundköp!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar