Teckna hundförsäkring med dessa tips

En hundförsäkring är ett tryggt skydd att ha när du behöver ge din bästa vän veterinärvård. Hittar du rätt försäkring för din hund kommer du inte behöva oroa dig för att inte ha råd att lägga ut vid olycksfall eller sjukdom. Det finns många hundförsäkringar i olika prisklasser att välja mellan – se till att hitta den som passar dig och din hund bäst. Läs mer här!

Självklart måste din hund vara försäkrad, det ger dig ett ekonomiskt grundskydd och du slipper oroa dig för höga veterinärkostnader. Hundar dras med olika sjukdomar och avelsrelaterade svagheter, både beroende på ras och på slumpen. Vissa hundar är friska långt upp i åldrarna, medan andra drabbas av åkommor och behöver löpande veterinärvård.

 • När du ska försäkra din hund är det bra att göra det så tidigt som möjligt. En del försäkringar kan starta från att hunden är sex veckor gammal, ofta får du då en valprabatt som sträcker sig fram tills dess att hunden är sex månader.

hund försäkring

Vanliga hundsjukdomar

Det finns en rad olika sjukdomar och skador din hund kan råka ut för. Vissa raser har en större benägenhet att drabbas av särskilda åkommor, men de allra vanligaste orsakerna till veterinärbesök generellt, är dessa:

 • Förgiftning
 • Mag- och tarmproblem
 • Knölar och cancer
 • Ormbett och sticksår
 • Problem med njurar
 • Öronproblem

Välj rätt omfattning på hundförsäkringen

Det är alltid bra att vara både förberedd och trygg med en väl anpassad försäkring. Vad är bra att känna till när du ska välja försäkring till hunden? Här kommer tips och råd som gör valet enklare.  

 • Vad för ras har hunden?

Vissa raser är mer benägna att få sjukdomar och har du en utsatt hundras kan det vara bra att välja en mer heltäckande försäkring.

 • En valp är en större osäkerhetsfaktor än en vuxen hund.

Se till att ha ett ordentligt skydd med maximalt ersättningsbelopp under det första året. När du lärt känna din hund ordentligt kan du ändra omfattningen på försäkringen.

 • När hunden blir äldre är den mer benägen att bli sjuk.  

Då kan du med fördel välja en försäkring på en högre nivå som täcker upp för ökade veterinärkostnader.

Självrisk?

Självrisken är den del som du själv får betala när du använder försäkringen. Om du väljer en försäkring med lägre självrisk betalar du mer för försäkringen, men behöver inte stå för en lika stor del av kostnaden när något händer som gör att hunden behöver vård.

 • Självrisken består av en fast och en rörlig del – du kan ofta välja nivå på båda.
 • Den fasta självrisken är på ett visst belopp, den rörliga är procentuell.
 • När hunden är ung eller gammal är det bra att ha lägre självrisk eftersom den sannolikt behöver besöka veterinären oftare.

Tillägg?

Utöver det maximala ersättningsbeloppet, självrisken och omfattningen kan du ofta lägga till delar i hundförsäkringen. Det kan vara allt från MR- och CT-röntgning, ersättning för receptbelagd medicin, rehabilitering, dolda fel-skydd, strålning och cellgifter vid cancer samt inackordering på ett hundpensionat. Tillägg gör att försäkringen kostar mer i månaden, om det är värt det är en avvägning du själv måste göra.  

Karenstid?

När du tecknar en ny försäkring för hunden, eller väljer en premie med större omfattning, finns det alltid en karenstid att ta hänsyn till. Denna kan ha olika längd, lite beroende på vilket bolag du väljer. Det brukar i normalfallet ligga på omkring 20 dagar när du förändrar omfattningen eller tecknar ny, vilket gör att försäkringen inte gäller på en gång.

Försäkring hund – så mycket kostar det

Priset på hundförsäkringen är en viktig aspekt när du väljer mellan olika alternativ, inte minst för din plånbok men även för skyddet som en heltäckande, kostsammare försäkring ger. Det är som nämnt hundens ras, ålder och var i landet du bor som påverkar priset mest, samt om du väljer en försäkring med större omfattning. Här ligger även självrisk och maximalt ersättningsbelopp som viktiga delar, vilka båda kan vara lägre eller högre.

Du kan själv räkna på priset genom att jämföra olika försäkringar och välja mellan tillägg som kan vara bra att ha för just din hund.

Ta alla dessa faktorer i beaktande när du ska teckna en hundförsäkring och lycka till med att hitta rätt för både din hund och dig!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar