- Annons -

Pigghet, bus och en stor dos energi är det lönlöst att försöka träna bort på sin valp. Men är den lite bångstyrig, skällig och drar i kopplet? Då finns det bra övningar du och din hund kan ägna några veckor åt. Läs mer om bra grundövningar för din valp här med oss på Villalivet.

Träna valpen – bra för mycket

Det finns många goda skäl till varför du ska träna din valp. Dels för att lyckad träning ger positiva resultat som gör din valp samarbetsvillig och rumsren, men också för att det ger en mycket bra grund till dig och din hunds mångåriga relation. Valpträning är bra för följande:

 • Hunden blir enklare att hantera
 • Du ökar din förståelse för din hund
 • Ni får en bättre relation
 • Människor i din närhet som är osäkra på hundar kan känna sig tryggare
 • Valpträning ger utrymme för hunden att lära sig ännu mer
 • Det är roligt

Några bra grundövningar för din hund

Innan du sätter igång är det bra att känna till att en tidig valpträning är bättre än en sen. Ha dock i åtanke att hunden behöver utrymme, och att sätta igång med intensiv hårdträning förmodligen inte heller kommer ge bra resultat. Det är alltså viktigt att hålla sig lyhörd och anpassa träningen efter vad hunden signalerar.  Vad kan man då lära en hund att göra?

De vanligaste valpträningarna brukar vara:

 • Koppelträning
 • Hundmöten
 • Skötsel och hygien
 • Sitta, ligga, “vacker tass”
 • Hörsamma inkallning

Nedan skriver vi mer ingående om några övningar du kan göra med din hund.

Koppelträning

Koppelträningen är en viktig del i din och din hunds kommunikation. Att kunna gå lugnt i koppel är inte alltid det lättaste för en ivrig och nyfiken valp, men ofta är det faktiskt vi människor som omedvetet tränar hunden till att dra i kopplet. Genom att inte ta för givet att din hund ska dra, kommer du inte vänta på att det ska hända och agera med att dra tillbaka.

 1. Beröm hunden när den uppmärksammar dig och tittar på dig när ni promenerar
 2. Lek med hunden under promenaden. Genom att träna in hunden i att associera att ni går på promenaden tillsammans, kommer den inte heller tendera springa iväg det första den gör. Ni ska ut på äventyr tillsammans!
 3. Du kommer inte få hunden att sluta dra genom att själv rycka och dra i kopplet. Skälla och muttra argt fungerar inte heller.

Hundmöten

Att möta andra hundar kan för din valp upplevas på olika sätt. Det kan vara spännande, kul – eller läskigt och farligt. Genom att börja tidigt med promenader där hundmöten förekommer, blir det enklare att hantera mötena när hunden blir större. Att umgås med andra hundar är det bättre att ni tränar på än under promenaden med främmande hundar, till exempel på hundparker eller om du har en vän eller släkting med hund.

 1. Vid enstaka hundmöten på promenader kan ni stanna upp några meter ifrån den andra hunden och ägaren. Ägarna kan stå och prata lite kort, medan hundarna inte ges utrymme att hälsa på varandra. När hundarna lugnat sig kan ni bekräfta att de gör rätt genom att låta dem komma fram och nosa på varandra.
 2. De flesta hundmöten på promenader kan du försöka passera obemärkt förbi.

Skötsel och hygien

Att klippa klorna, borsta rent pälsen, borsta tänderna och vara rumsren kan alla sammanfattas under denna kategori. Här är det, precis som med det mesta annat, bra att börja tidigt. Vänj valpen vid kloklippning, tandborstning och att inte kissa inne redan från början. Det är ju trots allt svårare att lära en gammal hund att sitta. Träningen ska alltid göras med positiv förstärkning, genom beröm och någon godis här och där – aldrig genom tvång eller bestraffning.

Sitta, ligga, “vacker tass”

Det kan för många uppfattas som sekundär träning, men så är det inte. Att träna på enkla konster ökar förtroendet mellan dig och din hund, och ni “tränar på att träna” genom denna lek. Se det som en av de mest essentiella och nyttiga träningarna som du kan utföra med din hund, som dessutom andra familjemedlemmar kan vara med och träna hunden på. När det gäller att träna hunden på att sitta, ligga, göra high five och liknande, gäller det att vara konsekvent, schysst och hålla sig lugn.

Hörsamma inkallning

Lär valpen vem som bestämmer när det är dags att komma. Det här är ett viktigt moment i er träning eftersom det ökar tryggheten även för andra som inte är vana vid hundar. Genom att visa att din hund lyssnar på dig, minskar du risken för att andra människor tycker att din hund är obehaglig eller oberäknelig. Hunden ska komma när du kallar på den: men för det behövs träning.

 1. Belöna valpen när den kommer till dig när kallar
 2. Låt valpen springa iväg
 3. Kalla på valpen igen, och fortsätt.

Om valpen inte hörsammar din inkallning, kan du promenera mot hunden, lägga ett finger mot sidan av den för att enkelt beskriva ditt missnöje. Prova ropa igen, och belöna den när den kommer. Det är viktigt att hunden får belöning varje gång: den ska lära sig att den “tjänar på” att lyssna när du kallar.

Lycka till med din valpträning önskar vi på Villalivet!

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -