Gör vårfint i uterummet!

Nya glasvikväggen från SOlarlux kan öppnas där det passar dig bäst, vikas inåt eller utåt, och garanterar perfekt isolering. Foto: Solarlux

En frisk vårstädning, doften av såpa och glasrutor som badar i ljus. Äntligen får vi flytta ut i uterummet. Hitta nya sätt att njuta av din plats i solen redan nu i mars.

Soldränkta frukostar och stimmiga middagar med människor vi tycker om är vad de flesta möblerar för. Men med mångsidiga möbler kan ditt uterum rymma mycket mer livsglädje än så. Det är nu, när jobbveckorna ångar fram, som vi allra mest behöver ett ställe att smyga ut till, varva ner på och få en välbehövlig dos solenergi av med den spirande naturen omkring oss. Vi tog hjälp av två experter för att få deras bästa tips på hur du inreder lite härligare och får en plats du kan använda varje dag, redan nu.

Gör plats för din passion

Yoga i det energigivande ljuset. En kontorsplats nära det gröna. Kanske en ateljé med canvasdukar och penslar där kreativiteten får flöda? Visst får ungarnas tält och sittsäckar plats? Och en dagbädd fylld med filtar att krypa in i med en bok? Med flexibla möbler får du plats för mer än en passion.

Brickbord och bockbord skapar nytt rum på sekunder, tipsar inredaren Hanna Peters, som ofta syns i Tv4:s ”Äntligen hemma”:
–Välj möbler som är lätta att flytta runt och förändra. Bord med dubbla klaffar kan rymma fyra personer, eller 14. Försök hitta nätta möbler och satsa på att inreda för häng, istället för bara måltider. Det har du mer användning av.

uterum

Lyckan kan vara en vårbrasa

När vårregnet strilar eller sommarkvällen svalnar, vad kan vara mysigare än att tända en sprakande eld? Allt fler väljer en eldstad eller kamin som värmer upp uterummet och gör att vi kan komma ut tidigare på våren och stanna kvar länge i höst. Är det snabb punktvärme du suktar efter, skaffa snygg infravärme tipsar Hanna Peters:
–Det har kommit många nya värmare som är designade som tak- och golvlampor som gör att du kan komma ut redan nu.

Naturlig skönhet: rotting!

–Det som kommer starkt utesäsongen 2018 är riktiga rottingmöbler. Det skulle jag satsa på, tipsar inredningsstylisten och bloggaren Daniella Witte.
–Rotting är riktigt schysst och blandas fint med stilrenare möbler.
Rotting är vackert, flexibelt och följsamt. Men om du funderar på att sätta de trendiga sommarmöblerna under bar himmel ska du nog tänka om. Rotting är ett levande material som behöver skydd ovanifrån. Därför är det perfekt att placera dem i ett uterum.

Odla orangeritrenden

Det spelar ingen roll om det regnar snöblask ute. I ditt ljusa, skyddade uterum gror våren med full kraft. Som i ett orangeri! Peta ner frön i snygga lådor nu så kan du skörda späda, gröna blad om bara några veckor. Machésallat, babyspenat, ruccola och grönkål är snabbodlade vårprimörer och otroligt läckra att stoppa i salladen.
För att ge hela rummet den frodiga orangerivibben är Daniella Wittes råd att gå till en välsorterad växtodlare för att hitta riktigt stora växter som trivs i uterum:
–Satsa på 2–3 rejäla, bladiga träd med stam i olika höjder för ute inne-känslan. Välj växter som sen klarar sig året runt i uterummet.

uterum
Kamin i uterummet är mysigt men kräver tillstånd och ställer krav på skorstenen. Foto: Contura

Bädda in ljuset

Stora, öppna glasytor ger ljus och rymd. Men tyvärr också en naken, kvalmig känsla. Mjuka upp ljusinsläppet med transparenta textilier från golv till tak, tycker Daniella Witte:
– De släpper fortfarande in ljuset, men dämpar det lite. Det finns superfina lösningar som låter dig dra gardinerna hur du vill, öppna upp eller låta dem svalla i vinden.
Hanna Peters tipsar att mattor är ett måste i ett rum med så stora rutor:
–Välj naturmattor för en ombonad men trädgårdsnära känsla. Sisal, bast och jute. Och var generös med myset; kuddar, madrasser och filtar att stoppa om dig med.

 

Så sköter du om ditt uterum

Per-Ivan Christiansson, produktchef, hjälper dig med listan som håller uterummet i fint skick länge:

Glasytor
Grönsåpa i ljummet vatten eller vanligt fönsterputsmedel räcker för att rengöra glasytorna. Använd mjuk svamp, trasa och fönsterskrapa. Undvik alla sorters kemikalier eftersom tvättvattnet rinner rakt ner i marken.

Profiler
Dammsug rent i skjut- och vikdörrarnas spår så att hjulen rullar smidigt. Smuts håller fukten och kan göra hjulen tröga. Blås rent med trycklyft om hjulen rullar dåligt. Torka av alla profiler med såpvatten, använd mjuk borste där smuts har samlats. Slipmedel är no-no.

Taket
Kanalplast: Kolla noga att det är torrt och rent där taket ansluter till husets fasad. Inblåsta löv och annat skräp binder lömsk fukt. Tvätta av taket ordentligt varje år med såpa, så slipper du gröna alger och mögel. Är taket dåligt efterhållet? Blötlägg en stund så tar såpan det gröna också. Låt bli högtryckstvätten, den trycker bara in smutsen i takets porer. Har kanalplasten blivit spröd i solen? Då kan det vara tid att byta.

Trä
Sköt om trästommen på samma sätt som fönster. Se så att träet ser friskt ut och att konstruktionen (om du byggt med enklare lösvirke) inte har satt sig. Där färgen har blivit matt och börjar spricka är det dags att skrapa, grunda och måla om.

Golv
Många uterum har trägolv som behöver kärlek då och då. Varför inte passa på att ge golvet en ny, fräsch kulör. Svart, dimgrått eller antikgrönt, kanske? Beroende på virke och tidigare behandling kan du välja mellan lasyr, olja och täckfärg.

TEXT Ulrika Lundberg ulrika.lundberg@villalivet.se, FOTO NÄMNDA LEVERANTÖRER